Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί χρησιμοποιούμε ταχυδρομικούς κώδικες;

Γραμματόσημο των ΗΠΑ του 1974 που ενθάρρυνε τον κόσμο να χρησιμοποιεί ταχυδρομικό κώδικα σε επιστολές και δέματα - πηγή

Κάποτε, ένας θαυμαστής από τη Νέα Ζηλανδία έστειλε ένα γράμμα στον Alfred E. Neuman, τη μασκότ του περιοδικού MAD. Παρά το γεγονός ότι το γράμμα δεν είχε διεύθυνση παραλήπτη, έφτασε στα γραφεία του περιοδικού στη Νέα Υόρκη και αυτό γιατί ο αποστολέας είχε σκιτσάρει την εικόνα του Neuman στον φάκελο.
 
Σε όλες τις περιοχές του πλανήτη υπάρχουν ταχυδρομικοί κώδικες. Γιατί όμως χρειαζόμαστε αυτούς τους πενταψήφιους κωδικούς;
 
 

Όλα ξεκίνησαν από τον Αμερικανό επιθεωρητή ταχυδρομείου Robert Moon. Το 1943, ο Μουν είχε την ιδέα για ένα σύστημα ταχυδρομικών ζωνών με τις οποίες οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να ταξινομούν καλύτερα την αλληλογραφία, και αυτό λόγω της έλλειψης προσωπικού που δημιουργήθηκε εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και της αυξανόμενης εξάρτησης από την αεροπορική μεταφορά του ταχυδρομείου. Η πρόταση του Μουν ήταν ολόκληρη η χώρα να προσδιορίζεται από έναν αριθμητικό κωδικό.

Ο πρώτος αριθμός αντιπροσώπευε την πολιτεία, από το 0 στην Ανατολική ακτή έως το 9 στη Δυτική ακτή. Ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπροσώπευε την υπηρεσία στην οποία έφτανε η αλληλογραφία. Αργότερα, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USPS) πρόσθεσε δύο ακόμη αριθμούς που αντιπροσώπευαν το ταχυδρομείο που χειριζόταν την αλληλογραφία.

Η ιδέα του Μουν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο "αδιαμφισβήτητος πατέρας των τριών πρώτων ψηφίων του κώδικα" από τους New York Times, ήταν πολύ καλή, αλλά, αρχικά, βρήκε αντίσταση εξαιτίας της πολιτικής. Σύμφωνα με την σύζυγό του, ο Μουν ήταν Ρεπουμπλικανός, αλλά, εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση ήταν Δημοκρατικοί. Όπως είπε η ίδια, χρειάστηκαν χρόνια και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες για να δουν σοβαρά την ιδέα του.

Την 1η Ιουλίου του 1963, τέθηκε σε ισχύ ο πενταψήφιος κωδικός Προγραμματισμού Ζώνης Βελτίωσης (Zone Improvement Plan, ZIP), όπως είναι ο όρος στα αγγλικά, που βασίστηκε στην αρχική ιδέα του Μουν. Ο κόσμος δεν ενθουσιάστηκε και κάποιοι παραπονέθηκαν ότι ήταν ένας ακόμη αριθμός που έπρεπε να θυμούνται.

Μερικές φορές, μια τοποθεσία θεωρείται αρκετά σημαντική ή μοναδική και έχει τον δικό της Τ.Κ.. Για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος έχει τον δικό του κώδικα (20006), μια βελανιδιά στην Γερμανία, ή μερικά μεγάλα πανεπιστήμια.

Στην Ελλάδα, ο Τ.Κ. καθιερώθηκε στις αρχές του 1983 από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.). Παλαιότερα ο κώδικας κάθε περιοχής ήταν τριψήφιος και λέγονταν ταχυδρομικός τομέας (Τ.Τ.). (πηγή)

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου