Τα φαράγγια δημιουργούνται από τα ποτάμια με την πάροδο του χρόνου. Μερικά, όπως το Γκραν Κάνυον στην Αριζόνα των ΗΠΑ είναι διάσημα. Άλλα όπως το Yarlung Tsangpo Grand Canyon στο Θιβέτ όχι και τόσο.
Tara River Canyon – Μαυροβούνιο (φωτογραφία πάνω)
Το φαράγγι του ποταμού Tara στο Μαυροβούνιο είναι το βαθύτερο της Ευρώπης. Το βαθύτερό του σημείο είναι 1.300 μέτρα. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Durmitor, είναι προστατευόμενο και υποψήφιο για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακόμα και στο ψηλότερο σημείο του, μπορεί κανείς να ακούσει το θόρυβο των πάνω από 40 καταρρακτών του ποταμού. Το φαράγγι έχει μήκος 82 χλμ.
Blyde River Canyon – Νότια Αφρική
Μπορεί να μην είναι το μακρύτερο της Γης, αλλά είναι ένα από τα πιο πράσινα. Με μέσο βάθος τα 762 μέτρα, αυτό το μήκους 26 χλμ φαράγγι καλύπτεται από άφθονη υποτροπική βλάστηση. Το βαθύτερο σημείο του λέγετε πως είναι από την κορυφή του όρους Mariepskop στην έξοδο του ποταμού, με βάθος 1.372 μέτρα.
Copper Canyon – Μεξικό
Βρίσκεται στην Τσιουάουα και δεν πρόκειται για ένα, αλλά για έξι φαράγγια. Στα Ισπανικά ονομάζεται "Barranca del Cobre" οφείλει το όνομα του στο χαλκοπράσινο χρώμα των τοίχων του. Και οι έξι ποταμοί που είναι υπεύθυνοι για τα φαράγγια χύνονται στην Θάλασσα του Κορτέζ σαν τμήμα του μεγαλύτερου ποταμού Rio Fuerte. Το βαθύτερο φαράγγι από όλα, το Barranca de Urique, έχει βάθος 1.879 μέτρα.
Cotahuasi Canyon – Περού
Το Cotahuasi Canyon έχει μέγιστο βάθος 3.535 μέτρα. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από τον ποταμό Cotahuasi ανάμεσα σε δύο οροσειρές, την Coropuna και την Solimana.
Capertee Valley – Αυστραλία
Το Capertee Valley βρίσκεται στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας και είναι το μεγαλύτερο της ηπείρου. Το Capertee Valley είναι περίπου ένα χλμ πιο φαρδύ και μεγαλύτερο από το Γκραν Κάνυον. Οι Αβορίγινες Wiradjuri έχουν μακρά ιστορία στην περιοχή, όπως φαίνεται από τις 2.000 χρόνων ζωγραφιές στα βράχια. Έχουν βρεθεί επίσης διαμάντια και μάλιστα λέγεται πως κάποιος βρήκε 77 μέσα σε έξι μέρες!
Colca Canyon – Περού
Με βάθος 4.160 μέτρα, βρίσκεται στο νότιο Περού. Είναι ένα από τα βαθύτερα του πλανήτη -έχει διπλάσιο βάθος από το Γκραν Κάνυον. Το φαράγγι είναι το σπίτι του κόνδορα των Άνδεων, του "vicuña". Στην κοιλάδα υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται 6.000 πριν, θερμές πηγές και ο Infiernillo Geyser. Η περιοχή καλλιεργείτε από την εποχή των Ίνκας.
Fish River Canyon – Ναμίμπια
Το Fish River Canyon είναι το μεγαλύτερο της Αφρικής, με μήκος 160 χλμ σε ένα οροπέδιο. Έχει βάθος 550 μέτρα και σε ορισμένα σημεία το φάρδος του φτάνει τα 27 χλμ.
The Grand Canyon – ΗΠΑ
Δεν είναι το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου, όπως πιστεύουν πολλοί. Με βάθος 1.828 μέτρα και μήκος 445 χλμ, πρόκειται για ένα από Επτά Θαύματα του Φυσικού Κόσμου. Οι γεωλόγοι ακόμη διαφωνούν στο πως δημιουργήθηκε. Η πιο πρόσφατη θεωρεία αναφέρει ότι 17 εκατομμύρια χρόνια πριν, ο ποταμός Κολοράντο άρχισε να κόβε τα βραχώδη στρώματα και έπειτα άρχισε να βαθαίνει και να πλατειάζει το κανάλι.
The Kali Gandaki Gorge – Νεπάλ
Ο ποταμός Kali Gandaki, που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι Kali Gandaki στο Νεπάλ, είναι ακόμα πιο παλιό από τα Ιμαλάια. Ο ποταμός έχει πάρει το όνομα της Ινδουιστικής θεάς Κάλι. Το βάθος του αμφισβητείτε, γιατί δεν συμφωνούν όλοι για το ύψος του. Όμως, αν το βάθος υπολογίζονταν από τα άκρα του, θα ήταν το βαθύτερο του κόσμου με βάθος 6.800 μέτρα.
Yarlung Tsangpo Grand Canyon – Κίνα
Ψηλά στα Ιμαλάια, ξεκινώντας από το ιερό βουνό Kailash, καταλήγει ένα φοβερό φαράγγι στον ποταμό Βραχμαπούτρα στην βόρεια Ινδία. Με μέσο βάθος 4.876 μέτρα στα βουνά του Namcha Barwa -σε αυτήν την περιοχή το μέγιστο βάθος του είναι 6.009 μέτρα- το Yarlung Tsangpo Grand Canyon θεωρείται το βαθύτερο του πλανήτη. Δεν είναι μόνο το βάθος του τεράστιο αλλά και το μήκος του καθώς φτάνει τα 240 χλμ. Το ποτάμι που διατρέχει το φαράγγι έχει το παρατσούκλι "Το Έβερεστ των ποταμών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου