Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Η ιστορία των ανθρωποφάγων λιονταριών Τσάβο, του ντουέτου που σκότωσε και έφαγε πάνω από 130 εργάτες σιδηροδρόμου

Τα δύο λιοντάρια όπως εκτίθενται στο Field Museum στο Σικάγο των ΗΠΑ - πηγή

Το περιβόητο ζευγάρι λιονταριών Τσάβο είναι υπεύθυνο για τις χαμένες ζωές περίπου 135 ατόμων.



Το 1898, επί εννέα μήνες, το θανατηφόρο ντουέτο, γνωστό στους ντόπιους ως το Σκοτάδι και το Φάντασμα, τρέφονταν από τους εργάτες των σιδηροδρόμων στην περιοχή Τσάβο της ανατολικής Κένυας. Αυτή η κατάσταση έληξε τον Δεκέμβριο του 1898, όταν τα σκότωσε ο Βρετανός συνταγματάρχης, κυνηγός και συγγραφέας Τζον Χένρυ Πάτερσον (John Henry Patterson). Σήμερα, πάνω από 100 χρόνια μετά το θάνατό τους, τα δέρματα των δύο λιονταριών εκτίθενται στο Field Museum στο Σικάγο.

Η ιστορία όπως την ανέφερε ο Πάτερσον

Ο John Henry Patterson - πηγή

Η ιστορία ξεκινάει τον Μάρτιο του 1898 όταν μια ομάδα Ινδών εργατών του σιδηροδρόμου, υπό τον Πάτερσον, έφτασε στην Κένυα. Δουλειά τους ήταν να φτιάξουν μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Τσάβο ως τμήμα του σιδηρόδρομου Κένυα-Ουγκάντα. Τα συμβάντα, όπως τα θυμόταν ο Πάτερσον, έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του "The Man-eaters of Tsavo" που δημοσιεύτηκε το 1907. Ελάχιστοι ήξεραν τι σήμαινε το όνομα του ποταμού, καθώς στην γλώσσα των ντόπιων σημαίνει "μέρος σφαγής".

Λίγο μετά την άφιξη του Πάτερσον, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ένας από τους εργάτες του. Μια έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη του ακρωτηριασμένου σώματος του εργάτη, πράγμα που τον ώθησε, την επόμενη μέρα, να αρχίσει να ψάχνει για το λιοντάρι. Δεν βρήκε τα θηρία, αλλά βρήκε τυχαία το λημέρι τους, όπου φύλαγαν τα πτώματα όσων είχαν εξαφανιστεί από την περιοχή προηγουμένως. Οι εξαφανίσεις και οι σκοτωμοί συνεχίστηκαν για μήνες, και ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες εργαζόμενοι έφυγαν από την περιοχή. Αυτό έθεσε την κατασκευή της γέφυρας σε άμεση παύση.

Το πρώτο λιοντάρι που σκότωσε ο Πάτερσον, πλέον γνωστό ως FMNH 23970 - πηγή

Τον Δεκέμβριο του 1898 ο Πάτερσον κατάφερε να κυνηγήσει και να σκοτώσει το ζευγάρι που κατηγορούνταν από τους ντόπιους για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις τόσων ανθρώπων. Το πρώτο λιοντάρι σκοτώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου. Για το δεύτερο, ο Πάτερσον χρειάστηκε άλλες τρεις εβδομάδες ώστε να το εντοπίσει. Ο Πάτερσον ανέφερε ότι, μέχρι τότε, τα λιοντάρια είχαν σκοτώσει συνολικά 135 άτομα από την ομάδα του.

Γιατί σκότωναν και έτρωγαν ανθρώπους;

Το δεύτερο λιοντάρι, σήμερα γνωστό ως FMNH 23969 - πηγή

Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί το δίδυμο σκότωνε και έτρωγε ανθρώπους. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ξηρασία, οι ασθένειες και η έλλειψη θηραμάτων δεν άφησαν άλλη επιλογή στα λιοντάρια από το κυνηγούν ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά. Άλλωστε, εξαρτιόνταν από τη σάρκα τους για την επιβίωσή τους. Η Larisa DeSantis, του Πανεπιστήμιο Βάντερμπιτ, διενήργησε μια νέα ανάλυση που εξαλείφει ορισμένους από τους ισχυρισμούς του Πάτερσον για την ανάγκη των λιονταριών για φαγητό. Σύμφωνα με την DeSantis, τα δόντια τους δεν έχουν σημάδια ότι είχαν φάει ανθρώπινα οστά, κάτι που θα είχαν κάνει αν ήταν τόσο απελπισμένα για τροφή, όπως ισχυρίστηκε αρχικά ο Πάτερσον. Μελέτες που έκαναν σε δόντια λιονταριών, τίγρεων και υαινών ζωολογικών κήπων έδειξαν ότι τα δόντια τους ήταν παρόμοια με εκείνων τα οποία τρώνε πιο μαλακές τροφές οι οποίες δεν περιέχουν κόκαλα. Εντούτοις, έδειξαν μια σοβαρή οδοντική ασθένεια. Αυτό καθιστά πιο πιθανή την υπόθεση ότι τα λιοντάρια κατέφυγαν στο να τρώνε τη σάρκα των ευκολότερων προς θανάτωση ανθρώπων και όχι των άγριων ζώων.

Απόηχος


Τα λιοντάρια του Τσάβο ίσως ήταν, ίσως και όχι, όπως τα παρουσίασε ο Πάτερσον. Ένα άρθρο -γραμμένο για το Atlas Obscura- δηλώνει ότι τα εν λόγω λιοντάρια σπάνια επιτίθενται σε ανθρώπους. Αυτό όμως ίσως αλλάξει στο μέλλον εξαιτίας της έλλειψης τροφής και της μεταβολής των φυσικών οικοτόπων των λιονταριών.

Η ιστορία ενέπνευσε την κινηματογραφική ταινία με τίτλο The Ghost and The Darkness (Σκιά μέσα στο σκοτάδι) του 1996 σε σκηνοθεσία του Στίβεν Χόπκινς και με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Ντάγκλας και Βαλ Κίλμερ στον ρόλο του Τζον Χένρυ Πάτερσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου