Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Ένας φωτογράφος κυνηγάει σπάνια Red Sprite πάνω από καταιγίδες


Εκεί έξω, υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι καταιγίδων, αλλά ο φωτογράφος Paul M Smith είναι πιο εξειδικευμένος από τους περισσότερους: κυνηγάει σπάνια Red Sprite (Κόκκινα Δαιμόνια) που εμφανίζονται πάνω από τα σύννεφα καταιγίδας.



Η ύπαρξη των red sprite έχει αναφερθεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα, αλλά φωτογραφήθηκαν πρώτη φορά μόλις το 1989. Το φαινόμενο προκαλείται από μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις ψηλά στην ατμόσφαιρα.


"Τα Sprite μερικές φορές ονομάζονται, ανακριβώς, κεραυνοί της ανώτερης ατμόσφαιρας", λέει η Βικιπαίδεια. Όμως, πρόκειται για ένα ψυχρό φαινόμενο που σχετίζεται με κρύο πλάσμα και ιονισμένο αέριο -στους κεραυνούς οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 40.000οC.


Απ' όταν αγόρασε μια DSLR και άρχισε να φωτογραφίζει το 2015, ο Smith έχει επικεντρωθεί στη φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού, φωτογραφίζοντας τα πάντα, από τον Γαλαξία μέχρι το Βόρειο Σέλας και τις καταιγίδες. Όμως το μεγάλο του ενδιαφέρον είναι τα sprite (προσφέρει εργαστήρια για άλλους φωτογράφους που ενδιαφέρονται να φωτογραφίσουν το φαινόμενο).


Ενώ ο Smith προτιμά να κρατάει μυστικές τις μεθόδους του, φαίνεται ότι οι εικόνες που θα δείτε (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης που τραβήχτηκε το 1989) είναι γενικά still frames που έχουν εξαχθεί από βίντεο.


Επίσης, ο Smith στήνει ταυτόχρονα πολλές κάμερες κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και μερικές φορές απαθανατίζει το ίδιο sprite από διαφορετικές τοποθεσίες.

Αν θέλετε να δείτε πώς μοιάζει ένα red sprite, δείτε το βίντεο του Paul M Smith.



από: petapixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου