Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το ψηλότερο εγκαταλελειμμένο κτήριο του κόσμου


Όπου και αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό της Αικατερινούπολης -την πόλη που ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1723 από τον Βασίλι Τάτιτσεβ και ονομάστηκε προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και στην οποία στις 17 Ιουλίου 1918 ο τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας και η οικογένειά του εκτελέστηκαν σε ένα σπίτι που κατεδαφίστηκε το 1977 με διαταγή του τότε δημάρχου Μπορίς Γιέλτσιν- θα δει έναν λευκό πύργο, το ψηλότερο κτήριο της τέταρτης σε πληθυσμό πόλης της Ρωσίας.
 
 

φωτογραφία

Δεν είναι κάποιο μνημείο προς τιμή κάποιου τσάρου ούτε κάποιου δικτάτορα. Είναι ένας ατελείωτος τηλεοπτικός πύργος και μάλιστα το ψηλότερο ατελές κτήριο του κόσμου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1981, επί Σοβιετικής Ένωσης και ο πύργος θα έφτανε τα 440 μέτρα ύψος. Αλλά το 1991, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο πύργος έμεινε μισός.


Ο πύργος γέρνει εξαιτίας ενός μηχανικού λάθους κατά την κατασκευή, αλλά δεν είναι επικίνδυνος να καταρρεύσει.


Το 2000 ο πύργος σφραγίστηκε λόγω πολλών αυτοκτονιών. Αλλά οι αρχές κάλεσαν ξένους επενδυτές να τον μετατρέψουν σε πολυκέντρο διασκέδασης. Όμως, η οικονομική κρίση του 2008 σταμάτησε και αυτό το σχέδιο.

 
Update 
Ο πύργος κατεδαφίστηκε στις 24 Μαρτίου του 2018, ως μέρος ενός προγράμματος καλλωπισμού της πόλης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου