Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το φιλμ του Ρενέ Μπιούρι με την εμβληματική φωτογραφία του Τσε


Φανταστείτε πως είστε ο υπεύθυνος φωτογραφίας μιας εφημερίδας το 1963 και ο Ελβετός φωτογράφος του Magnum Ρενέ Μπιούρι (René Burri) σας δίνει το παραπάνω φιλμ με φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα. Ποια φωτογραφία θα διαλέγατε να δημοσιεύσετε;

Μπορεί και να αναγνωρίσετε μια από τις φωτογραφίες, μιας και έχει γίνει μια από τις πιο εμβληματικές του Τσε.Το αυθεντικό. Στην πρώτη φωτογραφία έχουν σβηστεί τα κόκκινα τετράγωνα επισήμανσης

Το πορτραίτο από το φιλμ που έγινε διάσημο

Ο Andrew Pulver της The Guardian το 2010 πήρε συνέντευξη τον Μπιούρι, ο οποίος αποκάλυψε κάποιες άγνωστες πτυχές της φωτογράφησης:

"Για 2,5 ώρες μπορούσα να κάνω ότι ήθελα γύρω τους με την κάμερα μου. Ήταν μια τεράστια ευκαιρία να φωτογραφήσω τον Τσε σε πολλές καταστάσεις: χαμογελαστό, έξαλλο, από πίσω, από μπροστά. Χρησιμοποίησα οκτώ φιλμ. Δε με κοίταξε καθόλου, ήταν τόσο απορροφημένος στο να τους πείσει με χάρτες και γραφικά. Ήταν μανιώδης καπνιστής και κάπου-κάπου άναβε τα πούρα του".

Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ είχε μια συνέντευξη 16-20 σελίδων του Τσε και δημοσίευσε αυτήν την φωτογραφία... στο 1/8 μιας σελίδας ανάμεσα σε φωτογραφίες και κείμενο.

Η φωτογραφία έγινε εμβληματική μετά την δολοφονία του Τσε στις 09 Οκτωβρίου του 1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου