Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Σάμος: Ιερά Μονή Παναγιάς Σπηλιανής

I.M. Panagia Spiliani

Στο λόφο πάνω από το Πυθαγόρειο, βρίσκεται η έξοδος του Ευπαλινείου ορύγματος, το αρχαίο Θέατρο και η Ιερά μονή της Παναγιάς της Σπηλιανής.
 


I.M. Panagia Spiliani

Το σπήλαιο της Παναγιάς Σπηλιανής είναι ένα σπήλαιο-όρυγμα (σπήλαιο εκκλησιά). Οι διαστάσεις του ορύγματος είναι 120x36 μέτρα, βάθος 8,5 μέτρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 109 μέτρων και ερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Ι. Πετρόχειλος 7/1952.

I.M. Panagia Spiliani

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά αν κοιτάξουμε δεξιά και αριστερά θα παρατηρήσουμε το τεχνικό κόψιμο της πέτρας. Πιο βαθιά παρατηρούμε τις κολώνες που άφηναν για να στηρίζεται η οροφή. Οι σταλακτίτες είναι ελάχιστοι.

I.M. Panagia Spiliani

Πιθανόν εδώ να στεγάστηκε και το φημολογούμενο Μαντείο της Σίβυλλα ΦΥΤΩ το 600-500 π.Χ. Αυτό είχε μαντέψει και τη μετάβαση του φιλόσοφου Πυθαγόρα στην Κάτω Ιταλία και την εξέλιξή του.

I.M. Panagia Spiliani

Γνωστό είναι επίσης ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως προχριστιανικός λατρευτικός χώρος.

I.M. Panagia Spiliani
Το Πυθαγόρειο από την Ι.Μ.

κείμενο: samos-caves.com

8 σχόλια:

 1. Καλημέρα...ευχαριστώ για την ενημέρωση, δε το γνώριζα, πρώτη φορά το μαθαίνω αυτό το σπήλαιο/ιερά μονή...θα μπορούσα να το βάλω στο θρησκευτικό μου μπλογκ;ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακριβώς αριστερά όπως κατεβαίνουμε υπάρχει χώρος μέ νερό,προφανώς ήταν
  λουτρό ,στό δάπεδο τού οποίου υπάρχει καταπληκτικό ψηφιδωτό πανάρχαιο
  από τήν εποχή πού ο εν λόγω χώρος ήταν Ηραίο.Μοιάζει μέ πισίνα.Οπως
  φαίνεται επρόκειτο για υδροθεραπευτήριο καί όχι μαντείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, φίλε μου!
   Προφανώς έχεις επισκεφτεί το μέρος για να γνωρίζεις αυτά που αναφέρεις. Αναφέρεσαι στον χώρο αριστερά που διακρίνεται λίγο στην δεύτερη φωτογραφία, απέναντι από το μέρος με τα κεριά; Μόνο αυτόν τον χώρο έχω προσέξει σαν αυτό που αναφέρεις.

   Διαγραφή
 3. Oran Katevis ola ta skalia aristera exi kagela metalika me Mia portoula klidomeni . Ama perasis ta kagela iparxi enas monadikos xoros pou distixos den fotizete .Exi dio pisinoules pou malon itan ieres . To Leo afto gt ine skalistes kai oxi xtismenes .https://my-samos.blogspot.com/2016/11/blog-post_506.html?fbclid=IwAR1sNf5rMbQmtQQf9U28wMlzxwJrqmbF1Nw2RawSt6k_0xfbvCcQEaTK1Gw

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Episis exoun bri arxea mikroantikimena kai prosfores pou enisxioun aftin tin topothetisi .

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή χρονιά!
   Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, οι οποίες μου γνωστές καθώς έχω επισκεφτεί τον χώρο κάμποσες φορές.

   Διαγραφή