Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Κάστρο Sunomata, το ιαπωνικό κάστρο που λέγεται ότι χτίστηκε μέσα σε ένα βράδυ

Το κάστρο Sunomata
 
Το ιαπωνικό κάστρο Sunomata βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Sai και Nagara, στην πόλη Ōgaki της περιφέρειας Gifu. Πρόκειται για ένα τυπικό ιαπωνικό κάστρο με ισχυρή βάση από πέτρα και ένα πολυώροφο ξύλινο κτήριο, που στην κορυφή του έχει διακοσμημένες μαρκίζες. Το κάστρο, αν και είναι πολύ μικρό, έχει μεγάλη ιστορία και ο θρύλος λέει ότι το χτίστηκε μέσα σε μια νύχτα.
 


Το κάστρο είναι γνωστό και ως Κάστρο Ichiya ("Κάστρο της Μιας Νύχτας"). Κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Τογιοτόμι Χιντεγιόσι (Toyotomi Hideyoshi), έναν από τους στρατηγούς του ισχυρού φεουδάρχη Όντα Νομπουνάγκα (Oda Nobunaga), κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του κάστρου Inabayama το 1567.
 

Ο Όντα Νομπουνάγκα

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νομπουνάγκα, παρά το γεγονός ότι παντρεύτηκε την κόρη του Saitō Dōsan, τον αντίπαλη αρχηγό, ήταν η φυλή Saitō στην γειτονική επαρχία Mino. Ο γάμος του ήταν μια ανακωχή που σφυρηλάτησε ο πατέρας του με την ελπίδα ότι θα τερματίσει την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο φυλών.

Στην αρχή, ο Saitō Dōsan σχεδίαζε να μεταβιβάσει την κληρονομιά του στον μεγαλύτερο γιο του, Saitō Yoshitatsu -όπως έκανε και κάθε πατέρας άλλωστε. Όμως, όταν είδε ότι ο Νομπουνάγκα κυβερνούσε με χάρη το βασίλειό του, άρχισε να σκέφτεται ότι ίσως ο γαμπρός του ήταν πιο άξιος υποψήφιος από τους γιούς του. Όταν ο Yoshitatsu έμαθε ότι ο πατέρας του σχεδίαζε να παραδώσει την κληρονομιά του, το 1556, κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, δολοφόνησε τον πατέρα του καθώς και τα μικρότερα αδέλφια του.
 

Ο Τογιοτόμι Χιντεγιόσι
 
Το 1561, μετά από μια μακρά ασθένεια, ο Yoshitatsu πέθανε και ο γιος του, Saitō Tatsuoki, τον διαδέχτηκε στην ηγεσία της φυλής. Ωστόσο, ο Tatsuoki ήταν μικρός και ανίκανος για ηγέτης. Οι υφιστάμενοί του τον έβλεπαν με περιφρόνηση και οι ντόπιοι αγρότες τον περιφρονούσαν. Εκμεταλλευόμενος αυτήν την κατάσταση, ο Νομπουνάγκα έπεισε πολλούς κρατούμενους και πολέμαρχους της φυλής Saitō να εγκαταλείψουν τον ανίκανο αρχηγό τους και να αυτομολήσουν στην αυξανόμενη συμμαχία υπό την φυλή Oda, υποσχόμενος ανταμοιβές γι' αυτήν την υποστήριξη.

Εν αναμονή της επερχόμενης εκστρατείας, ο Νομπουνάγκα ανέθεσε στον αξιόπιστο υποτελή του Τογιοτόμι Χιντεγιόσι -ο οποίος αργότερα θα γινόταν ένας από τους ισχυρότερους άντρες στην Ιαπωνία- να χτίσει ένα κάστρο ανάμεσα στους ποταμούς Sai και Nagara. Το νέο κάστρο θα χρησιμεύσει ως σημείο ξεκούρασης για τον στρατό της φυλής Oda, από όπου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον του κάστρου Inabayama. Ωστόσο, η περιοχή βρισκόταν μέσα σε εχθρικό έδαφος και οποιαδήποτε εργασία για την ανέγερσή του ήταν πιθανό να παρεμποδιστεί από τις δυνάμεις του Saito.
 
Όμως, ο Χιντεγιόσι είχε ένα σχέδιο.

Ξεκίνησε κόβοντας δέντρα στην απέναντι όχθη του ποταμού Nagara και έφτιαξε προκατασκευασμένα τμήματα των τειχών και των πύργων του κάστρου. Στη συνέχεια, κατέβηκε τον ποταμό με σχεδίες και τα συναρμολόγησε μέσα σε μια νύχτα. Νωρίς το επόμενο πρωί, όταν ο Saito Tatsuoki είδε από το κάστρο Inabayama το νέο φρούριο, έμεινε έκπληκτος. Στην πραγματικότητα, το "οχυρό" ήταν κάτι περισσότερο από ένας σκελετός με πρόσοψη που είχε σκοπό να ασκήσει ψυχολογική βία, να εκπλήξει και να αποθαρρύνει τον εχθρό. Οι άντρες του Χιντεγιόσι κατάφεραν να μετατρέψουν γρήγορα τον σκελετό σε κανονική οχύρωση και στη συνέχεια, σε ένα κανονικό κάστρο.
 
Ο Χιντεγιόσι ανεβαίνει στις απότομες πλαγιές του όρους Inaba (σήμερα Kinka) για να οδηγήσει την επίθεση στο κάστρο Inabayama, 1885
 
Το 1567, ο Νομπουνάγκα κατάφερε να ξεκινήσει την τελική επίθεση εναντίον του κάστρου Inabayama. Περίπου πέντε χιλιάδες στρατιώτες διέσχισε τον ποταμό Kiso και βάδισε κατευθείαν εναντίον της πόλης-κάστρου Inoguchi (τώρα Gifu) έχοντας την υποστήριξη και πολλών υποτελών Saito. Οι υπερασπιστές, μόλις είδαν το λάβαρο των υποτελών Saito μεταξύ του επιτιθέμενων, αποθαρρύνθηκαν. Όμως, το κάστρο ήταν σε σχεδόν απόρθητη θέση. Η πολιορκία διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες. Προς το τέλος της, ο Χιντεγιόσι οδήγησε μια μικρή ομάδα στα απότομα βράχια του όρους Kinka, διείσδυσε στο κάστρο από το αφύλακτο πίσω μέρος του και άνοιξε τις μπροστινές πύλες, επιτρέποντας στους υπόλοιπους να μπουν μέσα. Μετά από αυτό, ο Νομπουνάγκα διεκδίκησε το κάστρο και το μετονόμασε σε Κάστρο Gifu.
 
Το κάστρο Gifu
 
Το σημερινό κάστρο στο Sunomata είναι μια ανακατασκευή του 1991, το οποίο βασίζεται στο κοντινό κάστρο Ogaki, και χρησιμεύει ως μουσείο που τονίζει την ιστορία και τη σημασία του. Στο εσωτερικό του, μπορεί κανείς να δει ένα μοντέλο του ήταν στην πραγματικότητα, μαζί με πανοπλίες των σαμουράι και όπλα εκείνης της εποχής. Το κάστρο είναι και ένα καλό μέρος για να δει την ανοιξιάτικη ανθοφορία των κερασιών, καθώς οι όχθες του ποταμού καλύπτονται από εκατοντάδες κερασιές.
 
Το κάστρο Sunomata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου