Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Η εκκλησία του Πάτερ Νόστρε στην Ιερουσαλήμ


Δεκάδες κομψά, κεραμικά πλακάκια διακοσμούν αυτά τα αρχαία τείχη, παρουσιάζοντας το καθένα την Κυριακή προσευχή σε διαφορετική γλώσσα.



Στην κορυφή του Όρους των Ελαιών, η εκκλησία Πάτερ Νόστρε (Church of the Pater Noster) είναι ένα από τα πολλά κτίρια στην περιοχή που οφείλει τη ύπαρξή του στους Καρμελίτες μοναχούς. Όμως, η ιστορία της εκτείνεται πολύ πιο πίσω από αυτό το θρησκευτικό τάγμα.

Η σπηλιά όπου πιστεύεται ότι ο Ιησούς δίδαξε την Κυριακή προσευχή - πηγή

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Ιησούς δίδαξε στους μαθητές του την Κυριακή προσευχή κάπου μεταξύ της πόλης Betfage (κοντά στο χωριό Βηθανία, που ταυτίζεται παραδοσιακά με τη σημερινή πόλη αλ-Εϊζαριγιά, στη Δυτική Όχθη) και της Ιερουσαλήμ. Μιας και το Όρος των Ελαιών βρίσκεται μεταξύ αυτών των δύο πόλεων, οι πιστοί θεωρούν ότι το γνωστό "Πάτερ Ημών" (ή Pater Noster στα λατινικά) αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε μια από τις σπηλιές του βουνού.


Σήμερα, αυτό αντιπροσωπεύεται στα τείχη της αρχαίας εκκλησίας του Πάτερ Νόστρε, η οποία αποτελεί μέρος της Μονής των Καρμελιτών. Μια σειρά από κεραμικά πλακάκια είναι ενσωματωμένα στους τοίχους. Το καθένα περιλαμβάνει ένα πολύχρωμο περίγραμμα από λουλούδια, ενώ μέσα στο πλαίσιο που δημιουργείται υπάρχει γραμμένη η Κυριακή προσευχή σε διάφορες γλώσσες.

Η προσευχή είναι γραμμένη σε πάνω από 140 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σπάνια χρησιμοποιούνται εκτός των κοινοτήτων που τις μιλούν. Οι νάουατλ, κοπτική, σιού, βιρμανική και γαελική είναι μερικές από αυτές.


Ενώ είναι πρακτικά αδύνατο από επιστημονικής άποψης να επαληθευτεί ότι οι σπηλιές που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εκκλησίας είναι το μέρος που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά, κατά τη βιβλική εποχή, οι άνθρωποι κατέφευγαν εκεί. Βοσκοί και άλλοι περιπλανώμενοι μαζεύονταν συχνά στις σπηλιές για να δροσίζονται και να αποφεύγουν τον καυτό ήλιο της ερήμου. Μέχρι και σήμερα, οι Βεδουίνοι οδηγούν τα κοπάδια τους σε σπηλιές και άλλα φυσικά καταφύγια. Στην πραγματικότητα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι -λίγοι μεν- που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις σπηλιές ως χώρο μερικής διαμονής.


Ανεξάρτητα από το αν δόθηκε η Κυριακή προσευχή σ' αυτό το μέρος, ο χώρος της εκκλησίας Πάτερ Νόστρε θεωρήθηκε ιερός μερικούς αιώνες μετά το θάνατο του Ιησού. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αγία Ελένη, τη μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Το 326 μ.Χ., η Αγία Ελένη αναχώρησε για την Ιερουσαλήμ, με σκοπό να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Πεπεισμένη ότι αυτό το μέρος ήταν ένα από τα μέρη όπου ο Ιησούς δίδαξε τους Αποστόλους Του, ανέθεσε την κατασκευή μιας εκκλησίας. Λίγο αργότερα, το 614, οι Πέρσες την κατέστρεψαν. Η ιστορία της όμως δεν τελείωσε εκεί.


Τον 12ο αιώνα, οι Σταυροφόροι έχτισαν ξανά την εκκλησία. Όμως, λόγω της σύνδεσης της εκκλησίας με τους Σταυροφόρους, αλλά και της σχετικής ασημαντότητάς της στους ντόπιους (σε σύγκριση με την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και την Εκκλησία της Γεννήσεως που σωθήκαν), ο σουλτάνος Σαλαντίν και ο στρατός του προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην εκκλησία. Για αιώνες, βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Περίπου 770 χρόνια αργότερα όμως, το συγκρότημα μετατράπηκε σε μοναστήρι των Καρμελιτών.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου