Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Μερικές επιστημονικές αλήθειες για τον κόσμο μας

 
Εδώ και αιώνες, ο κόσμος της επιστήμης αιχμαλωτίζει τη φαντασία μας. Ειδικά στη σημερινή εποχή, που ένα μέρος του κοινού είναι δύσπιστο για όσα μας λένε οι επιστήμονες. Αν και προκαλεί διχασμό, η επιστήμη μας υπενθυμίζει πόσα -και λίγα- γνωρίζουμε για τον κόσμο γύρω μας, τον πλανήτη μας, το διάστημα, τα έμβια όντα και τις οντότητες που ζουν σε αυτά, ακόμα και για το σώμα μας.
 
 

Χάρη στον Redditor analysisTimes θα δούμε μερικά επιστημονικά στοιχεία που ακούγονται "τρελά" για να είναι αληθινά.
 
# Όταν ονειρευόμαστε, ένα μέρος του εγκεφάλου δημιουργεί την ιστορία, ενώ το άλλο γίνεται μάρτυρας των γεγονότων και πραγματικά σοκάρεται από τις ανατροπές της πλοκής.

# Η χρονική περίοδος στην οποία έζησαν οι δεινόσαυροι είναι τόσο μεγάλη που υπήρχαν απολιθώματα δεινοσαύρων όταν οι δεινόσαυροι ήταν ακόμα ζωντανοί.

# Τα δέντρα μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο υπόγειων μυκηλίων (το φυτικό μέρος ενός μύκητα). Μπορούν να αποθηκεύουν υπερβολική ενέργεια σε αυτό για μελλοντική χρήση, μπορούν να ανταλλάσσουν διάφορα θρεπτικά συστατικά με τα γειτονικά δέντρα ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους, να φροντίζουν τα μικρά τους όταν δεν είναι καλά, ακόμη και να προειδοποιούν τα άλλα δέντρα για μια ασθένεια ή ένα παράσιτο που εξαπλώνεται.

# Οι φάλαινες μεγαλώνουν τραγουδώντας ένα συγκεκριμένο τραγούδι με βάση το πού γεννήθηκαν, αλλά μαθαίνουν και άλλα τραγούδια από φάλαινες που συναντούν σε όλη τους τη ζωή.

# Οι ιπποπόταμοι ιδρώνουν αντιηλιακό. Παράγουν "ιδρώτα" από μία κόκκινη και μία πορτοκαλί χρωστική ουσία. Η κόκκινη χρωστική περιέχει αντιβιοτικό, ενώ η πορτοκαλί απορροφά τις ακτίνες UV.

# Κάποιες μορφές αναισθησίας δε αναισθητοποιούν από τον πόνο αλλά μας κάνουν να ξεχνάμε αυτό που νιώθουμε.

# Αν ολόκληρη η ιστορία της Γης συμπιέζονταν σε μια μέρα, οι άνθρωποι οποιουδήποτε είδους θα εμφανίζονταν στο τελευταίο δευτερόλεπτο πριν από τα μεσάνυχτα.

# Ένα σαλάχι μάντα έχει μήκος 7 μέτρα και ζυγίζει 3 τόνους, είναι δηλαδή βαρύτερο από τα περισσότερα αυτοκίνητα.

# Ένα εκατομμύριο δευτερόλεπτα είναι 12 ημέρες, ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα 31 χρόνια και ένα τρισεκατομμύριο δευτερόλεπτα 31.688 χρόνια.

# Αν κάποιο είδος υπερπροηγμένου εξωγήινου είδους σε έναν πλανήτη 80 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη κατασκεύαζε ένα τηλεσκόπιο υψηλής τεχνολογίας που θα τους επέτρεπε να δουν αντικείμενα στην επιφάνεια της Γης, αυτή τη στιγμή θα έβλεπαν δεινόσαυρους.

# Αν βάλετε σε μια τσάντα βάλετε ένα ον από κάθε είδος και μετά διαλέξετε ένα από αυτά, έχετε 1/5 πιθανότητες να διαλέξετε ένα σκαθάρι.

# Το Voyager 1 ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από 48 χλμ/ώρα (30.000 μ/ώρα) εδώ και 43 χρόνια και απέχει μόλις 20 ώρες φωτός.

# Αν διπλώστε ένα "μεγάλο φύλλο" χαρτιού -με πάχος 0,1 χιλιοστά- 50 φορές, το ύψος της στοίβας είναι πάνω από 20 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης.
 
# Το Cathedral Effect αναφέρεται στη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με τις ψηλές και χαμηλές οροφές. Αν εργάζεστε σε ένα δωμάτιο με χαμηλό ταβάνι, θα παραμείνετε λίγο πιο συγκεντρωμένοι και θα είστε καλύτεροι σε λεπτομερείς, αναλυτικές εργασίες. Αν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο με ψηλό ταβάνι, θα είστε πιο ανοιχτοί και δημιουργικοί.

# Οι δεινόσαυροι ζούσαν στην άλλη πλευρά του γαλαξία από αυτή που βρισκόμαστε σήμερα.

# Όλοι οι πλανήτες -συμπεριλαμβανομένου του Πλούτωνα- χωρούν ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.

# Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν επιπλέουν λόγω έλλειψης βαρύτητας, μακριά από αυτόν. Βρίσκονται σε συνεχή ελεύθερη πτώση, πέφτοντας πάνω από τον ορίζοντα της γης. Τους έλκει η βαρύτητα προς τη Γη.

# Τα αντικείμενα μπαίνουν σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη επειδή περιφέρονται γύρω του με την ίδια ταχύτητα που πέφτουν προς αυτόν.

# Αν η αλυσίδα DNA ενός μέσου ανθρώπου απλωνόταν σε μια γραμμή, θα μπορούσε να φτάσει από τη Γη στον Ήλιο και πίσω, 248 φορές.

# Αν δύο κομμάτια του ίδιου τύπου μετάλλου αγγίξουν το ένα το άλλο στο διάστημα, θα κολλήσουν μόνιμα μεταξύ τους. Το φαινόμενο λέγεται διαστημική συγκόλληση (ψυχρή συγκόλληση).

από: bored panda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου