Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ένας λογοτεχνικός γρίφος από το 1934 που τον έχουν λύσει μόλις τρεις άνθρωποι

Το εξώφυλλο της έκδοσης της Unbound - πηγή
 
Ο Βρετανός κωμικός John Finnemore πέρασε την καραντίνα λύνοντας -και έτσι έγινε μόλις ο τρίτος άνθρωπος που το κατάφερε- το "Cain's Jawbone", έναν πάρα πολύ δύσκολο γρίφο με 90χρονη ιστορία.
 


Το 1934, ο Edward Powys Mathers, ένας πρωτοπόρος των κρυπτογραφικών σταυρόλεξων, δημιούργησε το "Cain’s Jawbone", έναν από τους πιο δύσκολους γρίφους που δημιουργήθηκαν ποτέ. Αποτελείται από 100 κάρτες, καθεμία από τις οποίες περιέχει τη σελίδα ενός μυθιστορήματος μυστηρίου και προκαλεί να μπουν οι κάρτες στη σωστή σειρά ώστε να καταλάβει ο αναγνώστης ποιος σκότωσε ποιον. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο δύσκολο, αλλά, τα τελευταία 86 χρόνια, μόνο δύο άτομα έχουν καταφέρει να τον λύσουν. Αυτό, μέχρι πρόσφατα, καθώς ο Βρετανός κωμικός John Finnemore, εργαζόμενος με τον γρίφο για περίπου τέσσερις μήνες, έγινε ο τρίτος λύτης του.

Με 32 εκατομμύρια πιθανούς συνδυασμούς, το να βρει κανείς τη σωστή σειρά των φύλλων και να αποκρυπτογραφήσει το μυστήριο είναι αρκετά μεγάλο επίτευγμα. Ο Finnemore είπε ότι άπλωσε τα φύλλα πάνω σε ένα κρεβάτι και άρχισε να ερευνά διάφορες παραπομπές και νόμους από τις αρχές του 1900, πράγμα που τον βοήθησε. Στην πραγματικότητα, ο κωμικός συνιστά σε οποιονδήποτε θελήσει να λύσει τον γρίφο να χρησιμοποιεί την Google, καθώς δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τις σωστές πληροφορίες.

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Caw’s Jawbone, προσφερόταν ανταμοιβή 25 λιρών (33 δολάρια) σε όποιον μπορούσε να τον λύσει. Πέρυσι, όταν ο βρετανικός εκδοτικός οίκος επανέκδοσε τον γρίφο, η αμοιβή "ενημερώθηκε" στις 1.000 λίρες (1.335 δολάρια). Ο Finnemore έγινε ο πρώτος που διεκδίκησε το ποσό.

Οι υπεύθυνοι συμφώνησαν να κρατήσουν τη λύση ως "πολύ προστατευμένο μυστικό, ώστε να μπορούν και οι μελλοντικές γενιές να απολαύσουν τον γρίφο".

Αν ο συγκεκριμένος γρίφος δε σας προκαλεί να τον λύσετε, ίσως σαν ενδιαφέρει να γίνεται ο πρώτος που θα αποκρυπτογραφήσει πλήρως τον Krypto, το κωδικοποιημένο γλυπτό που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπόρεσε να καταλάβει πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου