Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τα 10 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι φωτογράφοι


Άρθρο του Peter Phun, επίκουρου καθηγητή φωτογραφίας στο Κολέγιο του Riverside, ανεξάρτητου φωτογράφου και web designer.



Δείτε ακόμη στο Ξωτικό:
100 κόλπα από έναν επαγγελματία φωτογράφο

Με μια απλή και γρήγορη ματιά, η ψηφιακή φωτογραφία είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι:

  1. Δεν διαβάζουν το manual του κατασκευαστή
  2. Νομίζουν πως για να τραβήξουν μια φωτογραφία πρέπει να αγοράσουν ειδικό εξοπλισμό
  3. Δεν βλέπουν την φωτογραφία σε κάποιον υπολογιστή στο 100%
  4. Διαγράφουν φωτογραφίες ενώ τις έχουν δει στην LCD οθόνη της φωτογραφικής μηχανής
  5. Φωτογραφίζουν τα πάντα σε κάποιο πρόγραμμα ή σε Auto Exposure
  6. Αγοράζουν πολλές μηχανές αν και είναι αρχάριοι
  7. Δεν παίρνουν back up των φωτογραφιών πριν τις διαγράψουν από τη memory card
  8. Δεν αγοράζουν πολλές memory card
  9. Δεν αγοράζουν πολλές μπαταρίες
  10. Δεν ελέγχουν τις δυνατότητες του υπολογιστή τους

Το manual του κατασκευαστή
Δεν πρόκειται για το πιο εύκολο πράγμα. Το γράψιμο στα περισσότερα εγχειρίδια δεν είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν πολλοί που γράφουν εγχειρίδια για το πώς να χρησιμοποιούνται αυτές οι μηχανές.

Εξοπλισμός
Ό,τι δουλειά κάνει κάποιος, τέτοια εργαλεία πρέπει και να έχει. Αν ψάχνετε απλά να ανεβάσετε κάτι στο eBay, δεν χρειάζεστε μηχανή dSLR. Οι περισσότερες point and shoot κάμερες κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

Βασίζονται στη LCD ή την οθόνη προεπισκόπησης
Όλα φαίνονται διαφορετικά στην μικρή LCD οθόνη στο πίσω μέρος της κάμερας. Πάντα να ανοίγεται τις φωτογραφίες σε έναν υπολογιστή με ένα κατάλληλο πρόγραμμα - πχ photoshop- και να τις βλέπετε στο 100%.

Μην τις επεξεργάζεστε στην κάμερα
Αντισταθείτε στο να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες στην κάμερα. Εννοείτε πως υπάρχουν φορές που είναι προφανές ότι τραβήξατε κάτι λάθος. Αλλά αν έχετε αρκετή memory card, μην τις διαγράφετε μέχρι να τις ρίξετε στον υπολογιστή.

Χρήση του χειροκίνητου τρόπου
Όταν μαθαίνετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε να χειρίζεστε την κάμερα χειροκίνητα. Έτσι θα μάθετε τι κάνετε λάθος. Η φωτογράφιση στο αυτόματο δε θα σας λύσει τα λάθη. Τα προγράμματα που διαβάζουν πληροφορίες όπως την ταχύτητα του κλείστρου, το ISO, το aperture, το White Balance δουλεύουν όταν μια φωτογραφία είναι τραβηγμένη χειροκίνητα και όχι στο αυτόματο.

Αγοράζοντας μια απλή κάμερα
Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι οι ψηφιακές μηχανές έχουν "τεχνητή" νοημοσύνη. Οπότε χρειάζεται πολύ διάβασμα για τις μάθει κάποιος. Αν δεν έχετε σκοπό να επενδύσετε τον χρόνο σας σε κάποιο μάθημα ή να αγοράσετε ένα βιβλίο, τότε μείνετε στις απλές point and shoot κάμερες. Πολλοί βλέπουν πως οι τιμές των dSLR πλησιάζουν αυτές των point and shoot μοντέλων και υποθέτουν πως το ίδιο εύκολα θα μάθουν και αυτές.

Πάντα κρατάτε backup των φωτογραφιών πριν τις διαγράψετε
Μπορεί να είναι προφανές αλλά δεν το συνειδητοποιούν πολλοί πριν τις διαγράψουν και οι φωτογραφίες... έχουν "κάνει φτερά". Υπάρχουν προγράμματα για την ανάκτηση αρχείων αλλά δεν είναι αξιόπιστα.

Δεν αγοράζουν αρκετές Memory Card
Κάποτε οι Memory cards ήταν ακριβές, αλλά όχι πια. Όσες περισσότερες έχετε τόσο το καλύτερο. Με τη χρήση καρτών μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες με τη μεγαλύτερη ανάλυση της κάμερας, κάτι το οποίο σας εγγυάται πως θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη και αν τις κόψετε μετά.

Δεν αγοράζουν πολλές μπαταρίες
Χωρίς ενέργεια, η κάμερα είναι ένα τίποτα. Πρέπει να αγοράζετε κάμερες που χρησιμοποιούν μπαταρίες AA. Οι κάμερες με τις δικές τους μπαταρίες είναι καλές αλλά φροντίστε να έχετε και άλλες. Χρησιμοποιήστε card reader για τη μεταφορά των φωτογραφιών στον υπολογιστή αντί να συνδέετε την κάμερα. Έτσι εξοικονομείτε χρόνο ζωής για την κάμερα σας.

Ψάξτε το λογισμικό
Πριν αγοράσετε μια κάμερα, πάντα ελέγξτε και δείτε αν ο υπολογιστής σας "αντέχει" το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε για να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες. Κάθε χρόνο, καθώς οι κάμερες τραβούν φωτογραφίες με περισσότερα megapixel, η CPU του υπολογιστή σας δεν θα αντέχει και θα "σέρνεται".

φωτογραφία: Photography by yola-bear

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου