Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ένα άγαλμα του Χριστού που είχε κεραίες για internet στην πολωνική πόλη Świebodzin


Το άγαλμα του Χριστού Βασιλιά (Pomnik Chrystusa Króla στα πολωνικά) στην πόλη Świebodzin, στη δυτική Πολωνία, θεωρείται από μερικούς ως το ψηλότερο άγαλμα του Χριστού στον κόσμο. Επίσης, κάποτε είχε κεραίες για internet, κάτι που παραμένει μυστήριο.



Το άγαλμα ολοκληρώθηκε το 2010 και το κόστος του ήταν περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Στα εγκαίνιά του, περίπου 15.000 χριστιανοί προσκυνητές και τουρίστες πήγαν να δουν την μνημειώδη αποκάλυψη.

Το άγαλμα έχει ύψος 33 μέτρα -έναν συμβολισμό για τα χρόνια του Ιησού-, αλλά αν συμπεριλάβει κανείς το βάθρο πάνω στο οποίο βρίσκεται, αλλά και το χρυσό στεφάνι στο κεφάλι του, το συνολικό ύψος του είναι 36 μέτρα (136 πόδια). Με αυτά υπόψη, είναι το ψηλότερο άγαλμα του Χριστού στον κόσμο, καθώς ξεπερνάει το Cristo de la Concordia στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας (133 πόδια) και τον Χριστό Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο (125 πόδια).


Το άγαλμα χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από δωρεές των 21.000 κατοίκων της πόλης, μαζί με άλλους εξωτερικούς υποστηρικτές του έργου. Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι κάτοικοι χαρούμενοι με το άγαλμα, οι οποίοι -αθόρυβα και ανώνυμα- υποστήριζαν ότι τα χρήματα θα είχαν δαπανηθεί πολύ καλύτερα σε νέα σχολεία, νοσοκομεία ή δρόμους. Όμως, μιλούσαν προσεκτικά για να μην προκαλέσουν την οργή της εκκλησίας σε μια πολύ καθολική πόλη σε μια πολύ πιστή χώρα.

10 χρόνια μετά από την ολοκλήρωση του αγάλματος ξέσπασε περισσότερη διαμάχη. Το 2018, η πολωνική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Fakt 24 ανέφερε ότι είχαν εγκατασταθεί κεραίες στην κορυφή του κεφαλιού του αγάλματος, μέσα στο χρυσό στεφάνι. Η εφημερίδα έστειλε drone για να δει καλύτερα τον εξοπλισμό και επιβεβαίωσε ότι οι κεραίες ήταν για την εκπομπή σήματος διαδικτύου.


Κανείς δεν φαινόταν να θέλει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με το θρησκευτικό σώμα που επιβλέπει το άγαλμα και ρώτησε αν είχαν νοικιάσει το κεφάλι του. Ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε και δήλωσε ότι το στέμμα του Χριστού δεν είχε μισθωθεί σε κανέναν.

Οι ίδιοι δημοσιογράφοι βρήκαν μια πηγή, σε έναν ανώνυμο πάροχο διαδικτύου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι κεραίες τοποθετήθηκαν εκεί κατόπιν αιτήματος της ενορίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η πηγή ανέφερε ότι η τοπική εκκλησία χρειαζόταν το διαδίκτυο για σύστημα παρακολούθησης βίντεο και ότι η συμφωνία ήταν απολύτως νόμιμη. Η πηγή ανέφερε επίσης ότι το σήμα μεταδιδόταν και σε άλλους πελάτες στην περιοχή.


Από εκεί πέρα, παρέμεινε ένα μυστήριο. Χρησιμοποιήθηκε το κεφάλι του Χριστού στο κυνήγι για καλύτερο wi-fi; Δεν ήταν βλαστήμια να τοποθετούν κεραίες στο κεφάλι του Χριστού; Οι απόψεις ποικίλλουν, αλλά ένα είναι σίγουρο: Το πανύψηλο άγαλμα είναι ιδανικό σημείο για κεραίες, παρέχοντας μια ανεμπόδιστη θέα σε όλο τον γύρω χώρο και εκτεταμένη κάλυψη του διαδικτύου.

Όπως και να έχει, σήμερα, όλα αυτά είναι παρελθόν. Ο τοπικός επίσκοπος, όταν έμαθε για τις κεραίες, διέταξε την απομάκρυνσή τους, επειδή πολλοί πιστοί τις βρήκαν προσβλητικές. Οι κεραίες απομακρύνθηκαν στις 9 Μαΐου του 2018.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου