Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τα πρόσωπα πίσω από 8 γνωστά ονόματα


Ονόματα που τα φοράμε, τα τρώμε, τα πίνουμε και τα απεχθανόμαστε. Τα πρόσωπα και οι ιστορίες που είναι συνδεδεμένες με αυτά.



Levi Strauss (εικόνα πάνω)
Στο κυνήγι του χρυσού του 1870 στο Σαν Φρανσίσκο, μπορεί όλοι να έψαχναν για κομμάτια χρυσού στις όχθες ποταμών, αλλά αυτός έκανε την μεγαλύτερη επιτυχία. Ο Levi έκανε τα πρώτα επαναστατικά παντελόνι του από σκληρό καμβά. Μετά χρησιμοποίησε denim, το σκούρο μπλε για να κρύβεται η βρωμιά. Επέμεινε, ακόμα και στους υπαλλήλους του, να τον αποκαλούν "Levi".


Jumbo


Κάποτε υπήρχε ένα ελέφαντας. Ήταν τόσο μεγάλος που τον έλεγαν "Jumbo". Λάθος! Το 1861 γεννήθηκε ένας αφρικανικός ελέφαντας που τον ονόμασαν Jumbo. Το όνομα του προήλθε από τις λέξη στα σουαχίλι "jumbe" (που σημαίνει αρχηγός) και "jambe" (που σημαίνει γεια σου). Το έμαθαν όλι λόγω του ότι τον χρησιμοποίησαν σε τσίρκο. Πέθανε ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο διάσημος P.T. Barnum.


Lane Bryant


Πριν γράψουν λάθος το όνομα της Lena Bryant σε μια αίτηση για εργασία σε τράπεζα το 1904, οι εύσωμες και έγκυες γυναίκες ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το να αγοράσουν ρούχα. Η Lena τα άλλαξε όλα. Πρώτα ορφανή και πολύ γρήγορα χήρα, με το να φτιάχνει ρούχα έβγαζε τα προς το ζην γι' αυτή και το γιο της. Όταν μια πελάτισσα της ζήτησε ένα ρούχο για να καλύψει την εγκυμοσύνη της, η Lena σχεδίασε το πρώτο εμπορικό φόρεμα για την μητρότητα. Έπειτα έστρεψε την προσοχή της σε ένα άλλο κομμάτι καταναλωτών που κανείς δεν ήθελε να αξιοποιήσει, τις στρουμπουλές.


Uziel Gal


Ο Gal γεννήθηκε στην Γερμανία πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ήταν Εβραίος, και έτσι έφυγε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Έζησε στην Παλαιστίνη που έλεγχαν οι Βρετανοί και το 1943 συνελήφθη για οπλοκατοχή. Ο Gal φυλακίστηκε για 3 χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε, κατατάχθηκε στον στρατό των Ισραηλιτών και σχεδίασε το Uzi, το πρώτο από τα όπλα της σειράς. Το Uzi πουλήθηκε σε πάνω από 90 χώρες, χρησιμοποιήθηκε σε 12 πολέμους και ήταν το καλύτερο σε πωλήσεις υποπολυβόλο μέχρι το 1980.


Arthur Guinness


Ο Arthur Guinness αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο ζυθοποιείο στο Δουβλίνο το 1759, υπογράφοντας συμβόλαιο για 9000 χρόνια!!! Ήθελε το συγκεκριμένο ζυθοποιείο, διότι συμπεριελάμβανε τα δικαιώματα του νερού σε ένα κοντινό κανάλι, το οποίο του επέτρεπε να μεταφέρει εύκολα βαρέλια. Όταν ο σερίφης του Δουβλίνου το 1775 πήγε με οδηγίες να κόψει την παροχή νερού και να γεμίσει το κανάλι, ο Guinness το υπερασπίστηκε με μια αξίνα.


Αδερφοί McDonald



Τα πρώτα εστιατόρια των αδερφών Mac και Dick McDonald το 1940 ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Όλα ήταν βελτιωμένα. Οι σπάτουλες ειδικά σχεδιασμένες για μαζικά γεμίσματα, οι διανομείς κέτσαπ κατασκευασμένοι έτσι ώστε να ρίχνουν συγκεκριμένη ποσότητα σε κάθε burger. Το μενού ήταν περιορισμένο και δεν είχαν σερβιτόρους, κάνοντας τα πράγματα να κινούνται ακόμα πιο γρήγορα. Ήταν τεράστια επιτυχία. Τόσο μεγάλη που ο συνέταιρος τους, Ray Kroc, τους εξαγόρασε το 1961 για το υπέρογκο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Kroc συμφώνησε να τους δίνει 1% από τα δικαιώματα κάθε χρόνο, αλλά τα αδέρφια ποτέ δεν έλαβαν κάτι τέτοιο γραπτώς.


Jean Nicot


Το 1559, ο Γάλλος πρέσβης Jean Nicot ήταν στην Ισπανία, για να κανονίσει τον γάμου μιας 6χρονης πριγκίπισσας με έναν 5χρονο βασιλιά. Ενώ βρισκόταν εκεί, ανακάλυψε το ευχάριστο αποτέλεσμα του φυτού του καπνού. Αν τα φύλλα ξηραίνονταν, κονιοποιούνταν και κάποιος τα ρουφούσε από τη μύτη, θα ένιωθε μια ευεξία. Το ίδιο σκέφτηκε και η Αικατερίνη των Μεδίκων, η Γαλλίδα βασιλομήτωρ. Σύντομα όλες οι χώρες... σνίφαραν. Ο Nicot ήταν διάσημος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου