Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Μέσα σε ένα υπόγειο νεκροταφείο παλαιών οχημάτων στην Νάπολη

 
Κρυμμένα και σχεδόν ξεχασμένα για περισσότερο από 60 χρόνια, σχεδόν 46 μέτρα κάτω από μια πλατεία στην Νάπολη της Ιταλίας, βρίσκονται μερικά παλιά αυτοκίνητα και μηχανές.
 
 
 
Το μέρος είναι γεμάτο με vintage αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και σκούτερ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και του '50, αλλά τα τείχη και οι σήραγγες που είναι κρυμμένα είναι παμπάλαια. Χτισμένο το 1853 από τον -αρχικά βασιλιά της Νάπολης και της Σικελίας και έπειτα των Δύο Σικελιών- Φερδινάνδο Α' από τον Οίκο των Βουρβόνων, το υπόγειο δίκτυο πολλαπλών επιπέδων σχεδιάστηκε ως ένα είδος διαφυγής έκτακτης ανάγκης για τον μη δημοφιλή μονάρχη που φοβόταν την επανάσταση. Οι τεράστιες υπόγειες σήραγγες θα χρησίμευαν ως μια δίοδος ώστε να ξεφύγουν τα στρατεύματα και τα άλογά του από το παλάτι και να έφταναν στους στρατώνες. Τελικά, η επανάσταση δεν συνέβη ποτέ -τουλάχιστον όχι πριν από το θάνατό του το 1859- και το δίκτυο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
 
 
Στη δεκαετία του 1930, η πολυσύχναστη πόλη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ξανά τον χώρο, αυτή τη φορά ως αποθετήριο για κατασχεθέντα και λαθραία οχήματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το υπόγειο δίκτυο σφραγίστηκε και τα οχήματα παρέμειναν μέσα.
 
 
Το 2005, όταν μια ομάδα γεωλόγων πήγε να ελέγξει τις συνθήκες και τα επίπεδα ασφάλειας των λατομείων που βρίσκονται κάτω από μια πολυσύχναστη γειτονιά στην καρδιά της πόλης, τα οχήματα ανακαλύφτηκαν τυχαία.
 

Μαζί με τα αυτοκίνητα, τα σκουπίδια και τα παράξενα πλάσματα του κάτω κόσμου, βρήκαν επίσης απομεινάρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ένα πεταμένο φασιστικό μνημείο που είχε φτιαχτεί για τον Αουρέλιο Παντοβανί, τον πρώτο αρχηγό του κινήματος.
 


Μια ομάδα Ναπολιτάνων γεωλόγων ξεκίνησε το έργο της ανασκαφής, αλλά έπρεπε να περάσουν ακόμη επτά χρόνια και η συμβουλή ενός 90χρονου επιζώντα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να ανακαλύψουν ότι το υπόγειο δίκτυο ήταν σημαντικό καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.
 

Εκεί κάτω, βρήκαν ερείπια ενός αναρρωτηρίου, ντους, στρώματα, σόμπες και κάθε είδους αντικείμενα που χρειάζονται για να επιβιώσουν οι άνθρωποι, καθώς η πόλη από πάνω είχε καταστραφεί από τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Νάπολη ήταν η πιο βομβαρδισμένη ιταλική πόλη, καθώς έγινε στόχος περίπου 380 αεροπορικών επιθέσεων οι οποίες σκότωσαν σχεδόν 25.000 πολίτες.
 

Όταν τα τούνελ καθαρίστηκαν από τα σκουπίδια και τα ερείπια, η Galleria Borbonica άνοιξε σαν υπόγειο μουσείο που προσφέρει περιηγήσεις στις σήραγγες.
 
 
Μια τυπική περιήγηση πηγαίνει τους επισκέπτες στις παλιές δεξαμενές των υδραγωγείων Bolla και Carmignano, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η περιήγηση κατεβαίνει σε μια ακόμη δεξαμενή, που είναι γεμάτη με νερό, και μέσα από ένα παλιό τούνελ του μετρό, οι επισκέπτες μεταφέρονται με σχεδία κάτω από την πόλη.
 

Ως μπόνους, ο επισκέπτης μπορεί να δει το ιδιωτικό καταφύγιο του Ναπολιτάνου Προέδρου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου