Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Σουόνι Μπιν, ο πιο διάσημος κατά συρροή δολοφόνος και κανίβαλος της Σκωτίας

Ο Σουόνι Μπιν στην είσοδο της σπηλιάς του - πηγή

Ο Αλεξάντερ Σουόνι Μπιν, μια από τις πιο τρομακτικές φιγούρες της αγγλικής λαϊκής παράδοσης, ίσως είναι μια προπαγάνδα κατά των Σκωτσέζων.



Πιστεύεται ότι περίπου 50 μέλη της οικογένειας Μπιν ζούσαν σε μια σπηλιά. Η οικογένεια ήταν γνωστή για κλοπές, απαγωγές και τελικά τη δολοφονία ξένων, τους οποίους αργότερα έτρωγαν. Η ιστορία του Σουόνι Μπιν -ο οποίος ίσως και να μην υπήρξε-, έχει γίνει θρύλος στην Σκωτία.

Η γέννηση των Μπιν

Η Bennane Cave - πηγή

Ο Αλεξάντερ Σουόνι Μπιν γεννήθηκε στα τέλη του 1300 κοντά στο Εδιμβούργο. Κάποιοι λένε ήταν βυρσοδέψης, άλλοι ότι ήταν κηπουρός και σκαπανέας. Όπως και να έχει, όλοι συμφωνούν ότι εγκατέλειψε αυτά τα πρώιμα επαγγέλματα όταν συνάντησε τη γυναίκα που θα γινόταν η σύζυγός του.

Οι δυο τους, αποχώρησαν από την κοινωνία και πήγαν να ζήσουν σε μια σπηλιά στην κομητεία Ayrshire, την Bennane Cave. Ο γιγαντιαίος βράχος διέθετε διάφορες σήραγγες, που εκτείνονταν σε μεγάλος βάθος, κάτι που επέτρεψε στο ζευγάρι να κάνει την οικογένειά του. Η φατρία των Μπιν μεγάλωσε πολύ γρήγορα, καθώς η σύζυγός του Σουόνι γέννησε 14 παιδιά. Καθώς τα στόματα αυξάνονταν όλο και περισσότερο, και χωρίς κάποιο πραγματικό επάγγελμα, ο Σουόνι στράφηκε στις ληστείες και τις δολοφονίες για να συντηρήσει την οικογένεια.

Οι Μπιν έπιαναν και σκότωναν μοναχικούς ταξιδιώτες και περαστικούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους μένουν πάρα πολλά πτώματα. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν η περίοδος των 25 χρόνων κανιβαλισμού από τους Μπιν.

Σφαγιάζοντας τα θύματά τους, η οικογένεια μπορούσε να επιβιώσει με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, λόγω των παστών ανθρώπινων μελών. Τα μέλη της οικογένειας άρχισαν να γίνονται πιο δυνατά και η οικογένεια μεγάλωσε. Τελικά, στη σπηλιά ζούσαν 46 γιοι, κόρες, εγγονοί και εγγονές, προερχόμενοι όλοι από αιμομιξία. Με έναν μικρό στρατό να τον βοηθάει, ο Σουόνι ενορχήστρωνε ενέδρες με στρατιωτική ακρίβεια, παρακολουθώντας και επισημαίνοντας τα θύματά τους, πριν σύρουν τα άψυχα σώματα τους στη σπηλιά και τα κανιβαλίσουν. Η λίστα των αγνοουμένων μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Επίσης, κάπου-κάπου ξεβράζονταν ανθρώπινα μέλη στην ακτή. Όλα αυτά, άρχισαν να δημιουργούν υποψίες. Κανείς όμως δεν σκέφτηκε να κοιτάξει στην σπηλιά Bennane. Πολλοί από τους αγνοούμενους ήταν ταξιδιώτες που επισκέπτονταν την περιοχή, οπότε οι ιδιοκτήτες των πανδοχείων που διέμεναν θεωρούνταν ύποπτοι για απαγωγή, καθώς ήταν οι τελευταίοι που είχαν δει τους αγνοούμενους. Τελικά, πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τα πανδοχεία τους για άλλα επαγγέλματα.

Η παρέμβαση του βασιλιά

Ο Ιάκωβος Δ' της Σκωτίας - πηγή

Μια μέρα, οι Μπιν παρακολούθησαν και κύκλωσαν ένα έφιππο ζευγάρι, καθώς εκείνοι επέστρεφαν από μια τοπική γιορτή. Στήνοντας ενέδρα από πίσω, άρπαξαν αμέσως την γυναίκα, την έσφαξαν και την ξεκοίλιασαν επιτόπου. Ο σύζυγός της, ο οποίος είδε το φρικτό θέαμα, πάλεψε με την ομάδα, χτυπώντας πολλούς με το άλογό του, αλλά και με το σπαθί και το πιστόλι, μέχρι που τελικά τον άφησαν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, μια ομάδα από περίπου 30 άτομα που είχαν πάει στην γιορτή, βρέθηκαν επιτόπου, αναγκάζοντας την οικογένεια να υποχωρήσει ξανά στη σπηλιά τους, χωρίς να ξέρουν ότι ήταν κανίβαλοι.

Ο σύζυγος πήγε στην Γλασκόβη και συνάντησε τον βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβος Δ', ο οποίος ηγήθηκε προσωπικά μιας ομάδας 400 στρατιωτών οι οποίοι πήγαν στη σπηλιά για να συλλάβουν τους Μπιν. Τα κυνηγόσκυλα πήγαν κατευθείαν στη σπήλια, όπου η ομάδα είδε μια φρικτή σκηνή με κρεμασμένα σώματα και σωρούς ανθρώπινων μελών.

Χωρίς να αντισταθούν, οι Μπιν συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Λιθ, όπου περίμεναν την εκτέλεσή τους.

Οι ντόπιοι λέγεται ότι ήταν τόσο αηδιασμένοι με τους Μπιν που ζητούσαν μια πιο οδυνηρή τιμωρία, με αποτέλεσμα να καούν μέχρι θανάτου 21 γυναίκες και να διαμελιστούν οι άντρες.

Η ιστορία ίσως είναι μια προπαγάνδα κατά των Σκωτσέζων

Η αφίσα της ταινίας The Hills Have Eyes του 1977 - πηγή

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια φρικτή ιστορία. Οι περισσότεροι θα επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η ιστορία του Σουόνι Μπιν είναι ακριβώς αυτό, μια ιστορία.

Με μηδενικά αρχεία της εποχής να επιβεβαιώνουν τους αγνοούμενους, τους πανδοχείς που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πανδοχεία τους, ακόμη και την ομάδα των 400 ατόμων που ηγήθηκε ο ίδιος ο βασιλιάς της Σκωτίας, μπορούμε να πούμε ότι η τρομερή ζωή του Σουόνι Μπιν και της οικογένειάς του δεν είναι παρά μια ακόμη ιστορία "μπαμπούλα".

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι προπαγάνδα, ένα χτύπημα κατά των Σκωτσέζων από τους Άγγλους.

Η αφίσα της ταινίας The Hills Have Eyes του 2006 - πηγή

Ότι και αν συμβαίνει, η ιστορία του Σουόνι Μπιν ενέπνευσε την ταινία τρόμου του 1977, "The Hills Have Eyes" (Αίμα στους Λόφους) του Γουές Κρέιβεν, αλλά και το αμερικάνικο ριμέικ, με τον ίδιο τίτλο (The Hills Have Eyes) το 2006.

από: ati, atlas obscura, historic-uk.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου