Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Το μυστήριο των 13 πύργων του Περού


Δίπλα σε μια όαση σε μια παράκτια έρημο στο Τσανκίλο του Περού βρίσκεται ένα από τα πιο παράξενα κτίρια στην Αμερική -κάτι σαν ένα φρούριο, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου. Το "φρούριο" αποτελείται από μια γραμμή δεκατριών πύργων οι οποίοι φαίνεται να προστατεύουν από το Νότο...

Οι ενισχύσεις από στρατιωτικής άποψης δεν φαίνονται και πολύ καλές, δεδομένου ότι έχουν πάρα πολλές εισόδους και δεν υπάρχει καμία πηγή νερού στο εσωτερικό. Εκτός αυτού οι πύργοι βρίσκονται χτισμένοι μερικές εκατοντάδες μέτρα από την κορυφή του λόφου σχεδόν σε ευθεία γραμμή.

Ως εκ τούτου,οι αρχαιολόγοι πρότειναν μια νέα ερμηνεία. Ίσως ήταν ένας τόπος λατρείας και ένα είδος ηλιακού παρατηρητηρίου, όπως το Στόουνχεντζ. Η κύρια απόδειξη είναι ότι οι πύργοι ευθυγραμμίζονται σύμφωνα με το σημείο της ανατολής του ήλιου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το χειμερινό ηλιοστάσιο, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή πολλών αρχαίων λαών.


Επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Τορίνο (Politecnico di Torino) της Ιταλίας κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει τη θέση του ήλιου στον ουρανό και την ποσότητα του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω σε φωτοβολταϊκά πάνελ.

Πράγματι, η θέση του πρώτου πύργου αντιστοιχεί στην ανατολή στις 21 Ιουνίου και του τελευταίου στις 21 Δεκεμβρίου.


Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι σκιές των πύργων δεν πέφτουν πάντα στην ίδια κατεύθυνση,επειδή οι πύργοι βρίσκονται στον τροπικό και το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν προς τα Βορά ενώ το άλλο προς το Νότο. Όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του,οι σκιές εξαφανίζονται.

Ίσως, συνεπώς, οι αρχαίοι αγρότες που ζούσαν εκεί να λάμβαναν σημαντικές πληροφορίες, κατά τη φύτευση πολυετών καλλιεργειών. Αλλά γιατί οι πύργοι ήταν δεκατρείς παραμένει μυστήριο.

πηγή: anexigita.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου