Ο Yasuke, ο Μαύρος Σαμουράι, ήταν περίπου τριάντα πόντους ψηλότερος από τους συνομηλίκους του και λέγεται ότι είχε τη δύναμη δέκα ανδρών. Η Ιαπωνία δεν ήταν έτοιμη για αυτό που θα την χτυπούσε.
Τον 16ο αιώνα, η Ιαπωνία ήταν εσωτερικά χωρισμένη -σε επαρχίες υπό την κυριαρχία διαφόρων τοπικών φεουδαρχών, γνωστών ως daimyō (νταΐμιο)- και εξωτερικά απομονωμένη. Το νησιωτικό κράτος είχε παραμείνει σχετικά αποκλεισμένο από τον έξω κόσμο, μέχρι που η εποχή της εξερεύνησης, που έφερε τους Ευρωπαίους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, έφερε ένα μείγμα από αυτούς στην Ιαπωνία.
Οι Πορτογάλοι ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφθασαν στην Ιαπωνία και έφεραν μαζί τους τη γλώσσα και τη θρησκεία τους, αλλά και τον θεσμό της δουλείας. Αφού τους είχαν αρπάξει από τις πατρίδες τους στην Αφρική και τους είχαν πουλήσει στα πορτογαλικά πλοία, αυτοί οι δούλοι ακολούθησαν τα αφεντικά τους στα ταξίδια τους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες εικονογραφήσεις του Yasuke, υπάρχουν εικόνες, όπως αυτή, που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες που είχαν σχέσεις με τον Yasuke και ίσως τον εμφανίζουν
Ένας από αυτούς τους σκλάβους που μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία, τελικά ανήλθε τις τάξεις, έγινε σαμουράι και πέτυχε την υψηλότερη τιμή στη νέα του πατρίδα. Αυτός ο άνθρωπος είναι σήμερα γνωστός ως Yasuke, ο Μαύρος Σαμουράι.
Όπως συμβαίνει συχνά με τους σκλάβους, λίγα είναι γνωστά για την προέλευση του Yasuke. Πριν πάει στην Ιαπωνία στα τέλη του 16ου αιώνα στις υπηρεσίες ενός Ιησουίτη ιεραπόστολου ονόματι Alessandro Valignano, μπορεί να ήταν από τη Μοζαμβίκη. Αυτός ο ιεραπόστολος ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που έφεραν τον Χριστιανισμό στην Άπω Ανατολή και οι επιστολές του συντρόφου του Ιησουίτη, Luís Fróis, έδωσαν μεγάλο μέρος της γραπτής αναφοράς της εξαιρετικής ιστορίας του Yasuke, του Μαύρου Σαμουράι.
Ο Yasuke θα ήταν ένας από τους πρώτους Αφρικανούς που είδαν ποτέ στην Ιαπωνία -και ο πρώτος Αφρικανός σαμουράι. Ο Fróis εξηγεί πώς η εμφάνιση του Yasuke προκάλεσε μεγάλη έκπληξη μεταξύ των ντόπιων που έτρεχαν στην πόρτα του Ιησουίτη, μόνο και μόνο για να δουν κάτι απ' αυτόν. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επακόλουθης φασαρίας. Τα νέα αυτού του εξωτικού, μαύρου ανθρώπου, έφτασαν τελικά σε ένα νταΐμιο που θα άλλαζε ολόκληρη την πορεία της ζωής του Yasuke.
Ο Όντα Νομπουνάγκα
Ο πολέμαρχος Όντα Νομπουνάγκα (Oda Nobunaga) είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Επέκτεινε την προστασία του στους Ιησουίτες και τους βοήθησε να χτίσουν μια εκκλησία στο Κιότο. Έπαιξε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πλήρη ενοποίηση της Ιαπωνίας και μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, σχεδόν οι μισές επαρχίες της χώρας ήταν υπό τον έλεγχό του. Θεωρείται ο πρώτος που οραματίστηκε την ένωση της Ιαπωνίας, υπό την κυριαρχία ενός ισχυρού σογκούν.
Όταν ανέφεραν πρώτη φορά τον Yasuke στον Νομπουνάγκα, τον περιέγραψαν ως ένας ψηλό νεαρό άνδρα του οποίου η "δύναμη ξεπερνούσε εκείνη δέκα ανδρών" και ο οποίος είχε ύψος περισσότερο από 1,80 μέτρα -κατά πολύ ψηλότερος από τους περισσότερους Ιάπωνες την εποχή εκείνη.
Ο γοητευμένος νταΐμιο ήταν πεπεισμένος ότι το δέρμα του Αφρικανού πρέπει να ήταν βαμμένο με μελάνι, οπότε διέταξε τον σκλάβο να ξεντυθεί μέχρι τη μέση και να τρίψει το σώμα του σχολαστικά. Στη συνέχεια, παρόλο που ο Yasuke μπόρεσε να μιλήσει ελάχιστα Ιαπωνικά, εντυπωσίασε πολύ τον Νομπουνάγκα, ο οποίος φέρεται ότι απολάμβανε την κουβέντα μαζί του.
Ακόμη μια εικονογράφηση που ίσως παρουσιάζει τον Yasuke
Ο Νομπουνάγκα πήρε τον πρώην δούλο στην υπηρεσία του, παρέχοντάς του ένα χρηματικό ποσό, ένα σπίτι και ένα κατάνα. Από εκείνη τη στιγμή, ο Yasuke παρέμεινε ένα σημαντικό μέλος της συνοδείας του νταΐμιο, υπηρετώντας τον πιστά ως ένας τιμημένος σαμουράι. Είχε γίνει, από αντικείμενο πορτογαλικής ιδιοκτησίας, μέλος της ιαπωνικής ελίτ.
Η ιστορία του Νομπουνάγκα σταμάτησε απότομα το 1582 όταν τον πρόδωσε ο Ακέτσι Μιτσουχίντε (Akechi Mitsuhide), ένας νταΐμιο υποτελής του. Ο Yasuke αγωνίστηκε γενναία κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, βοηθώντας να υπερασπιστεί το κάστρο του κυρίου του από τις δυνάμεις του Μιτσουχίντε.
Τελικά, όταν ο πληγωμένος Νομπουνάγκα είδε ότι δεν υπήρχε διαφυγή, διέπραξε σεπούκου (το γνωστό ως χαρακίρι) και δεν παραδόθηκε για να ατιμαστεί.
Ο Yasuke πολέμησε πολύ πριν τελικά παραδώσει το σπαθί του στους άνδρες του εχθρού. Επειδή δεν ήταν Ιάπωνας, το δόθηκε χάρη και τον έστειλαν πίσω στους Ιησουίτες, με τους οποίους υποτίθεται πέρασε τις υπόλοιπες μέρες της ζωής του.
από: ati
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου