Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Όταν ο Χάρι Χουντίνι επισκέφτηκε το Winchester Mystery House

 
Αν και υπάρχουν άφθονα "στοιχειωμένα σπίτια", κανένα δεν έχει το μεγαλείο του Winchester Mystery House που λέγεται ότι έχει καταληφθεί από τα φαντάσματα όσων έχουν σκοτωθεί από τα τουφέκια του κατασκευαστή όπλων Ουίλιαμ Ουιντσέστερ. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι ο μάγος και διάσημος αμφισβητίας του παραφυσικού Χάρι Χουντίνι αποφάσισε να το επισκεφθεί το 1924.
 
 

Οι εργασίες για το σπίτι ξεκίνησαν το 1886, όταν η χήρα του Ουίλιαμ, Σάρα Ουιντσέστερ, άρχισε να επεκτείνεται μια αγροικία οκτώ δωματίων σε κάτι που εξελίχθηκε σε μια καταναγκαστική και σχεδόν αδιάκοπη επέκταση. Η λαογραφία λέει ότι η Σάρα προσπαθούσε να κατευνάσει τα φαντάσματα όσων είχαν σκοτωθεί από το φημισμένο τουφέκι Winchester του συζύγου της, και ότι ο Ουίλιαμ -που είχε πεθάνει από φυματίωση το 1881- της είχε δώσει οδηγίες ​​από τον τάφο να χτίσει ένα μέρος για να περιπλανώνται -μια άλλη εκδοχή λέει ο Ουίλιαμ της είπε να συνεχίσει να χτίζει αλλιώς θα πέθαινε πρόωρα.

Η Σάρα έβαλε το συνεργείο να κατασκευάσει έναν τεράστιο λαβύρινθο 160 δωματίων, με μυστικά περάσματα, πόρτες που δεν οδηγούσαν πουθενά, πόρτες με παγίδες και άλλα. Η δουλειά τελείωσε μόνο όταν πέθανε το 1922. Ο επιχειρηματίας Τζον Μπράουν, μετά το θάνατο της Σάρα, είδε την ευκαιρία να προβάλει το σπίτι, πρώτα νοικιάζοντάς το και αργότερα αγοράζοντας το για αυτό το σκοπό.
 

Πολλοί ήταν οι επισκέπτες του σπιτιού, με σημαντικότερο -ίσως- τον Χουντίνι. Το 1924, ο μεγάλος καλλιτέχνης διαφυγής έκανε μια περιοδεία διαλέξεων σε μια προσπάθεια να απομυθοποιήσει διάφορους ισχυρισμούς παραφυσικής δραστηριότητας και πνευματισμού, πιστεύοντας ότι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι επικοινωνούσαν με τους νεκρούς ήταν παραπλανημένοι -στην καλύτερη περίπτωση- και απατεώνες -στη χειρότερη.

Η επίσκεψη στα τέλη Οκτωβρίου φέρεται να κανονίστηκε από τον Φρεντ Φάλτερσακ, τότε φοιτητή του πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει σε ένα από τα σόου του Χουντίνι. Οι δυο τους έπιασαν κουβέντα και ο Φάλτερσακ τον προσκάλεσε στο σπίτι, όπου ο ίδιος εργαζόταν ως ξεναγός.

Ο πιο διάσημος σκεπτικιστής του κόσμου για τον πνευματισμό, επισκέφτηκε το σπίτι, αλλά δεν έδωσε ποτέ καμία λεπτομέρεια γι' αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έψαξε συγκεκριμένα δωμάτια όπου λέγεται ότι ήταν μέρη μεγάλης πνευματικής αναστάτωσης και ότι εντυπωσιάστηκε από τη βυζαντινή διαρρύθμιση του σπιτιού. Ποτέ όμως δεν έκανε λεπτομερή έρευνα επειδή είχε άλλες, πιο πιεστικές υποθέσεις.

Λέγεται ότι ο ίδιος ήταν που πρότεινε στους διοργανωτές των ξεναγήσεων να το μετονομάσουν σε Winchester Mystery House. Αν και ο τίτλος είχε εμφανιστεί σε εφημερίδες πριν από την επίσκεψη του Χουντίνι, οι επίσημες διαφημίσεις με αυτό το όνομα άρχισαν να εμφανίζονται αμέσως μετά.

Σήμερα, το σπίτι εκθέτει ένα αφιέρωμα στην επίσκεψη του Χουντίνι με το Houdini's Spirited Escape, ένα δωμάτιο απόδρασης μέσα στο κατάλυμα.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου