Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Το Πυροβολικό της Αποκάλυψης: Atomic Annie, το πρώτο και μοναδικό πυρηνικό πυροβόλο


Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πολλά ήταν τα υπερ-όπλα που κατασκευάστηκαν από τις δυο υπερδυνάμεις, αλλά το πυρηνικό κανόνι ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το τεράστιο πυροβόλο μπορούσε να ρίξει πυρηνική βόμβα σε απόσταση 20 μιλίων, εξαφανίζοντας με τη μια, μια ολόκληρη εχθρική διμοιρία.



Ευτυχώς, έβαλλε μόνο μια φορά. Αλλά ο γίγαντας των 85 τόνων, 25 μέτρων μήκους και με κάννη 3 μέτρα διατηρείται ακόμη, στο στρατόπεδο Fort Sill στο Lawton της Οκλαχόμα.


Το όπλο εξελίχθηκε στα 1950 και για οκτώ χρόνια από τους Αμερικανούςμε και το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Αϊζενχάουερ. Στις 25 Μαΐου του 1953, στις 08:31 πμ, πάνω από 3.000 στρατιωτικοί παρατηρητές παρακολούθησαν από απόσταση 4,5 χλμ την πρώτη πυρηνική βολή στο πεδίο βολής της ερήμου της Νεβάδα.

Εννιά δευτερόλεπτα αργότερα και 7 μίλια πιο μακριά, "το κέλυφος που θα μπορούσε να εξαφανίσει μια εχθρική μεραρχία εξερράγη στο στόχο ισχύ ίση με 15.000 τόνους TNT," στέλνοντας θραύσματα σε απόσταση 150 μέτρων.


Μετά την επιτυχημένη δοκιμή, παρήχθησαν 20 τέτοια κανόνια, με κόστος το καθένα 800.000 δολαρίων. Στάλθηκαν στην Ευρώπη και την Κορέα, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν. Μόνο οχτώ υπάρχουν πλέον, ανάμεσα τους και το μόνο που έβαλλε, την Atomic Annie στο Fort Sill. Η ιστορία της αυθεντικής Atomic Annie έχει μια μακάβρια πελυρά συνδυασμένη με το "αδελφό" πυροβόλο, τον "Sad Sack." Όταν ανακαλύφτηκε πως ο Sad Sack βρισκόταν αντί της Atomic Annie στο Fort Sill, το μοναδικό όπλο που έβαλλε βρέθηκε στην Γερμανία. Αλλά καθώς το μετέφεραν έπεσε από έναν ορεινό δρόμο και σκότωσε δυο στρατιώτες. Ο Sad Sack, μεταφέρθηκε στο Smithsonian, και από το 1964 η Atomic Annie βρίσκεται στο Fort Sill.




φωτογραφίες: atlasobscura.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου