Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Το “Jingle Bells” γράφτηκε για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε ακουστά για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) που γιορτάζουν στην Βόρεια Αμερική -στον Καναδά τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ στις ΗΠΑ την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (μεταξύ 22 και 28 του μηνός).

Πλάκα στην 19 High Street, Medford, Μασαχουσέτη (πηγή)

Το 1850 ή το 1851, ο James Lord Pierpont βρισκόταν σε μια ταβέρνα στο Medford της Μασαχουσέτης, όταν οι παραδοσιακοί αγώνες με έλκηθρο του Medford που γινόντουσαν στην γειτονική πλατεία Malden τον ενέπνευσαν να γράψει ένα τραγουδάκι. Η ιστορία λέει πως ο Pierpont συνέθεσε το τραγούδι σε ένα πιάνο που ανήκε σε ένα σπίτι δίπλα στην ταβέρνα επειδή ήθελε να παίξει κάτι για την Ημέρα των Ευχαριστιών στο κυριακάτικο μάθημα του στην Βοστόνη. Το αποτέλεσμα ήταν το γνωστό "One Horse Open Sleigh" (έτσι ονομάστηκε αρχικά) που αμέσως έκανε εντύπωση όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε ενήλικες και τελικά άρχισε να χρησιμοποιείται για τα Χριστούγεννα. Το τραγούδι εκδόθηκε το 1857.

Ο Pierpont ήταν θείος του γνωστού τραπεζίτη J.P. Morgan. Ο γιος του διεκδίκησε τα πνευματικά δικαιώματα του "Jingle Bells" το 1880, 13 χρόνια πριν πεθάνει ο πατέρας του αλλά ποτέ δεν είχαν κάποια σοβαρά έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου