Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Οκτώβριος 1961, Σημείο Ελέγχου "Charlie", Βερολίνο: Όταν σοβιετικά και αμερικάνικα άρματα μάχης ήρθαν αντιμέτωπα

Στα δεξιά της φωτογραφίας, φαίνεται μια πινακίδα στην οποία τα γερμανικά είναι τέταρτη γλώσσα -μετά τα αγγλικά, τα ρώσικα και τα γαλλικά- και με μικρότερη γραμματοσειρά από τις άλλες. Μέχρι την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, οι διαφορές μεταξύ των τομέων του Βερολίνου δεν είχαν μεγάλη σημασία για τους Γερμανούς πολίτες. Στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε όλη την πόλη. Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες για τα σύνορα τυπώνονταν στις γλώσσες των στρατών κατοχής και όχι των κατοίκων.

Η αντιπαράθεση στο Σημείο Ελέγχου Charlie στο Βερολίνο που παραλίγο να ξεκινήσει έναν πόλεμο.
 
 
 
Τον Οκτώβριο του 1961, οι διαφωνίες στα σύνορα οδήγησαν σε αδιέξοδο και για 16 ώρες ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα του πολέμου, καθώς αμερικανικά και σοβιετικά άρματα μάχης αντιμετώπιζαν το ένα το άλλο σε απόσταση μόλις 100 μέτρων.

Τον Αύγουστο του 1961 οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους Σοβιετικούς να χτίσουν το Τείχος του Βερολίνου. Στις 27 Οκτωβρίου, μετά από αρκετές ημέρες των αμερικανικών απορρίψεων στις προσπάθειες της Ανατολικής Γερμανίας να πείσει τους Αμερικανούς να επιδεικνύουν έγγραφα ταυτότητας πριν μπουν στο Ανατολικό Βερολίνο -αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα την κυριαρχία της Ανατολικής Γερμανίας και όχι τη σοβιετική αρχή κατοχής-, δέκα αμερικανικά άρματα μάχης πήραν θέση στο Σημείο Ελέγχου "Charlie".

Τα άρματα στέκονταν 50 μέτρα περίπου από τα σύνορα, με τις μηχανές τους να μουγκρίζουν και να στέλνουν σύννεφα μαύρου καπνού στον νυχτερινό αέρα. Θορυβημένη από τη φαινομενική απειλή, η Μόσχα, με την έγκριση του τότε ηγέτη της, Νικήτα Χρουστσόφ, έστειλε απέναντί τους ισάριθμα ρωσικά άρματα.
 


Τα σοβιετικά άρματα σταμάτησαν και αυτά περίπου 50 μέτρα από το Ανατολικό/Δυτικό Βερολίνο. Με τα όπλα τους ακάλυπτα, ήταν το αποκορύφωμα μιας πολυήμερης κλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές, η πρώτη -και μοναδική- άμεση αντιπαράθεση στρατευμάτων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησύχησαν πολύ από τις πιθανές συνέπειες. Η Ουάσιγκτον υπενθύμισε στον στρατηγό Κλέι των αμερικανικών στρατευμάτων ότι το Βερολίνο δεν ήταν τόσο "ζωτικό" συμφέρον για να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με τη Μόσχα.

Ο Κένεντι επέτρεψε μια απευθείας γραμμή με το Κρεμλίνο προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο. Ως αποτέλεσμα, οι Σοβιετικοί απέσυραν ένα από τα άρματά τους από την ανατολική πλευρά των συνόρων στη Friedrichstrasse. Λίγα λεπτά αργότερα, έφυγε και ένα αμερικανικό. Σύντομα, αποχώρησαν και τα υπόλοιπα σοβιετικά άρματα, και τα ακολούθησε η απόσυρση των αμερικανικών.

Ο Χρουστσόφ δεν ενδιαφερόταν να ρισκάρει μια μάχη για το Βερολίνο. Σε αντάλλαγμα για τη διαβεβαίωση του Κένεντι ότι η Δύση δεν είχε σχέδια για το Ανατολικό Βερολίνο, ο Σοβιετικός ηγέτης αναγνώρισε -σιωπηρά- ότι οι συμμαχικοί αξιωματούχοι και το στρατιωτικό προσωπικό θα είχαν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Γερμανίας.
 

 
Η κρίση του Βερολίνου προέκυψε από το ότι το Δυτικό Βερολίνο ήταν ένας "ανώμαλος" δυτικός θύλακας στα ανατολικά του Σιδηρούν Παραπετάσματος, προκαλώντας σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Δύσης.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση των οπλισμένων αρμάτων μάχης στο "Charlie" είναι μια απεικόνιση του πώς "υποκειμενικοί παράγοντες", όπως οι διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις των δύο πλευρών, συνέβαλαν στην ένταση -που θα μπορούσαν να επισπεύσουν τον πόλεμο.

από: rare historical photos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου