Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Σάρα Ουιντσέστερ, η ιστορία της γυναίκας πίσω από το Winchester Mystery House - Μέρος 2ο

Η νεαρή Σάρα Ουιντσέστερ

Ο σύζυγός της έκανε μεγάλη περιουσία από όπλα. Η Σάρα Ουιντσέστερ θα περνούσε τη ζωή της προσπαθώντας να ξεφύγει από τα θυμωμένα πνεύματα που ζήτησαν εκδίκηση για τα χρήματά της.



Δείτε ακόμη:
Η αληθινή ιστορία του Winchester Mystery House

Το Winchester Mystery House είναι διάσημο ανάμεσα στους λάτρεις του μυστηρίου με τις σκάλες του, τις πόρτες που οδηγούν στο πουθενά και τις αναφερόμενες στοιχειώσεις. Όμως, ενώ το σπίτι παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός, η συναρπαστική ιδιοκτήτριά του είναι απλώς για να... "γεμίζει το κάδρο".

Η Σάρα Ουιντσέστερ είδε το φως της δημοσιότητας για την κατασκευή του μυστηριώδους, λαβυρίνθου αρχοντικού της, αλλά εκτός από τις φήμες για τον ψυχωτικό θάνατό της και την εμμονή της με το παραφυσικό, πολλά παραμένουν άγνωστα γι' αυτήν. Έτσι, ποια ήταν η γυναίκα που έχτισε αυτό το διάσημο σπίτι; Και, θα θυμόταν κανείς ποια ήταν, αν δεν υπήρχε η κατασκευή της τεράστιας κατοικίας της;

Τα πρώτα της χρόνια
Πριν από το χτίσιμο του Winchester Mystery House -ίσως προς απογοήτευση των οπαδών του τρόμου- η Σάρα ήταν μια συνηθισμένη -αν και πλούσια- γυναίκα.

Γεννημένη στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το 1840 από γονείς της ανώτερης τάξης, η Σάρα απολάμβανε την πολυτελή ζωή. Ο πατέρας της, ο Λέοναρντ Παρντί (Leonard Pardee), ήταν ένας επιτυχημένος κατασκευαστής αμαξών και η μητέρα της ήταν δημοφιλής στην κοινωνία του Νιου Χέιβεν.

Η οικογένεια εξασφάλισε ότι τα επτά παιδιά τους μορφώθηκαν καλά. Η Σάρα έμαθε τέσσερις γλώσσες ως παιδί και έγινε δεκτή στο "Young Ladies Collegiate Institute" στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η υψηλή θέση της στην κοινωνία της έδωσε και μια εξαιρετική θέση ώστε να κάνει έναν εξίσου προνομιακό γάμο.

Για να διευκολύνει τα πράγματα, η οικογένεια Παρντί γνωρίστηκε με αρκετές άλλες εύπορες οικογένειες μέσω της εκκλησίας τους. Μέχρι τη στιγμή που η Σάρα ήταν σε ηλικία για να παντρευτεί, οι γονείς της είχαν ήδη κάποιον κατά νου. Έναν άντρα που θα εξασφάλιζε την κόρη τους και θα την φρόντιζε για όλη της τη ζωή. Ήταν ο Ουίλιαμ Βιρτ Ουιντσέστερ (William Wirt Winchester).

Ο μόνος γιος του κατασκευαστή όπλων Όλιβερ Ουιντσέστερ (Oliver Winchester), ο Ουίλιαμ ήταν κληρονόμος της εταιρίας Winchester Repeating Arms Company.

Η εταιρεία είχε κάνει όνομα ως μια από τις πρώτες που παρήγαγε μαζικά πυροβόλα όπλα που δεν χρειάζονταν επαναγέμιση. Συγκεκριμένα, το μοντέλο του 1873 ήταν απίστευτα δημοφιλές στους εποίκους και χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των πολέμων κατά των Ινδιάνων.

Μεταξύ των τεράστιων πωλήσεων και της αυξανόμενης δημοτικότητας, η οικογένεια Ουιντσέστερ συγκέντρωσε μια τεράστια περιουσία -μια περιουσία που μια ημέρα θα γίνει η περίεργη εμμονή της Σάρα.

Η τραγωδία χτυπάει την οικογένεια Ουιντσέστερ

Ο Ουίλιαμ Βιρτ Ουιντσέστερ

Ο Ουίλιαμ και η Σάρα παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 1862. Κατά τη διάρκεια του γάμου, ο Ουίλιαμ εργάστηκε ως ταμίας για την εταιρεία της οικογένειάς του, μαζί με τον πατέρα του. Τέσσερα χρόνια μετά τον γάμο, η Σάρα γέννησε μια κόρη, την Άννι Πάρντί Ουιντσέστερ (Annie Pardee Winchester).

Δυστυχώς, η χαρά των Ουιντσέστερ δε θα κρατούσε πολύ.

Μόλις 40 ημέρες μετά τη γέννησή της, η νεαρή Άννι πέθανε από μια μορφή δυσθρεψίας, μια σπάνια ασθένεια στην οποία το σώμα υποφέρει από υποσιτισμό λόγω της ανικανότητας μεταβολισμού των πρωτεϊνών.

Κάποιοι λένε ότι η Σάρα δεν ανέκαμψε ποτέ από το θάνατο της κόρης της. Παρόλο που παρέμεινε παντρεμένη με τον Ουίλιαμ, η Σάρα γινόταν όλο και πιο στρεσαρισμένη, συχνά λόγω της πηγής του πλούτου της εταιρείας -και επομένως, του δικού της. Στα μάτια της, η οικογενειακή επιχείρηση κέρδιζε από το θάνατο, κάτι που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Για να περιπλέξει περαιτέρω η κατάσταση, ο πατέρας του Ουίλιαμ πέθανε το 1880, αφήνοντας την εταιρεία στα χέρια του μοναδικού γιου του. Έπειτα, μόλις ένα χρόνο μετά, ο ίδιος ο Ουίλιαμ πέθανε ξαφνικά από φυματίωση, αφήνοντας τα πάντα στη Σάρα.

Ξαφνικά, η Σάρα είχε στην κατοχή της μια περιουσία ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων (που ισοδυναμεί με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) και ένα μερίδιο 50% στην εταιρεία Winchester Arms. Αν και δεν ανέλαβε ποτέ κάποια θέση στην επιχείρηση, το μερίδιό της την απέφερε συνεχές εισοδήματα 1.000 δολαρίων ημερησίως (περίπου 26.000 δολάρια σήμερα).

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Σάρα Ουιντσέστερ έχασε την κόρη της, τον σύζυγό της και τον πεθερό της, και κέρδισε μια απίστευτη περιουσία. Τώρα το μόνο ερώτημα ήταν, "τι να κάνει με αυτά τα χρήματα;".

Ένα μήνυμα από το υπερπέραν


Κατά την άποψή της, η νέα περιουσία της ήταν ματωμένα χρήματα, που έβγαιναν από αυτό που εκείνη έβλεπε ως πρόωρο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Στην αναζήτησή της για το τι πρέπει να κάνει με τα χρήματα, η Σάρα ζήτησε τη βοήθεια ενός μέντιουμ στην Βοστόνη, λίγες ώρες βόρεια από το σπίτι της στο Νιου Χέιβεν. Όπως λέει η ιστορία, η Σάρα μοιράστηκε την ενοχή της για τα πολυάριθμα θύματα των όπλων Winchester. Σύμφωνα με το ίδιο το μέντιουμ, η Σάρα θα βασανιζόταν, εκτός και αν ηρεμούσε τα πνεύματα των θυμάτων. Ο ίδιος της είπε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να πάει δυτικά και να χτίσει ένα σπίτι για τις χαμένες ψυχές. Για να μην διακινδυνεύσει την αιώνια καταδίκη στα χέρια των θυμωμένων πνευμάτων, η Σάρα ακολούθησε τις συμβουλές του μέντιουμ. Σύντομα μετά την επίσκεψή της, μετακινήθηκε δυτικά, όσο πιο μακριά μπορούσε από τη Νέα Αγγλία -στην ηλιόλουστη πόλη του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια.

Winchester Mystery House

Μια από τις κρεβατοκάμαρες της Σάρα

Το 1884, η Σάρα αγόρασε μια ημιτελή αγροικία στην κοιλάδα της Σάντα Κλάρα. Αντί να προσλάβει έναν αρχιτέκτονα, ζήτησε τις υπηρεσίες μιας ομάδας ξυλουργών και τους έβαλε να χτίσουν απευθείας στην αγροικία, όπως θεωρούσε εκείνη.

Σύντομα, η αγροικία ήταν ένα επταώροφο αρχοντικό, που χτίστηκε από μια ομάδα που εργαζόταν όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ την Σάρα επισκέπτονταν τακτικά πνευματιστές και μέντιουμ από την πόλη. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η Σάρα καλούσε τους πνευματιστές για να την κατευθύνουν στο πώς να ηρεμήσει καλύτερα τα πνεύματα (ακόμα φοβόταν μια ζωή ατελείωτου τρόμου).

Όποια και αν ήταν η απάντηση από τους πνευματιστές, η Σάρα δε σταμάτησε ποτέ την ανοικοδόμηση της έπαυλης, κάνοντας συνεχώς προσθέσεις και προσαρμογές για χάρη των φασματικών κατοίκων της.

Σε μια προσπάθεια να "μπερδέψει" τα φαντάσματα που ήλπιζαν να έρθουν σε επαφή μαζί της, η Σάρα πρόσθεσε μερικές ασυνήθιστες πινελιές: σκάλες που τελείωναν απότομα, παράθυρα που άνοιγαν σε εσωτερικούς χώρους, πόρτες που οδηγούσαν σε βάραθρα πολλών ορόφων και διαδρόμους που φαίνονταν να μην καταλήγουν πουθενά πριν γυρίσουν πάλι στην αρχή.

Ίσως έλπιζε ότι αυτές τα φαντάσματα απλά θα έχαναν το δρόμο τους και δε θα μπορούσαν να την στοιχειώσουν.

Εκτός από αυτές τις περίεργες τροποποιήσεις, έκανε αρκετές προσθήκες και για τον εαυτό της. Πολυτελή έπιπλα κοσμούσαν το αρχοντικό, συμπεριλαμβανομένων παρκέ, κρυστάλλινων πολυελαίων, επιχρυσωμένων πορτών, ακόμη και βιτρό παράθυρα, χειροποίητα από τον πρώτο διευθυντή της Tiffany & Co, Louis Comfort Tiffany. Το σπίτι διέθετε επίσης την πιο προηγμένη τεχνολογία που μπορούσε να αγοράσει με τα χρήματά της, συμπεριλαμβανομένης κεντρικής θέρμανσης και ζεστού νερού. Υπό αυτή την έννοια, το σπίτι έδειχνε την περιουσία της Σάρα σε όλη της την υπερβολική λαμπρότητα και τις παραφυσικές τάσεις.

Κάτι παραπάνω από ένα αρχοντικό

Μια πόρτα στο πουθενά

Αν και η Σάρα είναι γνωστή για την κατασκευή εκείνου που θα γινόταν γνωστό ως Winchester Mystery House, άφησε επίσης και άλλα πράγματα στον κόσμο. Τέσσερα χρόνια μετά την κατασκευή του αρχοντικού, η Σάρα αγόρασε μια μεγάλη έκταση γης καθώς και ένα κοντινό αγρόκτημα για την αδελφή και τον γαμπρό της.

Ενώ ζούσε στο αρχοντικό του κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, συντήρησε ένα πλωτό σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο για τα τελευταία της χρόνια.

Ο τοπικός θρύλος ισχυρίζεται ότι η Ουιντσέστερ κρατούσε το σκάφος, γνωστό ως "Κιβωτός της Σάρα", ως ασφάλεια για μια πλημμύρα τύπου Παλαιάς Διαθήκης που φανταζόταν ότι θα συνέβαινε στο μέλλον. Ωστόσο, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η εύπορη Σάρα είχε την "Κιβωτό" ως μέσο προβολής της οικονομικής της κατάστασης.

Ένας ειρηνικός θάνατος μετά από μια ανήσυχη ζωή

Το τελευταίο γνωστό πορτρέτο της Σάρα

Από τη στιγμή που μετακόμισε στο Σαν Χοσέ στα τέλη του 1800, η Σάρα έφτιαξε το όνομά της, χάρη στην εμμονή της στη μετά θάνατον ζωή. Έπρεπε να παλέψει με τις φήμες για την παραφροσύνη της και το υπερφυσικό για όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Τον Σεπτέμβριο του 1922, η Σάρα πέθανε ειρηνικά στον ύπνο της. Το σπίτι πέρασε στα χέρια της γραμματέας και ανιψιάς της, που το πούλησε σε δημοπρασία.

Σήμερα, παραμένει ένα πολυσύχναστο τουριστικό αξιοθέατο στο Σαν Χοσέ, προσελκύοντας την προσοχή όλων με τους παράξενους διαδρόμους, τις πόρτες, τα παράθυρα και τα πάνω από 160 δωμάτια.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου