Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Τζάκι Κούγκαν, το πρώτο παιδί αστέρας του κινηματογράφου

Ο μικρός Τζάκι Κούγκαν με τον Τσάρλι Τσάπλιν στην κλασική ταινία Το Χαμίνι - πηγή

Έγινε περισσότερο γνωστός ως Θείος Λέστερ στην τηλεοπτική σειρά Οικογένεια Άνταμς. Έχασε 4 εκατομμύρια δολάρια λόγω της άπληστης μητέρας του και του πατριού του.Ο John Leslie Coogan, γνωστός επαγγελματικά ως Τζάκι Κούγκαν (Jackie Coogan) ήταν το πρώτο παιδί αστέρας του κινηματογράφου χάρη στην ταινία του 1921 The Kid (Το Χαμίνι) δίπλα στον Τσάρλι Τσάπλιν. Ενώ πολλά παιδικά αστέρες δεν έγιναν μετέπειτα επιτυχημένοι ενήλικες ηθοποιοί, ο Κούγκαν συνέχισε και έγινε ευρέως γνωστός ως Θείος Λέστερ στην επιτυχημένη σειρά του 1960, Οικογένεια Άνταμς (The Addams Family).


Ο δρόμος προς την επιτυχία όμως δεν ήταν εύκολος. Μεταξύ αυτών των διάσημων ρόλων, η πραγματική του ζωή ήταν γεμάτη από το δικό του δράμα, κυρίως λόγω της απώλειας 4 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας των άπληστων κηδεμόνων του.

Ο Κούγκαν γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1914 στο Λος Άντζελες. Η οικογένειά του ήταν άνθρωποι του θεάτρου. Εμφανίστηκε στη σκηνή πριν καν ακόμα περπατήσει ή μιλήσει. Ο αστέρας του βωβού κινηματογράφου Τσάρλι Τσάπλιν τον ανακάλυψε σε ένα βαριετέ και του έδωσε έναν μικρό ρόλο στην ταινία του 1919 "A Day’s Pleasure", σε ηλικία μόλις 4 χρονών.

Το Χαμίνι - πηγή

Ο ρόλος του νεαρού Τζάκι στην ταινία The Kid ήταν ως γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος τον υιοθέτησε και ήταν ο σύντροφός του. Η εν λόγω ταινία ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους του Τσάπλιν ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ήταν τεράστια επιτυχία, καθιστώντας το αγόρι με τα μεγάλα μάτια το όνειρο των πρώτων εμπόρων διασημοτήτων: κούκλες, φιγούρες, δίσκοι, ακόμη και φυστικοβούτυρο διατέθηκαν στο εμπόριο με το όνομά του. Σε μια δημοσκόπηση της εποχής, ξεπέρασε σε δημοτικότητα τους Ροδόλφο Βαλεντίνο και Ντάγκλας Φέρμπανκς, σύμφωνα με τους New York Times.

Μέχρι την ηλικία των 21 ετών, ο Κούγκαν εμφανίστηκε σε περισσότερες από 20 ταινίες, όπως το Oliver Twist, το Tom Sawyer και το Huckleberry Finn, μεταξύ άλλων κλασικών. Τα κέρδη του κατά τη διάρκεια εκείνων των πρώτων χρόνων εκτιμήθηκαν στα 4 εκατομμύρια δολάρια -ένα εκπληκτικό ποσό για εκείνες τις ημέρες. Την εφηβεία του την πέρασε σε ένα τεράστιο σπίτι με μια από τις πρώτες ιδιωτικές πισίνες στη νότια Καλιφόρνια και είχε για εκπαιδευτή στην κολύμβηση έναν χρυσό Ολυμπιονίκη.

Ο Τζάκι με την οικογένειά του

Στις αρχές του Μαΐου του 1935, η ζωή του Τζάκι πήρε διαφορετική τροπή. Μαζί με τον πατέρα του, τον καλύτερο φίλο του και ηθοποιό Τζούνιορ Ντούρκιν, τον ηθοποιό και συγγραφέα Robert J. Horner και έναν επιστάτη του ράντσου, ο Τζάκι πήγε για κυνήγι στο Μεξικό. Επιστρέφοντας στο σπίτι, με τον πατέρα του να οδηγεί, στην προσπάθειά του να αποφύγει ένα άλλο αυτοκίνητο που ερχόταν με ταχύτητα προς τα πάνω τους, το αυτοκίνητο εκτράπηκε της πορείας του και έπεσε πάνω σε ένα ανάχωμα. Σκοτώθηκαν όλοι εκτός από τον Τζάκι.

Έξι μήνες αργότερα, ο Τζάκι έκλεισε τα 21 και περίμενε να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση της περιουσίας του, την οποία ο πατέρας του είχε διαχειριστεί προσεκτικά όλα αυτά τα χρόνια. Αντ' αυτού, ο Τζάκι ανακάλυψε ότι τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί. Η μητέρα του και ο νέος σύζυγός της, ο δικηγόρος του Χόλιγουντ Άρθουρ Μπερνστάιν, ξόδεψαν τα πάντα σε γούνες, διαμάντια και ακριβά αυτοκίνητα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν είχαν την πρόθεση να του επιστρέψουν τα χρήματά του ποτέ.

"Δεν έχεις ούτε σεντ", του είχε πει η μητέρα του, όπως ανέφερε ο ίδιος στο Associated Press το 1938. "Ποτέ δε σου ανήκε ούτε ένα σεντ. Είναι όλα δικά μου και του Άρθουρ, και όσο μας αφορά, δε θα πάρεις ποτέ ούτε ένα σεντ".

Ο πατριός του είχε δηλώσει, σύμφωνα με τον Associated Press ότι, "μέχρι την ενηλικίωσή του, η μητέρα του Τζάκι είχε τα δικαιώματα όσων κέρδιζε".

Η Μπέττυ Γκρέιμπλ - πηγή

Μέχρι τότε, ο Κούγκαν αγωνιζόταν με το να γίνει από παιδί-αστέρας σε ενήλικας ηθοποιός. Το 1935 αρραβωνιάστηκε την ηθοποιό Μπέττυ Γκρέιμπλ, παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα και χώρισαν δύο χρόνια μετά. Είχε όμως πρόβλημα με το να βρει δουλειά.

Ο Τζάκι πήγε τη μητέρα και τον πατριό της σε δίκη. "Περίμενα υπομονετικά κάμποσο καιρό ώστε η μητέρα μου και ο κος Μπερνστάιν να μου κάνουν έναν λογαριασμό της περιουσίας μου. Λυπάμαι βαθιά που το κάνω αυτό".

Μέχρι τη στιγμή που διευθετήθηκε η υπόθεση και του καταβλήθηκαν οι νομικές αμοιβές έλαβε μόνο ένα ελάχιστο ποσό από τα τεράστια κέρδη του, μόλις 35.000 δολάρια. Ωστόσο, η προσωπική του ατυχία είχε ωφέλιμες συνέπειες για το μέλλον.

Οικογένεια Άνταμς - πηγή

Το 1939, η Καλιφόρνια θέσπισε ένα νόμο για τα παιδιά ηθοποιούς βάσει του οποίου το 15% των ακαθάριστων αμοιβών ενός παιδιού ηθοποιού έπρεπε να μπαίνει σε κλειστό λογαριασμό ως καταπίστευμα, καθώς και να καθορίζεται η εκπαίδευσή του παιδιών, αλλά και οι ώρες εργασίας του. Ο νόμος έγινε γνωστός ως Coogan Law.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κούγκαν υπηρέτησε ως πιλότος αεροπλάνου. Μετά το τέλος του πολέμου, προσπάθησε να αναβιώσει την καριέρα του, με μέτρια επιτυχία. Έκανε επίσης γκεστ εμφανίσεις σε επιτυχημένες σειρές της δεκαετίας του 1970 -όπως το Χαβάη Πέντε-0.

Οικογένεια Άνταμς - πηγή

Το 1964, ο Κούγκαν κέρδισε τελικά ένα μέρος της φήμης και της τύχης του -τουλάχιστον μεταξύ μιας νέας γενιάς θαυμαστών- όταν έπαιξε τον ρόλο του ξεκαρδιστικού, φαλακρού, καμπούρη Θείου Φέστερ στην ασπρόμαυρη τηλεοπτική σειρά The Addams Family.

Ο Τζάκι Κούγκαν πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1984. Ήταν 69 ετών.

από: thevintagenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου