Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Tatev: ένα αρμένικο μοναστήρι από τον 9ο αιώνα


Το μοναστήρι του Tatev είναι ένα μοναστήρι του 9ου αιώνα και βρίσκεται στο μεγαλύτερο οροπέδιο από βασάλτη, κοντά στο χωριό Tatev στην νοτιοανατολική Αρμενία. Το μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται στο χείλος του βαθιού φαραγγιού του ποταμού Vorotan. Το Tatev έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής σαν οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο.




Το 14ο και 15ο αιώνα το Tatev φιλοξενούσε ένα από τα πιο σημαντικά Αρμένικα μεσαιωνικά πανεπιστήμια, το οποίο συνέβαλε στην πρόοδο της επιστήμης, της θρησκείας και της φιλοσοφίας, την αναπαραγωγή των βιβλίων και την ανάπτυξη των ζωγραφιών-μινιατούρες.


Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι πήρε το όνομα του από τον Ευστάθιο, έναν μαθητή του Απόστολου Θαδδαίου (ο Θαδδαίος αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Μάρκο. Ο Ματθαίος τον αναφέρει ως Λεββαίο, του οποίου το Θαδδαίος είναι επώνυμο. Συνδυάζοντας όμως τους καταλόγους του Ευαγγελίου του Λουκά και των Πράξεων συμπεραίνουμε ότι τα τρία αποστολικά ονόματα Θαδδαίος, Λεββαίος και Ιούδας είναι το ίδιο πρόσωπο) που κήρυξε και μαρτύρησε στην περιοχή. Το όνομά του εξελίχθηκε σε Tatev.


Υπάρχει ακόμη μια εκδοχή του ονόματος, που εμπλέκει έναν μύθο. Ένας μαθητευόμενος ανέβηκε κρυφά στην κορυφή του καμπαναριού του κυρίως ναού για να τοποθετήσει ένα σταυρό που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Ωστόσο, εντοπίστηκε από τον δάσκαλο του ενώ κατέβαινε. Σοκαρισμένος ο μαθητευόμενος, παραπάτησε και έπεσε στην άβυσσο, καλώντας τον Θεό να του δώσει φτερά, τα οποία, στην Αρμενική είναι "Ta Tev".

Η στήλη Gavazan - φωτογραφία

Ανάμεσα στα διάφορα οικοδομήματα του συγκροτήματος, υπάρχει και μια αιωρούμενη στήλη που ονομάζεται Gavazan και είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Έχει ύψος περίπου οκτώ μέτρα και στη κορυφή έχει έναν πέτρινο σταυρό. Έχει λίγες διακοσμήσεις και καμία επιγραφή, ενώ έχει μείνει αναλλοίωτη από την κατασκευή της. Βασικός σκοπός της στήλης είναι να ειδοποιεί για μικρές δονήσεις της γης και να δίνει έτσι έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανούς σεισμούς. Η στήλη επιστρέφει στην κατακόρυφη θέση της αφότου μετακινηθεί.

Ο τρούλος του ναού - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου