Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το Neptune του Ρομάν Πολάνσκι


Μια γαλέρα από μια "βόμβα" του box-office αγκυροβολημένη στη ΓένοβαΣτις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Ρομάν Πολάνσκι είπε στην Paramount Pictures ότι η νέα ιστορία προδοσίας στην ανοικτή θάλασσα, το "Pirates", θα κοστίσει 15 εκατομμύρια δολάρια. Όταν παίχτηκε τελικά στις Κάννες το 1986, ο προϋπολογισμός της ταινίας είχε διογκωθεί στα 40 εκατομμύρια δολάρια, από τα γυρίσματα σε εξωτικές τοποθεσίες, τα ειδικά εφέ και μια μεγάλη γαλέρα -πιο μεγάλη και από κανονική- που ονομάζεται Neptune (Ποσειδώνας).


Εκείνη την εποχή, το Neptune, ήταν το πιο ακριβό συστατικό ταινίας όλων των εποχών και η αφοσίωσή του στη λεπτομέρεια έλαμπε. Εκτός από το χαλύβδινο κύτος του πλοίου και έναν πετρελαιοκινητήρα, η γαλέρα είχε πλήρως λειτουργικά πανιά και ξάρτια. Το πλοίο ήταν περίτεχνα σκαλισμένο και ζωγραφισμένο ώστε να μοιάζει με μια ισπανική γαλέρα και με ένα γιγαντιαίο ξόανο, τον Ποσειδώνα. Περιέργως, το Neptune είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από ό, τι μια ιστορική γαλέρα, πράγμα που σημαίνει ότι αν το είχαν προσέξει αυτό θα είχαν μια κάποια οικονομία.


Όμως, ο Πολάνσκι ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πραγματικότητα ή τις συνέπειες και κατασκεύασε το Neptune όπως το φανταζόταν. Σήμερα, το Neptune είναι ακόμα στην ανοικτή θάλασσα και είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γένοβας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου