Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Δείτε πως ήταν στο παρελθόν τα προφυλακτικά


Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προοδεύσει και στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Πρόοδος έχει συντελεστεί και στον τομέα της παραγωγής προφυλακτικών. Στις φωτογραφίες που θα δείτε θα διαπιστώσετε ότι για να βάλει κάποιος άνδρας του 17ου και 18ου αιώνα, προφυλακτικό, ήταν επώδυνο και σίγουρα δεν προστάτευε από τα διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (κυρίως) της εποχής...Και ενώ σήμερα ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί το προφυλακτικό από ένα περίπτερο και με περίσσια άνεση να το εφαρμόσει πριν κάνει σεξ, τότε η διαδικασία ήταν όχι απλά δύσκολη, αλλά άγγιζε το ακατόρθωτο.

Για την ιστορία να σας πούμε και κάποια πράγματα που ενδεχομένως να μην γνωρίζετε για το προφυλακτικό.

Το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο προφυλακτικό, το βρίσκουμε στην αρχαία Αίγυπτο το 3.000 πχ. Ήταν κατασκευασμένο από δέρμα...κόμπρας και οι άνδρες το τοποθετούσαν στο πέος τους. Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη είναι εάν το προφυλακτικό το φορούσαν για να κάνουν σεξ, ή ήταν μέρος μιας επίσημης ενδυμασίας.

Γύρω στα 1640, δειλά δειλά άρχισε η παραγωγή προφυλακτικών, τα οποία ήταν από δέρμα ζώου (κυρίως από το στομάχι προβάτων) και τα οποία δεν ήταν μιας χρήσεως, αλλά... μπορούσαν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν!!!

Στις αρχές του 1800, το καουτσούκ, έφερε την επανάσταση του και η παραγωγή έγινε μεγαλύτερη. Η Αγγλία είχε τα πρωτεία, σε μια περίοδο μάλιστα που η σύφιλη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έκαναν θραύση στις κακόφημες συνοικίες του Λονδίνου.

Τα προφυλακτικά άρχισαν να αποκτούν τη μορφή που έχουν σήμερα (σχεδόν δηλαδή) όταν το καουτσούκ, αντικαταστάθηκε από Λάτεξ, στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Μέχρι το AIDS και η τεράστια καμπάνια να αρχίσει να αποδίδει, και ο κόσμος να καταλάβει ότι η χρήση προφυλακτικού, είναι απαραίτητη στο σεξ, στην Ιρλανδία, ακόμη και το 1985, για να αγοράσει κάποιος προφυλακτικά θα έπρεπε να έχει συνταγή γιατρού.

Πάντως ακόμη και πριν από λίγα χρόνια σε χώρες όπως η Σομαλία το προφυλακτικό ήταν συνώνυμο της παρανομίας αφού με νόμο που ψηφίστηκε το 2003, η χρήση αλλά και η εμπορία προφυλακτικών, απαγορευόταν.

Δείτε τις φωτό

Το πρώτο προφυλακτικό - αρχαία Αίγυπτος 3.000 πχ

Προφυλακτικό του 1770 με οδηγίες χρήσεως - Γαλλία

Προφυλακτικά σε θήκη των 10 - Συλλεκτικό δώρο προς τον Δόγη της Βενετίας

Το λάτεξ έφερε την επανάσταση - Στο κουτί αναγράφονται και οδηγίες χρήσης

Αρχές δεκαετίας 1930 - Ένα από τα πρώτα προφυλακτικά μαζικής παραγωγής

πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου