Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Wang Saen Suk: ένας βουδιστικός κήπος της κόλασης στην Ταϊλάνδη


Στην Ταϊλάνδη, τα γλυπτά σε εξωτερικούς χώρους είναι τόσο παλιό έθιμο όσο και ο βουδισμός. Φτιαγμένα από μοναχούς ή αφοσιωμένους τεχνίτες, απεικονίζουν συνήθως την βουδιστική κοσμολογία και είναι από μέταλλο ή σκυρόδεμα, ώστε να διαρκούν για πάντα. Βρίσκω συχνά γύρω από ναούς ή μοναστήρια, οι διακοσμημένοι κήποι χρησιμεύουν ως πρόλογος για την επίσκεψη κάποιου στο ιερό.



Δείτε ακόμη και τον Wat Rong Khun, τον λευκό ναό της Ταϊλάνδης, και τον Harmandir Sahib, τον Χρυσό Ναό των Σιχ


1 1/2 ώρα νοτιοδυτικά της Μπανγκόκ, στην επαρχεία Chon Buri, βρίσκεται το Wang Saen Suk, που χτίστηκε το 1986. Ο "Wat" (ναός στα Ταϊλανδέζικα) περιβάλλεται από φρικιαστικό τοπίο. Μόλις κανείς περάσει την είσοδο με την επιγραφή "Καλωσορίσατε στην Κόλαση", είναι αντιμέτωπος με κανονικού μεγέθους εικόνες βασανιστηρίων σε ένα Πανδαιμόνιο.


Όπως ο Χριστιανισμός, έτσι και ο Βουδισμός έχει και αυτός την κόλαση του, αν και είναι ελαφρώς διαφορετική. Ονομάζεται Naraka, αποτελείται σαν ένα υπόγειο λαβύρινθο με διάφορα βασίλεια και προθαλάμους, ο καθένας πιο βίαιος από το άλλο. Αλλά σε αντίθεση με τη χριστιανική αιώνια καταδίκη και λόγω της πεποίθησης στη μετενσάρκωση, ο βουδιστικός "άλλος κόσμος" είναι ένα μεταβατικό πέρασμα, ένα είδος καθαρτηρίου, όπου οι ένοχες ψυχές πληρώνουν τα κρίματα τους και προετοιμάζονται για τη νέα ζωή.


Παντού υπάρχουν ανθρωπόμορφοι δαίμονες, τεράστια κύπελλα με ανθρώπινη σούπα, που τραβούν τη γλώσσα κάποιου ή τα μάτια ενός άλλου και συνθλίβουν τα σώματα των ανήμπορων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου