Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Οι λευκοί γκρεμοί στο ιαπωνικό νησί Ιτουρούπ


Σε μια έκταση 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το ιαπωνικό νησί Χοκκάιντο μέχρι τη ρωσική χερσόνησο της Καμτσάτκα, που χωρίζουν την Οχοτσκική Θάλασσα (ή Θάλασσα του Οχότσκ) από τον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, απλώνεται μια σειρά από 56 ηφαιστειογενή νησιά, οι Κουρίλες νήσοι. Το αρχιπέλαγος ανήκει στην ρωσική περιφέρεια της Σαχαλίνης, αλλά η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα νησιά, συμπεριλαμβανομένων τα δύο μεγαλύτερα, το Ιτουρούπ και το Κουνασίρ.




Το Ιτουρούπ ήταν ιαπωνικό έδαφος μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Τότε, οι σοβιετικές δυνάμεις κατέλαβαν όλα τις Κουρίλες και έδιωξαν τους Ιάπωνες κάτοικούς τους. Από τότε, η Ιαπωνία προσπαθεί να ανακτήσει τα νησιά.



Το Ιτουρούπ είναι πολύ όμορφο νησί, με ηφαιστειογενείς ορεινούς όγκους και βουνοπλαγιές. Η ραχοκοκκαλιά του νησιού αποτελείται από περίπου 12 ασβεστολιθικά ηφαίστεια που βρίσκονται κατά μήκος του επιμήκους νησιού. Οι ακτές είναι ψηλές και απότομες και χαρακτηρίζονται από άσπρους βράχους ελαφρόπετρας και μαύρους εξαγωνικούς πυλώνες. Επίσης, στο νησί υπάρχουν μερικοί ψηλοί καταρράκτες.


Το νησί είναι η πηγή ενός πολύ σπάνιου ορυκτού, του ρηνιίτη, του στοιχείου ρήνιο. Το ρήνιο είναι ένα από τα σπανιότερα στοιχεία του φλοιού της Γης. Το Ιτουρούπ είναι το μόνο μέρος όπου το ορυκτό απαντάται στην καθαρή του μορφή.


από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου