Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δυο από τα τελευταία τσιμεντένια πλοία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Ο κυματοθραύστης στο Στενό Malaspina, κοντά στην πόλη στον ποταμό Powell, στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά, αποτελείται από ένα ημικύκλιο που έχει δημιουργηθεί από δέκα πολεμικά πλοία. Εννιά απ' αυτά είναι απομεινάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το S.S. Peralta είναι το μοναδικό του κυματοθραύστη που είναι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και το μοναδικό από τα τσιμεντένια που σώζεται μέχρι και σήμερα.



Τα τσιμεντένια πλοία (όπως διαβάζουμε στο wikipedia), ήταν πλοία κατασκευασμένα από χάλυβα και οπλισμένο σκυρόδεμα, αντί για μέταλλο και ξύλο.


Το 92 χρονών πλοίο είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο αμερικάνικο πλοίο που επιβιώνει μέχρι και σήμερα. Το Peralta καθελκύστηκε τον Φεβρουάριο του 1921 από την San Fransisco Shipbuilding Company, για να χρησιμοποιηθεί σαν πετρελαιοφόρο. Το 1924, το Peralta αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε για κονσερβοποίηση σαρδέλας στην Αλάσκα.

Το 1958, το αγόρασε η Pacifica Papers και το τοποθέτησε μαζί με άλλα στον ποταμό Powell σαν κυματοθραύστη, για να προστατεύει την αποθήκη ξυλείας της εταιρίας. Το 2002, η Pacifica συγχωνεύθηκε με την NorskeCanada, και η αποθήκη δεν ήταν πλέον απαραίτητη. οπότε και σκέφτηκαν να βυθίσουν το Peralta, κάτι που τελικά δεν αποφασίστηκε.


Τα άλλα εννιά πλοία που αποτελούν τον κυματοθραύστη είναι τα: YOGN 82, S.S. Henri Le Chatelier, Quartz, S.S. P. M. Anderson, S.S. Emile N. Vidal, S.S. John Smeaton, S.S. Thaddeus Merriman, S.S. L. J. Vicat και S.S. Armand Considere.

Το αδελφό ποίο του S.S. Peralta, S.S. Palto Alto - φωτογραφία

S.S. Palto Alto - φωτογραφία

S.S. Palto Alto - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου