Ποια χώρα είναι η "γη των πολλών κουνελιών", ποια η "πάω στην παραλία" και ποια είναι ο "ιπποπόταμος";
Τα ονόματα των χωρών που ζούμε είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους ώστε να ταυτοποιούμε τον εαυτό μας. Όμως, φανταστείτε αν στη θέση των ονομάτων ήταν οι κυριολεκτικές έννοιες των λέξεων.
Με σκοπό τη διασκέδαση -αλλά και τη μάθηση- η αυστραλιανή εταιρία Credit Card Compare δημιούργησε έναν τέτοιο παγκόσμιο χάρτη. Οι δημιουργοί του χάρτη χρησιμοποίησαν διάφορες πηγές -όπως το Λεξικό της Οξφόρδης- ώστε να έχουν μια ακριβή σημασία του ονόματος.
Για παράδειγμα, η Πόλη του Βατικανό δε σημαίνει Άγιοι Τόποι. Αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι Άγιοι Τόποι, τότε πρέπει να ψάξετε τη Μαδαγασκάρη, το όνομα της οποίας σημαίνει αυτό ακριβώς. Ή, ένα άλλο παράδειγμα είναι το Μάλι, το όνομα της οποίας σημαίνει... ιπποπόταμος.
Ο χάρτης είναι ένα παράθυρο σε προηγούμενες εποχές. Από τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε όλο και μεγαλύτερες ομάδες από την ανάγκη, αλλά οι χώρες με σύνορα είναι μια πιο πρόσφατη εφεύρεση. Από την ίδρυση των πρώτων βασιλείων και αυτοκρατοριών, τα σύνορα συνεχώς αλλάζουν. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αναγνωριστεί διάφορες χώρες, αλλά και ορισμένες από αυτές έχουν διαλυθεί. Τα ονόματα ορισμένων χωρών έχουν αρχαίες ρίζες, κάτι που αντανακλά τους λαούς που ζούσαν εκεί και μπορεί να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο, ορισμένες ομάδες επιθυμούσαν να κατακτήσουν τον κόσμο.
Η Ιαπωνία, η Κίνα και, κατά εκπληκτικό τρόπο, μία από τις μικρότερες χώρες του πλανήτη μας, το Σαν Μαρίνο, αναφέρονται συχνά ως οι αρχαιότερες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τη μετάφραση των ερευνητών, τα ονόματα των τριών παλαιότερων χώρων σημαίνουν Ομόσπονδο Κράτος του Ανατέλλοντος Ηλίου, Κεντρικό Βασίλειο και Γη του Αγίου Μαρίνου, αντίστοιχα.
Ενώ το όνομα του Αγίου Μαρίνου είναι προφανές -από τον προστάτη της χώρας- σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί η επίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως η γεωγραφία, η άγρια φύση ή το κλίμα. Έτσι, η Ινδία είναι η Γη του Ινδού ποταμού, η Ισπανία είναι η Γη των Πολλών Κουνελιών, ενώ Βραζιλία σημαίνει Κόκκινο σαν Χόβολη. Ποιος δε θα ήθελε να βρίσκεται στο ειδυλλιακό τροπικό νησί, με τις λευκές αμμουδιές και τον κοραλλιογενή ύφαλο του, το Ναούρου, το όνομα του οποίου σημαίνει Πάω στην Παραλία.
Ορισμένα γεωγραφικά ονόματα, όπως το Μαρόκο, που άλλαξε από το Πέρα Δύση, ή τη Νότια Αφρική, γνωστή και ως Όμορφη Νότια Γη, που δείχνουν τα όρια -και την περιορισμένη γνώση- του παλιού κόσμου, πριν από τις μεγάλες ανακαλύψεις.
Άλλα ονόματα χωρών είναι ποιητικά, όπως το Μεξικό, το οποίο σημαίνει Ομφαλός της Σελήνης. Τα ποιητικά ονόματα είναι λιγότερα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα που συνδέονται με τους ντόπιους, όπως η Ρουμανία, οι Άνθρωποι από τη Ρώμη.
Και ενώ ο Καναδάς, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, είναι το Χωριό και η Παπούα Νέα Γουινέα είναι η πατρίδα των Κατσαρών Ανθρώπων, μόνο οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει το όνομα του Ιταλού εξερευνητή και χαρτογράφου Αμέριγκο Βεσπούτσι.
Μερικοί ίσως αμφισβητήσουν μερικές από τις μεταφράσεις ή να θεωρούν ότι η σημασία που δίνεται στον χάρτη θα έπρεπε να διαβαστεί διαφορετικά. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένας διασκεδαστικός χάρτης και να δείτε μια διαφορετική άποψη του παγκόσμιου χάρτη.
Δείτε στο oxforddictionaries.com και στο wikipedia όλες τις έννοιες των χωρών του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου