Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Η "ημέρα που πέθανε η μουσική": η τραγική ιστορία του θανάτου του Buddy Holly

 
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1959, ο Μπάντι Χόλι, μαζί με τους Ρίτσι Βάλενς (Ritchie Valens) και Μπιγκ Μπόπερ (J.P. "Big Bopper" Richardson), επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο κοντά στην Clear Lake της Αϊόβα. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, το αεροπλάνο συνετρίβη.
 
 
 
Η επίδραση του Μπάντι Χόλι στο ροκ εν ρολ είναι σχεδόν ανυπέρβλητη. Είχε μόνο μια Νο1 επιτυχία, το "That' ll Be The Day", αλλά ενέπνευσε σχεδόν κάθε θρύλο της επόμενης γενιάς, από τον Μπομπ Ντίλαν μέχρι τους Beatles, να ακολουθήσουν τα βήματά του. Πέθανε σε ηλικία 22 ετών.
 
 
Τον Ιανουάριο του 1959, με τη νέα επιτυχία του να κυριαρχεί στα αμερικανικά chart, ο νεαρός Τεξανός ξεκίνησε μια σειρά εμφανίσεων, το The Winter Dance Party. Η περιοδεία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου στο Μιλγουόκι κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο κρύους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι μουσικοί ταξίδευαν με ένα λεωφορείο που δεν είχε θέρμανση και που χαλούσε συχνά.

Ένα βράδυ, ο Χόλι ναύλωσε ένα αεροπλάνο για να φτάσει στην επόμενη συναυλία. Αντ' αυτού, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην περιοδεία, Ρίτσι Βάλενς και Μπιγκ Μπόπερ, χάθηκαν εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών μόλις έξι μίλια μακριά από την Clear Lake της Αϊόβα, τον αεροδιάδρομο από τον οποίο είχε αναχωρήσει ο πιλότος Roger Peterson.

Και οι τέσσερις σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, στις 12:55, τις 3 Φεβρουαρίου του 1959, μετά από σύγκρουση. Εκείνη η νύχτα στοίχειωσε για πάντα τον μπασίστα του Χόλι, Waylon Jennings, καθώς είχε παραχωρήσει τη θέση του στον Μπιγκ Μπόμπερ που ήταν άρρωστος με γρίπη. Γνωστή ως "η ημέρα που πέθανε η μουσική", το αεροπορικό δυστύχημα του Χόλι παραμένει μία από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία της ροκ εν ρολ.
 
Η σύντομη ζωή του Μπάντι Χόλι
 

Γεννημένος ως Charles Hardin Holley στις 7 Σεπτεμβρίου του 1936, στο Λάμποκ του Τέξας, σκέφτηκε το παρατσούκλι "Buddie" από τη μητέρα του, η οποία θεώρησε ότι το όνομά του ήταν πολύ "ενήλικο" για τον νεαρό. Η ορθογραφία άλλαξε σε "Buddy" όταν γράφτηκε λάθος στο πρώτο του συμβόλαιο και το όνομα "Buddy Holly" του έμεινε για πάντα.

Ως το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά, ο Χόλι βασίστηκε στα αδέλφια του για να του μάθουν κιθάρα. Με τους γονείς του να υποστηρίζουν ένθερμα τη μουσική -ο Lawrence Holley και η Ella Pauline Drak είχαν γράψει στην τοπική εφημερίδα για να υποστηρίζουν την ροκ εν ρολ-, ο Χόλι έμαθε να παίζει βιολί και πιάνο.

Όταν τα αδέρφια του τελείωσαν το σχολείο ξεκίνησαν μια επιχείρηση πλακιδίων. Όμως ο Χόλι περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του δοκιμάζοντας κάντρι τραγούδια που άκουγε στο ραδιόφωνο. Το 1955 στο Λάμποκ, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του Έλβις Πρίσλεϊ, ήταν ο καλλιτέχνης που ξεκίνησε την συναυλία, αν και μόλις είχε αποφοιτήσει. Τον επόμενο χρόνο, σε ηλικία 19 ετών, οι Buddy Holly & The Crickets υπέγραψαν με την Decca Records.

Ωστόσο, ο χρόνος του στην Decca ήταν σύντομος και έβγαλε μόνο δύο singles που δεν κατάφεραν να κάνουν εντύπωση και έτσι, το '57, το συμβόλαιό τους δεν ανανεώθηκε. Εντούτοις, μέσα σε λίγους μήνες, ο ίδιος με τους The Crickets ηχογράφησαν ανεξάρτητα το "That'll Be The Day", το οποίο ήταν στην κορυφή του "Best Sellers in Stores" μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι το 1958, ήταν σαφές ότι ο Χόλι και οι The Crickets έπρεπε να χωρίσουν. Εκείνος ήθελε να μείνει στη Νέα Υόρκη, ενώ η υπόλοιπη ομάδα ήθελε να ζήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Έτσι, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, έφυγε από το συγκρότημα.

Μετά από διακοπές με τη σύζυγό του, Μαρία Έλενα Σαντιάγκο, συμφώνησε στην περιοδεία του Winter Dance Party. Στις αρχές του '59, για πάνω από τρεις εβδομάδες, ο Χόλι έπαιζε κάθε βράδυ, συχνά σε μια πόλη που απείχε εκατοντάδες μίλια από την προηγούμενη εμφάνισή του.
 
Ο θάνατός του
 
Το μνημείο στον τόπο της συντριβής κοντά στην Clear Lake της Αϊόβα
 
Στις 2 Φεβρουαρίου του '59, ο Χόλι και οι Ritchie Valens και J.P. Richardson μόλις είχαν φύγει από το Surf Ballroom στην Clear Lake της Αϊόβα υπό το χειροκρότημα 1.000 θαυμαστών. Η περιοδεία δεν είχε φτάσει καν στο μισό της. Όμως ο Χόλι είχε κουραστεί από τις επίπονες διαδρομές αργά το βράδυ και πρότεινε να μετακινηθούν με αεροπλάνο.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι τρεις τους μετακινούνταν συνέχεια οδικώς διανύοντας πάνω από 300 μίλια μέσα σε μια νύχτα. Το λεωφορείο συχνά χαλούσε και σταματούσε στην άκρη του δρόμου -όπου έπρεπε να αντέξουν την παγωνιά- μέχρι να φτάσει η βοήθεια.
 

Ο Χόλι ήταν διάσημος για το "That'll Be The Day" και ο Ρίτσαρντσον για το "Chantilly Lace". Ο Βάλενς είχε γράψει το παγκοσμίως διάσημο τραγούδι -που θα τον έβαζε μετά τον θάνατο στο Rock and Roll Hall of Fame- "La Bamba".
 

Για να μεταφερθεί η ομάδα στην επόμενη παράσταση, ο Χόλι ναύλωσε ένα αεροπλάνο ώστε να ξεκουραστούν και να πλύνουν τα ρούχα τους πριν από την επόμενη συναυλία. Η χωρητικότητα του αεροσκάφους ήταν περιορισμένη οπότε, ο Βάλενς και ο κιθαρίστας Tommy Allsup έριξαν νόμισμα για μια θέση.

Εν τω μεταξύ, ο μπασίστας Waylon Jennings -όντας ευγενικός- παραχώρησε τη θέση του στον Ρίτσαρντσον, ο οποίος ήταν άρρωστος με γρίπη. Αργότερα, ο Jennings είπε ότι, όταν ο Χόλι αστειεύτηκε λέγοντας ότι ήλπιζε να χαλάσει το λεωφορείο, εκείνος του είπε, "Ελπίζω να χαλάσει το αεροπλάνο".

Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο λίγο πριν τη 1:00 τα ξημερώματα, το αεροπλάνο συνετρίβη λίγα χιλιόμετρα μετά την απογείωση. Κατά την ολίσθηση σε ένα παγωμένο χωράφι για 558 πόδια, όλοι οι επιβάτες και ο πιλότος εκτοξεύτηκαν.

Ο θάνατος του Μπάντι Χόλι στις 3 Φεβρουαρίου του 1959, έγινε η "ημέρα που πέθανε η μουσική".

Η ημέρα που πέθανε η μουσική
 
Τον Φεβρουάριο του 1959, ο Buddy Holly θάφτηκε στο κοιμητήριο Lubbock στο Τέξας. Ο θάνατός του έγινε γνωστός ως "η ημέρα που πέθανε η μουσική"
 
Το αεροπορικό δυστύχημα συγκλόνισε τον κόσμο. Ο Φράνκι Βάλενς, που ήταν μόλις 17 ετών, πετάχτηκε 40 πόδια μακριά από το αεροπλάνο, ενώ τα πτώματα του Χόλι και του Ρίτσαρντσον βρέθηκαν 20 πόδια από το σημείο του δυστυχήματος.

Η Μαρία Έλενα Χόλι, έγκυος στο αγέννητο παιδί του Χόλι, όταν την επόμενη μέρα έμαθε τα νέα από τις ειδήσεις, απέβαλλε. Από τότε, οι αρχές επέβαλλαν νόμο με τον οποίον πρώτα ειδοποιούνται οι οικογένειες των θυμάτων και μετά ο Τύπος.

Ο Jennings, αποφασισμένος να τηρήσει την υπόσχεσή του για το Winter Dance Party, ερμήνευσε τραγούδια για άλλες δύο εβδομάδες και δεν παραβρέθηκε στην κηδεία του Χόλι στις 7 Φεβρουαρίου του '59.

Το '71, ο Don McLean έγραψε το American Pie. Η επανειλημμένα αναφερόμενη φράση "την ημέρα που πέθανε η μουσική" αναφέρεται στο αεροπορικό δυστύχημα του '59. Ωστόσο, το γενικό θέμα του τραγουδιού ξεπερνά τον επιφανειακό του θρήνου για τους ήρωες της παιδικής του ηλικίας και αντικατοπτρίζει τις βαθιές πολιτισμικές αλλαγές και την βαθιά απογοήτευση και την απώλεια της αθωότητας ολόκληρης της γενιάς του -της πρώτης ροκ εν ρολ γενιάς- που έλαβε χώρα ανάμεσα στο αεροπορικό δυστύχημα του 1959 και στα τέλη του '69 ή στα τέλη του '70.
 
 
Από τον Έλτον Τζον και τον Μπρους Σπρίνγκστιν έως τον Μικ Τζάγκερ και τους Clash, ο Μπάντι Χόλι ενέπνευσε μια σειρά εμβληματικών μορφών, μια ταινία που βραβεύτηκε με Όσκαρ και ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα ροκ εν ρολ τραγούδια όλων των εποχών.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου