Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

15 από τις ομορφότερες λίμνες σε κρατήρα


Πολλές φορές μέσα σε κάποιο ηφαιστειακό κρατήρα ή καλντέρα μπορεί να δημιουργηθεί μια λίμνη. Λιγότερο συχνά, μια τέτοια λίμνη μπορεί να δημιουργηθεί σε κάποιο κρατήρα που προκλήθηκε από μετεωρίτη ή σε μια τεχνητή έκρηξη που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις ομορφότερες λίμνες σε ηφαιστειογενείς κρατήρες!Λίμνη Heaven, όρος Baekdu – Κίνα, Βόρεια Κορέα (φωτογραφία πάνω)
Η λίμνη Heaven βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Η καλντέρα που περιέχει τη λίμνη δημιουργήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη το 969 μ.Χ. (± 20 χρόνια). Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2,189 μέτρων και καλύπτει έκταση 9,82 τετ χλμ. (απόσταση από Βορρά μέχρι Νότο 4,85 χλμ και από Ανατολή μέχρι Δύση 3,35 χλμ). Το μέσο βάθος της λίμνης είναι 213 μέτρα και το μέγιστο 384 μ.. Από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Ιουνίου, είναι συνήθως καλυμμένη με πάγο.


Licancabur – Χιλή


Το Licancabur είναι ένα ιδιαίτερο ηφαίστειο στο νοτιότερο τμήμα των συνόρων μεταξύ της Χιλής και της Βολιβίας και κυριαρχεί στο τοπίο της περιοχής. Η κορυφή και ο κρατήρας βρίσκονται εξ ολοκλήρου στη Χιλή, έχει πλάτος 400 μ. και περιλαμβάνει τη λίμνη Licancabur διαστάσεων 70x90 μέτρων, η οποία είναι καλυμμένη με πάγο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.


Όρος Mazama – Όρεγκον, ΗΠΑ


Είναι η πιο βαθιά λίμνη των ΗΠΑ με βάθος 594 μέτρα. Είναι μια από τις πιο καθαρές λίμνες παγκοσμίως, καθώς τροφοδοτείται από τη βροχή και το χιόνι και δεν εισρέουν ούτε απορρέουν νερά.


Όρος Πινατούμπο – Luzon, Φιλιππίνες


Η λίμνη δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στις 15 Ιουνίου 1991 και είναι η βαθύτερη λίμνη της χώρας με βάθος 800 μέτρα.


Όρος Ruapehu – Νέα Ζηλανδία


Το Ruapehu είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στη Νέα Ζηλανδία και το υψηλότερο σημείο στο Βόρειο Νησί.


Okama, Όρος Zao – Honshu, Ιαπωνία


Η Okama είναι γνωστή και σαν η "Λίμνη των Πέντε χρωμάτων" επειδή αλλάζει χρώματα αναλόγως τον καιρό και βρίσκεται σε ένα κρατήρα που δημιουργήθηκε μετά από έκρηξη στα 1720. Έχει διάμετρο 360 μέτρα και 60 μέτρα βάθος.


Albertine Rift – Αφρική


Το Western Rift, γνωστό και σαν Albertine Rift, βρίσκεται ανάμεσα στα ψηλότερα βουνά της Αφρικής. Σε αυτό βρίσκονται οι λίμνες της Rift Valley με μερικές από τις βαθύτερες λίμνες του κόσμου (μέχρι και 1.470 μέτρα στη λίμνη Ταγκανίκα). Η περιοχή βρίσκεται μέσα σε εθνικά πάρκα όπως το Virunga National Park στη Δημοκρατία του Κονγκό, το Rwenzori National Park και το Queen Elizabeth National Park στην Ουγκάντα και το Volcanoes National Park στην Ρουάντα.


Όρος Katmai – Αλάσκα, ΗΠΑ


Έχει διάμετρο 10 χλμ. και στο κέντρο έχει μια λίμνη 4,5x3 χλμ., που σχηματίστηκε κατά την έκρηξη Novarupta του 1912. Η καλντέρας φθάνει στο μέγιστο υψόμετρο των 2.047 μ.


Ηφαίστειο Kelimutu – Flores Island, Ινδονησία


Το Kelimutu περιέχει τρεις λίμνες με διαφορετικά χρώματα. Η Tiwu Ata Mbupu (Λίμνη των Γέρων) είναι συνήθως μπλε. Η Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Λίμνη των Νέων και των Παρθένων) και η Tiwu Ata Polo (Η Μαγεμένη Λίμνη) είναι χωρισμένες από έναν τοίχο του κρατήρα και είναι πράσινες ή κόκκινες.


Kerid, Ισλανδία


Η καλντέρα, όπως και τα άλλα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής, αποτελείται από κόκκινο (και όχι μαύρο) ηφαιστειακό πέτρωμα. Η καλντέρα έχει βάθος περίπου 55 μέτρα, πλάτος 170 μ. πλάτος και διάμετρο 270 μ.


Quilotoa – Ισημερινός


Η πλάτους 3 χιλιομέτρων καλντέρα σχηματίστηκε από την κατάρρευση του ηφαιστείου μετά από μια καταστροφική έκρηξη περίπου πριν από 800 χρόνια. Από τότε έχει σχηματιστεί μια λίμνη βάθους 250 μέτρων, με πρασινωπό χρώμα, ως αποτέλεσμα των διαλυμένων μετάλλων.


Κρατήρας Deriba, Jebel Marra – Νταρφούρ, Σουδάν


Ο κρατήρας Deriba βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Jebel Marra σε ύψος 3.042 μέτρων. Η λίμνη έχει διάμετρο 3-5 χλμ. Ο κρατήρας δημιουργήθηκε μετά από μια έκρηξη του ηφαιστείου Jebel Marra πριν από 3.500 περίπου. Το ηφαίστειο θεωρείται ακόμη ενεργό.


Λίμνη Viti Geothermal, Askja – Ισλανδία


"Αskja" στα ισλανδικά σημαίνει κουτί ή καλντέρα. Η περιοχή είναι προσβάσιμη λίγους μήνες του χρόνου και χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση των αστροναυτών του προγράμματος Apollo. Η Oskjuvatn είναι μια μεγάλη λίμνη και βρίσκεται σε μια καλντέρα που δημιουργήθηκε από μια έκρηξη το 1875. Η επιφάνεια της βρίσκεται 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει έκταση 12 τετ. χλμ.


Ηφαίστειο Taal – Luzon, Φιλιππίνες


Ένας μεγάλος βράχος, το Vulcan Point, είναι τα απομεινάρια του παλιού πυθμένα του κρατήρα που σήμερα περιβάλλεται από τη λίμνη πλάτους 2 χλμ, που ονομάζεται Main Crater Lake. Το Vulcan Point είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου μέσα σε λίμνη.

Λίμνη Yak Loum – Ratanakiri, Καμπότζη


Η λίμνη Yak Loum βρίσκεται σε ένα κρατήρα ηλικίας 4.000 χρόνων. Λόγω του βάθους της λίμνης -48 μέτρα-, το νερό της είναι εξαιρετικά καθαρό. Η λίμνη είναι σχεδόν ολοστρόγγυλη και έχει διάμετρο 0,72 χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου