Μια ιέρεια στην τελική πρόβα για την αφή της Φλόγας στις 9 Μαΐου 2012, στην αρχαία Ολυμπία
Πριν από λίγες μέρες έγινε στην Αρχαία Ολυμπία έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, ένα από τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για την αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα, και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Αφού η Φλόγα άναψε στον βωμό, η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη την έδωσε στον παγκόσμιο πρωταθλητή της κολύμβησης, Σπύρο Γιαννιώτη. Στη συνέχεια την Φλόγα παρέλαβε στο μνημείο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο 19χρονος Ελληνοβρετανός Αλέξανδρος Λούκος, για να ξεκινήσει το ταξίδι της σε όλο τον κόσμο και να καταλήξει στο Λονδίνο μεταφερόμενη από 8.000 λαμπαδηδρόμους.
Ιέρειες στην τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία
Ιέρειες εκτελούν έναν τελετουργικό χορό
Μια ιέρεια, απελευθερώνει ένα περιστέρι στην πρόβα
Η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη, ανάβει την Ολυμπιακή Φλόγα με τη χρήση του παραβολικού κατόπτρου
Η Πρωθιέρεια δίνει τη Φλόγα
Η Πρωθιέρεια με την Ολυμπιακή Φλόγα
Η Ινώ Μενεγάκη μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα
Η Ολυμπιακή Φλόγα περνά στον Σπύρο Γιαννιώτη
Η Ολυμπιακή δάδα
φωτογραφίες: theatlantic.com
Αν δεν το έχετε δει ήδη, δείτε το, είναι το καλύτερο άρθρο για την ιστορία της τελετής: http://aristotelisguidegr.wordpress.com/2012/05/15/%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE/
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως πολύ κατατοπιστικό το άρθρο! Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση του!
ΔιαγραφήΠροσωπικά εμένα με ενοχλεί αφάνταστα η τόση εμπορευματοποίηση και η πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν ξέρω αν αυτό είχε ο ντε Κουμπερτέν κατά νου όταν προωθούσε την ιδέα της αναβίωσης τους. Και αν κρίνω από το ότι πίστευε πως "η αθλητική παιδεία ήταν σημαντικό μέρος για την ανάπτυξη της προσωπικότητας νέων ανθρώπων" μάλλον πέρα από την "επανερμηνεία" των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων που αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου, έχει χαθεί και το σκεπτικό του ντε Κουμπερτέν.