Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Dighton Rock: ένας μυστηριώδης βράχος

Ο Dighton Rock το 1893 - πηγή

Ο Dighton Rock αποτέλεσε αντικείμενο περιέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι ΗΠΑ είναι χώρα. Το 1690 ο αιδεσιμότατος Cotton Mather έγραψε:

"Ανάμεσα στα άλλα περίεργα πράγματα της Νέας Αγγλίας, ένα είναι ένας ισχυρός βράχος, σε μια κάθετη πλευρά ενός ποταμού, η οποία σε μια παλίρροια καλύπτεται, υπάρχουν βαθιές εγχαράξεις, κανένας δεν ξέρει για το πώς ή το πότε έγιναν, σχεδόν 10 πόδια μήκους και ενός ποδιού φάρδος, γεμάτος με παράξενους χαρακτήρες..."



Ο Seth Eastman στον Dighton Rock το 1853 - πηγή

Μέχρι το 1783, ο κόσμος έκανε διάφορες υποθέσεις για την προέλευση του βράχου. Ο ακαδημαϊκός Ezrz Stiles πείστηκε ότι ο βράχος ήταν έργο των αρχαίων Φοινίκων. Αργότερα, κάποιοι υπέθεσαν πως ήταν έργο των Βίκινγκ, μετά των πρώτων Πορτογάλων και πρόσφατα οι Κινέζοι.

Ο Dighton Rock στον Taunton River στις αρχές του 1850 - πηγή

Παρά τα τόσα χρόνια υποθέσεων, τα ανάγλυφα πάνω στο βράχο δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί οριστικά. Οι πιο πιθανές υποθέσεις τα αποδίδουν στους ιθαγενείς της Αμερικής ή στον Πορτογάλο εξερευνητή Miguel Cortereal. Οι υποστηρικτές των προ-Κολόμβου εξερευνήσεων της Αμερικής από Βίκινγκς, Φοίνικες, και ούτω καθεξής, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι επιγραφές είναι αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Dighton Rock έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση στον κοντινό ποταμού Τόντον, σε ένα μικρό μουσείο στο Dighton Rock State Park.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου