Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Το χρυσό τηλέφωνο του Πάπα Πίου ΙΒ' και άλλα vintage τηλέφωνα


Κάποτε, αν κάποιος ήθελε να μιλήσει στον Πάπα στο τηλέφωνο, έπρεπε να γονατίσει.
 
 
 

Το τηλέφωνο που φαίνεται είναι πολύ σημαντικό και προοριζόταν για ένα πολύ σημαντικό άτομο. Στην πραγματικότητα, το Χρυσό Τηλέφωνο θεωρούνταν σύμβολο μεγάλης δύναμης. Το συγκεκριμένο χρυσό τηλέφωνο δόθηκε το 1930 στον Πάπα Πίο ΙΒ'. Εκείνη την εποχή, το αρχικό πρωτόκολλο ανέφερε ότι αν κάποιος ήθελε να μιλήσει με τον Πάπα στο τηλέφωνο έπρεπε να γονατίσει. Μετά τον Πίο ΙΒ' αυ΄το το πρωτόκολλο άλλαξε οπότε πλέον δεν είναι απαραίτητο αυτό.
 

Το συγκεκριμένο χρυσό τηλέφωνο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1963 με τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ' το 1963, οπότε, από τότε, ο Πάπας χρησιμοποιεί ένα τυπικό, σε "παπικό" λευκό τηλέφωνο. Είναι ενδιαφέρον ότι, το 1957, κατά τη διάρκεια μιας τελετής απονομής βραβείων με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, ένα άλλο "χρυσό τηλέφωνο" δόθηκε στον Κουβανό δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα και το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Επανάστασης, το πρώην προεδρικό παλάτι του Μπατίστα, στην Αβάνα. Ένα άλλο χρυσό τηλέφωνο εμφανίστηκε στο Νονός ΙΙ, όπου ο Μπατίστα το λαμβάνει ως δώρο από μια τηλεφωνική εταιρεία.

Στην ταινία του Όλιβερ Στόουν "The Doors", ο Τζιμ Μόρισον συναντά τον Άντυ Γουόρχολ σε ένα πάρτι. Η κάμερα εστιάζει σε ένα χρυσό τηλέφωνο, το οποίο προσφέρει ο Γουόρχολ στον Μόρισον λέγοντας, "Κάποιος μου έδωσε αυτό το τηλέφωνο ... Νομίζω ότι ήταν η Έντι ... ναι, ήταν η Έντι ... και είπε ότι θα μπορούσα να μιλήσω με τον Θεό με αυτό αλλά δεν έχω τίποτα να πω ... οπότε ορίστε ... (δίνοντας στον Μόρισον το τηλέφωνο) είναι για σένα ... τώρα μπορείς να μιλήσεις στον Θεό". Ο Μόρισον πήρε το τηλέφωνο και αργότερα το έδωσε σε έναν άστεγο.
 
Τηλέφωνο ενός σουλτάνου, ένα ακόμη V.I.P. τηλέφωνο από το 1930

Υπάρχει μια εταιρεία που επιδιώκει να ανακυκλώσει και να επαναχρησιμοποιήσει πολλά από τα εμπορικά υλικά των ταινιών της Νέας Υόρκης. Ένα από αυτά είναι το τηλέφωνο του Σουλτάνου πιο πανω.
 
Στα αριστερά ένα αρτ ντεκό τηλέφωνο που σχεδιάστηκε από την Ericsson το 1934, και στα δεξιά ένα "τηλέφωνο βασιλικής κυψέλης", και τα δύο με εσωτερικό κουδούνισμα, κάτι σπάνιο για εκείνη την εποχή και διακοσμημένα με ατσάλι ή ορείχαλκο

Μερικά κλασικά τηλεφώνα της δεκαετίας του 1930, από μια συλλογή μερικά από τα οποία κοστίζουν όσο ένα νέο iPhone

Ένα ξύλινο τηλέφωνο τοίχου Crosley του 1930, με μανιβέλα από τη δεκαετία του 1920 που γυρίζει

Το μοντέλο 700 της Kellogg Company of Chicago είχε το παρατσούκλι "τασάκι" λόγω του ασυνήθιστου στιλ, με μαύρο σαν του βακελίτη, σώμα

Δύο τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1930

από: drb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου