Πρόκειται για το Tāne Mahuta, όπως ονομάζεται, ένα τεράστιο δέντρο καούρι (Agathis australis) στο δάσος Waipoua Forest στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.
Ένα πανάρχαιο δέντρο
Το Tane Mahuta είναι το μεγαλύτερο δέντρο καούρι στον κόσμο. Ο "Άρχοντας του Δάσους" πήρε το όνομά του από τον θεό του δάσους και των πουλιών των Μαορί. Ακόμη και για τον μέσο όρο του εν λόγω είδους, το συγκεκριμένο δέντρο είναι πραγματικά τεράστιο: έχει ύψος 45,2 μέτρα, ο κορμός του φτάνει σχεδόν τα 18 μέτρα, ενώ η περιφέρειά του είναι σχεδόν 15,5 μέτρα, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι 5 μέτρα περιφέρεια και 30 μέτρα ύψος. Υπάρχει λόγος για τον οποίο κάθε δάσος στο οποίο υπάρχουν δέντρα καούρι είναι γνωστό ως δάσος καούρι, ανεξάρτητα από το αν είναι το κυρίαρχο είδος.
Για να φτάσει ένα δέντρο σε τέτοια μεγέθη, χρειάζεται πολύς χρόνος. Ο Tāne Mahuta εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.500 έως 3.000 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ήταν βλαστάρι όταν οι άνθρωποι εισέρχονταν για πρώτη φορά στην εποχή του Χαλκού.
Το δέντρο ανακαλύφθηκε και εντοπίστηκε στις αρχές του Ιανουαρίου του 1924 όταν οι εργολάβοι τοπογράφησαν τη διαδρομή του σημερινού State Highway 12 μέσω του δάσους.
Το Te Matua Ngaher - πηγή
Το Tāne Mahuta δεν είναι μόνο του στο τροπικό δάσος. Ενώ ο Άρχοντας του Δάσους είναι το μεγαλύτερο καούρι στον κόσμο, ο γείτονάς του, το Te Matua Ngahere, ο "Πατέρας του Δάσους", κατέχει το ρεκόρ ως το πιο χοντρό καθώς έχει περιφέρεια 17 μέτρα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό το μεγαθήριο είναι ηλικίας 4.000 ετών, παλαιότερο δηλαδή και από τα παλαιότερα γνωστά αλφάβητα. Εξαιτίας αυτών, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτά τα δέντρα καταλαμβάνουν μια τόσο κεντρική θέση στην κοσμολογία της Νέας Ζηλανδίας.
Βαθιές ρίζες
Εκτός από την υπέργεια, εκπληκτική εμφάνιση τους, τα δέντρα καούρι διαθέτουν ένα μοναδικά ριζικό δίκτυο. Σε αντίθεση με άλλα πολύ μεγάλα δέντρα, τα οποία τρέφονται με ορυκτά αποθέματα βαθιά κάτω από το έδαφος, τα καούρι εκτείνουν λεπτά βλαστάρια κατά μήκος της επιφάνειας και τρέφονται με αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Δεδομένου όμως του μεγέθους τους, χρειάζονται κάτι για να τα κρατάει σταθερά. Έτσι, διαθέτουν και βαθιές ρίζες που όμως δεν συγκεντρώνουν θρεπτικά συστατικά.
Δυστυχώς, αυτό το σύστημα τροφοδοσίας αφήνει αυτούς τους γίγαντες ευάλωτους. Τα τελευταία χρόνια, τα δέντρα πάσχουν από μια νέα ασθένεια, γνωστή ως kauri dieback, όπου το τμήμα εκτός του εδάφους πεθαίνει. Προκαλείται από εξωτερικούς ρύπους που εισρέουν στα ρηχά βλαστάρια, μερικές φορές από περιπλανώμενα θηλαστικά και άλλες, από τα πέλματα των πεζοπόρων.
από: curiosity
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου