Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Έρημος Carcross, ένα μέρος στον Καναδά που κάποτε θεωρούνταν η μικρότερη έρημος του κόσμου


Βόρεια της μικροσκοπικής πόλης Carcross στην περιοχή Γιούκον του Καναδά, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης με άμμο που κάποτε θεωρούνταν η πιο μικροσκοπική έρημος του κόσμου.
 
 
 
Παρόλο που έχει μέγεθος μόλις ένα τετραγωνικό μίλι (2,5 τετ χλμ) και βρίσκεται βόρεια του 60ου παραλλήλου, η έρημος Carcross δεν είναι ούτε η μικρότερη ούτε η βορειότερη έρημος στον κόσμο, και αυτό γιατί, στην πραγματικότητα, δεν είναι έρημος. Πρόκειται για μια σειρά από αμμόλοφους που διατηρούνται στεγνοί, παρά τις πολλές βροχοπτώσεις στα βουνά των νότιων λιμνών στο Γιούκον, αλλά και την ίδια τη μικροσκοπική πόλη.
 


Πριν από περίπου 11.000 με 24.000 χρόνια, η περιοχή που σήμερα είναι το Γιούκον καλύφθηκε από ένα παχύ στρώμα πάγου. Όταν αυτός ο πάγος έλιωσε και οι παγετώνες υποχώρησαν, η γη έμεινε με βαθιές κοιλάδες. Ογκώδεις λίμνες σχηματίστηκαν γύρω από τους παγετώνες και στη συνέχεια συρρικνώθηκαν, γεμίζοντας την περιοχή ανάμεσα στα βουνά με παραλίες. Ο άνεμος μάζευε άμμο από αυτές τις παραλίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αυτούς τους αμμόλοφους, μια διαδικασία που εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, η άμμος από τις όχθες της παρακείμενης λίμνης Bennett αποτελεί μέρος της ερήμου Carcross.
 


Οι αμμόλοφοι είναι καταφύγιο, αλλά δεν έχουν κανένα είδος επίσημης προστασίας. Αν και οι άνεμοι είναι σκληροί για τα περισσότερα φυτά, φιλοξενούν μικρή, αλλά ασυνήθιστη, χλωρίδα και πανίδα. Στα φυτά της περιοχής συμπεριλαμβάνεται ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος φασκόμηλου, το Baikal, το οποίο συνήθως βρίσκεται μόνο στις ακτές της λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία, και το λούπινο του Γιούκον. Από άποψη πανίδας, στους αμμόλοφους ανακαλύφθηκαν πέντε νέα είδη σκόρων -και ίσως υπάρχουν ακόμη περισσότερα.
 


Η έρημος Carcross είναι δημοφιλής προορισμός για τους φυσιολάτρες της περιοχής, πολλοί από τους οποίους, την επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες για να κάνουν sandboard στους αμμόλοφους, ενώ τον χειμώνα για σκι και snowboard.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου