Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Ένα μουσείο αμυγδαλωτών στο Λίμπεκ της Γερμανίας


Δώδεκα γλυκά, με γεύση ξηρών καρπών, κανονικού μεγέθους αγάλματα βρίσκονται στο "ναό" της πάστας αμυγδάλου.




Πάνω από το Café Niederegger στην πόλη Λίμπεκ -το μεγαλύτερο λιμάνι της Βαλτικής, κτισμένο ανάμεσα στους παραπόταμους του Τράβε- στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στα βόρεια της Γερμανίας ένας παραγωγός αμυγδαλωτών λειτουργεί ένα μουσείο με δωρεάν είσοδο όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει τα μονοπάτια του προϊόντος του. Τα πάνελ ακολουθούν την εφεύρεση του αμυγδαλωτού στη Μέση Ανατολή μέχρι τη σημερινή δημοτικότητά του στην γερμανική πόλη. Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο στο μουσείο είναι μια δωδεκάδα διάσημων προσωπικοτήτων που συνδέονται με την πόλη και το πολύτιμο γλυκό της, όλοι με τη μορφή αγαλμάτων κανονικού μεγέθους κατασκευασμένα από καθαρή πάστα αμυγδάλου.


Υπάρχουν γλυπτά μορφών όπως ο αυτοκράτορας Κάρολος Δ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (ο οποίος κήρυξε την πόλη μια από τις "πέντε δόξες" της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 14ο αιώνα) και τον συγγραφέα Τόμας Μαν (ο γεννημένος στο Λίμπεκ συγγραφέας έγραψε για τα αμυγδαλωτά στο μυθιστόρημά του "Μπούντενμπροκς" το 1901 (Buddenbrooks. Verfall einer Familie). Το έργο αυτό ήταν ο κύριος λόγος της βράβευσης του Μαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929), το καθένα φτιαγμένο με βάση την -αρχική- συνταγή του 1806 της εταιρείας. Παρόλο που ούτε τα αμύγδαλα ούτε η ζάχαρη προέρχονται από το Λίμπεκ, η γεωγραφική θέση του ως εμπορικού κόμβου έδωσε στους τεχνίτες πρόσβαση στα συστατικά. Οι ντόπιοι άρχισαν να παράγουν τα δικά τους αμυγδαλωτά τον 18ο αιώνα, όταν η ζάχαρη ήταν μια λιχουδιά. Οι συνταγές υπαγόρευαν όχι περισσότερο από 30:70 αναλογία ζάχαρης/αμύγδαλου.

Η Στήλη του Αμυγδάλου – η ιστορία του αμυγδάλου - πηγή

Η πάστα αμυγδάλου είδε άνθιση όταν τα μέσα για να εξαχθεί η ζάχαρη από τα τεύτλα έκανε το συστατικό προσιτό τον 19ο αιώνα. Πριν από αυτό, ήταν μια βασιλική απόλαυση, που συχνά εμφανίζονταν σε δεξιώσεις σε μεγαλόπρεπα γλυπτά. Παρά την ξαφνική αφθονία της ζάχαρης και τη διεύρυνση της καταναλωτικής βάσης, οι κατασκευαστές του Λίμπεκ παρέμειναν σταθεροί στις τεχνικές τους. Αυτό έγινε γι ανα διακρίνονται τα προϊόντα τους, τα οποία είναι λιγότερο γλυκά απ' ότι σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πρωτότυπη συνταγή από το 1806 - πηγή

Το Niederegger άνοιξε το 1806, μέσα στην παλιά πολύ του Λίμπεκ δίπλα στο δημαρχείο. Στον δεύτερο όροφο του μουσείου αναφέρεται λεπτομερώς η ιστορία της εταιρείας και εξηγεί τη διαδικασία κατασκευής αμυγδαλωτών.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου