Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ο πιο επιτυχημένος πειρατής ήταν... γυναίκα


Οι λέξεις «πειρατεία» και «πειρατής» προέρχονται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα πειράω-ῶ, το οποίο σημαίνει προσπαθώ, δοκιμάζω. Η πρώτη γραπτή εμφάνισή τους (τοῖς πειραταῖς) γίνεται σε ένα αθηναϊκό ψήφισμα της ελληνιστικής περιόδου προς τιμήν του στρατηγού Επιχάρους, ο οποίος κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο διακρίθηκε στη φύλαξη των ακτών της πόλης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η πειρατεία ήταν ανύπαρκτη πριν τα ελληνιστικά χρόνια -τουναντίον, από τις απαρχές της ιστορίας είχε ενδημικό χαρακτήρα σε πολλά μέρη της Μεσογείου. Η αρχαία ελληνική γραμματεία βρίθει αναφορών από τα ομηρικά κιόλας έπη, για ομάδες που επέδραμαν από θαλάσσης εναντίον ξένων πλοίων ή παραλιακών πόλεων με σκοπό τον προσπορισμό πλούτου και σκλάβων. Χρησιμοποιούσε όμως τη λέξη «ληστής», τόσο για την κατά ξηράν όσο και για την κατά θάλασσαν ληστεία.

Οι πιο γνωστοί πειρατές ήταν οι Βίκινγκς που με τις επιδρομές τους από τον 8ο ως και τον 12ο αιώνα και με εφαλτήριο την Σκανδιναβία έφτασαν από την Αμερική μέχρι και το Βυζάντιο. Αργότερα πειρατές όπως ο Μαυρογένης, ο Captain Kidd, ο Sir Henry Morgan κ.ά. έγιναν διάσημοι εξαιτίας των "κατορθωμάτων" τους. Όμως ο πιο επιτυχημένος πειρατής ήταν μια Κινέζα, η όμορφη Cheng I Sao.
 
William Kidd, Σκωτσέζος, 1645 – 1701


Ο William Kidd ήταν διάσημος Σκωτσέζος πλοίαρχος που πέρασε στην "απέναντι όχθη". Τα περισσότερα επιτεύγματά του σαν πειρατής ήρθαν τις "νόμιμες μέρες" ενώ πολεμούσε πειρατές και τον γαλλικό στρατό στις Δυτικές Ινδίες. Ο Captain Kidd πήγε στην αποικία της Νέας Υόρκης όταν 5 χρονών στα 40 του, έγινε πολίτης της υψηλής κοινωνίας και ένας από τους καλύτερους πλοίαρχος της εποχής του. Περίφημη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση του νησιού Marie-Galante στην Καραϊβική Θάλασσα.
Ο Kidd ξεκίνησε καλά όταν το πλήρωμά του τον μετέτρεψαν σε πειρατή καπετάνιο. Στην αρχή έπιασε το διάσημο πλοίο "Quedah Merchant" αλλά αργότερα απέτυχε παταγωδώς.


Francois L'Ollonais, Γάλλος, 1635 - 1668


Αποτρόπαιος Γάλλος πειρατής ο οποίος ήταν γνωστός για τις ωμότητες του και ήταν πολύ επιτυχής καθώς κατέλαβε πολλά πλοία και εισέβαλε σε πολλές πόλεις. Ήταν μάλλον ο πιο επιτυχημένος καπετάνιος που διέταξε επιθέσεις στην στεριά. Επέδραμε στο Μαρακαΐμπο και το Γιβραλτάρ στον κόλπο της Βενεζουέλας. Αργότερα με μεγάλη ναυτική δύναμη και με με πάνω από 700 πειρατές κατέλαβε εύκολα το Puerto Cabellos. Πέθανε ενώ προσπαθούσε να κουρσέψει ακόμα μια πλούσια πόλη, το San Pedro.


Μαυρογένης, Άγγλος, 1680 - 1718


Ίσως ο Edward Teach γνωστός και σαν Μαυρογένης να μην ήταν τόσο επιτυχημένος όσο οι άλλοι πειρατές σ' αυτή τη λίστα αλλά αλλά η φήμη του και η κακοποιός εικόνα του στο σημερινό μύθο έκανε τα κατορθώματα του να φαίνονται ακόμη πιο συναρπαστικά. Αξιοσημείωτες επιτυχίες του Μαυρογένη ήταν να συλλαμβάνει πολλά πλοία, ανάμεσα τους και το "Concorde", που έγινε η ναυαρχίδα του, "Queen Anne's Revenge", και είναι ίσως το πιο διάσημο πειρατικό πλοίο.

Επίσης συνέλαβε το "Adventure" και πήρε και το "Revenge" από τον πειρατή Stede Bonnet. Όταν ο στόλος του ήταν πολύ ισχυρός, με τέσσερα πλοία και πάνω από 300 πειρατές, ο Μαυρογένης νίκησε διάσημα πολεμικά πλοία -όπως το HMS "Scarborough"- σε ναυμαχίες μέχρι το 1718.


Henry Every, Άγγλος, 1653 - ?


Ο Henry Every ήταν ένας επιτυχημένος πειρατής και στις μέρες του ήταν ένας από τους πιο τρομερός πειρατές της Ερυθράς Θάλασσας. Με στόλο 5 πλοίων και πλήρωμα με πολύ έμπειρους πειρατές, συνέλαβε πολλά πλοία ανάμεσα τους το διάσημο "Gang-i-Sawai" του Grand Moghul. Όμως το γεγονός ότι κατάφερε να παραμείνει ζωντανός και να αποσυρθεί ήσυχα ήταν πολύ σπάνιο ανάμεσα στους πειρατές.


Cheung Po Tsai, Κινέζος, αρχές του 1800 - μέσα του 1800
Ο Cheung Po Tsai, ο γιος ενός ψαρά ήταν ο πιο διάσημος Κινέζος πειρατής του 19ου αιώνα. Ο στόλος του αποτελούνταν από πολλές εκατοντάδες πλοία και από 20.000 πειρατές. Ο Cheung Po Tsai μάζεψε πολλούς θησαυρούς που αργότερα βρέθηκαν σε μια μικρή σπηλιά. Σήμερα η σπηλιά έχει το όνομα του.

Peter Easton, Άγγλος, 1570 – 1620
Αν και ήταν πολύ επιτυχημένος, ο Peter Easton δεν ήταν τόσο διάσημος όσο οι υπόλοιποι. Πριν γίνει πειρατής υπηρετούσε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Ποτέ δεν ηττήθηκε από οποιονδήποτε και αν τον κυνήγησε.
Ο στόλος του αποτελούνταν από 40 πλοία και πάνω από 1500 άντρες. Η μεγαλύτερη νίκη του συνέβη το 1610 στην Νέα Γη εναντίον του στόλου του Sir Richard Whitbourne που είχε 30 πλοία. Επίσης συνέλαβε πολλά πλοία μεγάλης αξίας, όπως το διάσημο Ισπανικό "San Sebastian".


Sir Henry Morgan, Ουαλός, 1635 - 1688


Ο διάσημος και τρομερός Henry Morgan ήταν καμάρι της Μεγάλης Βρετανίας. Η επιτυχία του ήρθε όταν έφτασε στη Τζαμάικα σαν ναυτικός της Αγγλίας. Εκεί ενώθηκε με τον διάσημο πειρατή Captain Christopher Myngs των στην κατάκτηση των ισπανικών αποικιών Vildemos, Trujillo και Granada. Με τις επιτυχίες του και τις καλούς δεσμούς του στη Τζαμάικα έγινε σύντομα αρχηγός του Τζαμαϊκανού στόλου.
Με το νέο του βαθμό, ο Morgan πρώτα επέδραμε με επιτυχία στις ακτές της χερσονήσου Γιουκατάν και στην πλούσια πόλη της Γρανάδας στην Κεντρική Αμερική. Το 1677 κατέλαβε το Puerto Principe στην Κούβα και αμέσως μετά το πολύ καλά φυλασσόμενο Puerto Bello. Το 1669, κατέλαβε το Μαρακαΐμπο στην Βενεζουέλα. Όμως το μεγαλύτερο του επίτευγμα ήταν η κατάληψη της Πόλης του Παναμά, που τότε ήταν πολύ πλούσια πόλη, με 1200 άντρες και 30 πλοία σε μια επική μάχη.


Bartholomew Roberts, Ουαλός, 1682 - 1722


Ο Ουαλός Bartholomew "Black Bart" Roberts ήταν μάλλον ο πιο μεγάλος πειρατής του "Χρυσού Αιώνα" των πειρατών αλλά και πιο επιτυχημένος. Αυτός ο εν ψυχρώ πειρατής ήταν γνωστός για τη λεηλασία περισσοτέρων από 400 πλοία που είναι απόλυτο ρεκόρ μεταξύ των πειρατών.
Ο Roberts έκαψε ή πούλησε τα περισσότερα απ' αυτά και μόνο μερικές εξαιρέσεις έκανε, όπως με δυο πολεμικά, και τα δυο με το όνομα "Royal Fortune" με 26 και 52 κανόνια το καθένα και το "Onslow" της Royal African Company. Πέθανε σε μια επική μάχη εναντίον του πλοιάρχου Challoner Ogle της Βρετανικής Κυβέρνησης.


Sir Francis Drake, Άγγλος, 1540 – 1596


Ο Sir Francis Drake ήταν διάσημος πειρατής και ένας από τους αξιοπρόσεκτους ναυτικούς της ιστορίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κανόνων για τους πειρατές στον "Χρυσό Αιώνα" των πειρατών. Ήταν Άγγλος ήρωας χάρη στα κατορθώματα του, όμως για τους Ισπανούς ήταν ο πιο μισητός πειρατής μιας και κατέστρεψε τον ισπανικό στρατό σε πολλές περιπτώσεις.
Η πιο διάσημη κατάκτηση του ήταν το λιμάνι του Nombre de Dios το 1572 και τα λιμάνια του Σάντο Ντομίγκο και της Cartagena το 1585. Ο Drake έκανε το γύρω του κόσμου και όταν έφτασε στις ακτές της Βόρειας Αμερικής από τη μεριά του Ειρηνικού διεκδίκησε τη γη στο όνομα της Βασίλισσας και την είπε Nova Albion δηλαδή "Νέα Αγγλία".


Cheng I Sao, Κινέζα, 1785 – 1844

Η μοναδική απεικόνιση της Cheng I Sao

Προσθέστε όλα τα πλοία όλων των προηγούμενων 9 πειρατών, μαζέψτε όλους τους ναύτες που είχαν και ίσως να καταφέρνατε να φτάσετε τη δύναμη της όμορφης, Cheng I Sao ή Ching Shih.
Στο απόγειο της δύναμης της, η πρώην πόρνη είχε πάνω από 1.500 πλοία και 80.000 ναύτες, μια δύναμη που αποτελεί μια από της μεγαλύτερους στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Επέδραμε σε πόλεις και πλοία στις ακτές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

πρόλογος: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου