Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ένα παραμυθένιο κάστρο στη Σλοβενία


Το Κάστρο Predjama Castle -Predjamski grad στα σλοβένικα- είναι ένα κάστρο της Αναγέννησης χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά στην νοτιο-κεντρική Σλοβενία.
Αναφέρεται πρώτη φορά το 1274 με το γερμανικό όνομα Luegg, όταν ο Πατριάρχης της Aquileia έχτισε το κάστρο σε γοτθικό ρυθμό. Το κάστρο χτίστηκε κάτω από ένα φυσικό πέτρινο τόξο σε έναν ψηλό πέτρινο τοίχο για να είναι δυσπρόσιτο. Αργότερα επεκτάθηκε από την οικογένεια ευγενών Luegg, γνωστοί και σαν Ιππότες του Adelsberg.


Το κάστρο έγινε έδρα του ιππότη -και διάσημου ληστή- Erazem Lueger (ή Luegger). Ο Erazem ήρθε σε σύγκρουση με τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Γ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μετακόμισε στο οικογενειακό κάστρο Predjama. Ο αυτοκράτορας έστειλε τις δυνάμεις του να τον κυνηγήσουν και πολιόρκησαν το κάστρο. Μετά από μια μακρά πολιορκία, ο Erazem προδόθηκε από έναν από τους άντρες του.


Η πολιορκία κράτησε ένα χρόνο και μια μέρα. Παρά τις προσπάθειες των πολιορκητών του, ο Erazem επιβίωνε και μάλιστα τους χλεύαζε πετώντας τους κεράσια. Στο κάστρο υπήρχε μια μυστική έξοδος που μόνο αυτός ήξερε και που οδηγούσε στο κοντινό χωριό Vipava. Εκεί πήγαινε ο ιππότης-ληστής και έπαιρνε προμήθειες.


Αλλά όπως λέει και η παροιμία, "γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος". Ένας από τους υπηρέτες του Erazem δωροδοκήθηκε να αποκαλύψει σε ποιο μέρος του κάστρου βρισκόταν βάζοντας μια μικρή σημαία. Κάποια στιγμή λοιπόν που ο Erazem βρισκόταν στο μέρος που ακόμα και ο βασιλιάς πάει μόνος του, ο προδότης έβαλε τη σημαία απ' έξω. Η τουαλέτα βρισκόταν στον τελευταίο όροφο του κάστρου, που δεν ήταν τόσο απόρθητος όσο το υπόλοιπο κάστρο. Και την ώρα που ο ιππότης είχε κατεβασμένα τα παντελόνια, μια και μόνο κανονιά χτύπησε το κάστρο σε εκείνο το σημείο.


Από τότε το κάστρο είδε πολλούς ιδιοκτήτες, μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και έγινε μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου