Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Το παράνομο γλυπτό "Nimis" και το μικροέθνος Ladonia στην Σουηδία

Η Ladonia όπως φαίνεται από τον κόλπο - πηγή

Το 1996 ο καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς (γνωστός από τα σκίτσα με τον Μωάμεθ το 2007) ανακήρυξε την Ladonia (στα Σουηδικά "Ladonien", επίσημη ιστοσελίδα), ένα μικροέθνος στην περιοχή του Kullaberg στην νότια Σουηδία, έπειτα από πολυετής δικαστικές διαμάχες με το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.



Δείτε ακόμη 6 παράξενα μικροέθνη

Το 1980, ο Βιλκς ξεκίνησε τη δημιουργία δυο γλυπτών, του Nimis (στα λατινικά "πάρα πολύ", μια κατασκευή από 75 τόννους ξυλείας που ξέβρασε η θάλασσα) και το Arx (στα λατινικά "φρούριο", μια πέτρινη κατασκευή), στο Kullaberg. Η τοποθεσία είναι δύσβατη και όταν το δημοτικό συμβούλιο ανακάλυψε την κατασκευή των γλυπτών ζήτησε την καταστροφή τους, γιατί πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή. Ο Βιλκς άσκησε έφεση κατά της απόφασης του συμβουλίου αλλά έχασε. Τελικά, μετά από πολλές εφέσεις, η Σουηδική κυβέρνησε αποφάσισε υπέρ του δημοτικού συμβουλίου. Το 1996 ο Βιλκς ανακήρυξε το μικροέθνος της Ladonia ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Arx - πηγή

Τον Ιούλιο του 2006, η σατυρική ιστοσελίδα "Armed Coalition Forces of the Internets" (ACFI) κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ladonia επειδή όπως υποστήριζε δεν αναγνώριζε το δικαίωμα των πολιτών στο διαδίκτυο και την πειρατεία.

Το Nimis - πηγή

Το Nimis είναι μια μεγάλη, λαβυρινθώδης κατασκευή και λέγεται πως αποτελείται από ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα. Η ύπαρξη του Nimis είναι παράνομη και γι' αυτό δεν υπάρχει σε κανένα χάρτη. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Arild. Στο μέρος μπορεί κανείς να φτάσει από ένα μονοπάτι και με τη βοήθεια κίτρινων "N" που είναι βαμμένα στα δέντρα.

Η σημαία της Ladonia

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου