Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Η "Μαθηματική Γέφυρα" στο Κέιμπριτζ

 
Ο τοπικός μύθος λέει ότι ο Ισαάκ Νεύτων κατασκεύασε την πεζογέφυρα χωρίς βίδες, μπουλόνια ή καρφιά.
 
 
 
Η ονομασία "Mathematical Bridge" προέρχεται από το γεγονός ότι αυτή η γέφυρα είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ίσια ξύλα, αν και έχει σχήμα αψίδας.
 

 
Οι θρύλοι γύρω από τη γέφυρα είναι εξίσου ενδιαφέροντες με το σχήμα της. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κατασκευάστηκε από τον Ισαάκ Νεύτων ως ένα υποδειγματικό παράδειγμα φυσικής.
 


Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, η γέφυρα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το σχέδιό του και δεν χρησιμοποιήθηκαν καρφιά, βίδες ή μπουλόνια. Η ιστορία λέει ότι μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ -ή, κατά ορισμένες εκδοχές, ακαδημαϊκών- κατέστρεψαν τη γέφυρα για να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα ήταν κατασκευασμένη μόνο από ξύλο και δεν κατάφεραν να τη συνθέσουν ξανά.
 


Η πραγματική ιστορία είναι λίγο πιο... κοσμική. Η γέφυρα σχεδιάστηκε από τον William Etheridge και κατασκευάστηκε από τον James Essex το 1749, 22 χρόνια μετά το θάνατο του Νεύτωνα, αν και ίσως επηρέασε την δομή της. Η γέφυρα διέθετε πάντα μπουλόνια και καρφιά, αν και την πρώτη φορά που κατασκευάστηκε, χρησιμοποιήθηκαν σιδερένιες ακίδες στους αρμούς οι οποίες είχαν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο που έδιναν την εντύπωση ότι αποτελούνταν μόνο από ξύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου