Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ο Christo ετοιμάζει το μεγαλύτερο γλυπτό στον κόσμο

Ο γνωστός καλλιτέχνης Christo σχεδιάζει την ανέγερση του μεγαλύτερου γλυπτού στον κόσμο, σε μορφή πυραμίδας, στην έρημο του Άμπου Ντάμπι.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», το γλυπτό θα φέρει την επωνυμία Mastaba, θα κοστίσει 325 εκ. δολάρια και θα ανεγερθεί στην έρημο, 161 χλμ. από το Άμπου Ντάμπι.

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος θα χρειαστούν 400.000 πολύχρωμα βαρέλια πετρελαίου, 30 μήνες εργασίες και εκατοντάδες εργατικά χέρια για να χτιστεί η ύψους 150 μέτρων επίπεδη στην κορυφή πυραμίδα, που θα είναι
οριακά ψηλότερη από την Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα.

«Όταν ανατέλλει ο ήλιος, ο κάθετος τοίχος θα είναι σχεδόν ολόχρυσος» δήλωσε ο καλλιτέχνης στην εφημερίδα «Daily Telegraph» της Αυστραλίας.

Ο βουλγαρικής καταγωγής καλλιτέχνης διευκρίνισε ακόμη πως η επιλογή του να χρησιμοποιήσει βαρέλια πετρελαίου για το γλυπτό του δεν σχετίζονται με την κύρια πηγή πλούτου της περιοχής που είναι ο «μαύρος χρυσός».

Τα βαρέλια θα προμηθεύσει στον καλλιτέχνη γερμανική εταιρεία.

Ο Christo (Yavashev) γεννήθηκε το 1935 στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας. Το 1997, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της βουλγαρικής πόλης αλλά δεν κατάφερε να προσέλθει στην τελετή.

Ο καλλιτέχνης και η σύζυγός του Ζαν Κλωντ, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, είναι γνωστοί για τα μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης που φιλοτεχνούν. Μεταξύ άλλων, το 1982 «περικύκλωσαν» 11 νησιά στο Μαϊάμι με ροζ ύφασμα, το 1995 «τύλιξαν» με ασημί ύφασμα τη γερμανική βουλή και το 1991 άνοιξαν 3100 ομπρέλες στην Ιαπωνία και την Καλιφόρνια.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου