Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το πρώτο full face αγωνιστικό κράνος

Ο Dan Gurney είναι ένας πρώην οδηγός αγώνων αυτοκινήτων, κατασκευαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων και ιδιοκτήτης ομάδας. Είναι ο πρώτος οδηγός που έχει κερδίσει αγώνα στο Sports Cars (1958), στη F1 (1962), στο NASCAR (1963) και στο Indy Car (1967). Από αυτόν ξεκίνησε το έθιμο να ανοίγουν σαμπάνια οι νικητές στο βάθρο, όταν το 1967 και ενώ έχει κερδίσει τον 24ωρο αγώνα του Λε Μαν άνοιξε σαμπάνια στο βάθρο. Επίσης, ήταν ο πρώτος που έβαλε μια απλή δεξιόστροφη επέκταση στην πάνω ακμή εκφυγής του οπίσθιου φτερού, γνωστή ως "Gurney flap".

Το σημαντικότερο όμως είναι πως ήταν ο πρώτος οδηγός που το 1968 στο Γερμανικό Γκραν Πρι φόρεσε full face κράνος.


Ο Gurney πειραματίστηκε με διάφορα κράνη στα πρώτα του βήματα σαν οδηγός αγώνων. Η παραπάνω φωτογραφία είναι μάλλον από το 1958 όταν έφτιαξε μια δερμάτινη μάσκα για να καλύπτει το πρόσωπο. Αν προσέξετε το κράνος θα δείτε τα χτυπήματα από τις πέτρες που εκσφενδονίζονταν από την πίστα. Ο Gurney φόρεσε τη μάσκα σε μερικούς αγώνες το 1962 αλλά ποτέ δεν ένοιωσε άνετος και την εγκατέλειψε.

Ο Dan Gurney σε αγώνα του 1968 με το full face κράνος

Τα επόμενα χρόνια δούλεψε με την Bell Helmets στην Καλιφόρνια όπου βοήθησε να κατασκευαστεί το πρώτο full face κράνος. Είχε δει οδηγούς αγώνων μοτοσυκλέτας να φορούν παρόμοια κράνη στο Ascot Raceway στην Καλιφόρνια. Ο Gurney φόρεσε το πρώτο full face κράνος στο Ιντιανάπολις το 1968 και έπειτα το εισήγαγε και στη Formula 1 στο Βρετανικό και το Γερμανικό Γκραν Πρι το 1968. Στην αρχή, τον κορόιδευαν αλλά μέσα σε λίγους μήνες και άλλοι οδηγοί υιοθέτησαν το κράνος. Αυτό το πρώτο κράνος εκτίθεται στα γραφεία της εταιρίας στην Santa Ana.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου