Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Μια ματιά στους χριστουγεννιάτικους στολισμούς σε όλο τον κόσμο

Πολικές αρκούδες στη Μόσχα

Ακόμα και το 2020, ο κόσμος λάμπει.
 



Στα τέλη Δεκεμβρίου, το βράδυ του 1880, ο Τόμας Έντισον ήθελε να εντυπωσιάσει μερικούς αξιωματούχους της πόλης που επισκέφτηκαν το εργαστήριό του στο Μένλο Παρκ στο Νιου Τζέρσι. Δούλευε στο να κάνει τους λαμπτήρες πυρακτώσεως πιο πρακτικούς και μακράς διαρκείας, οπότε κρέμασε μια διπλή σειρά από 290 λαμπτήρες. Το "μαλακό και απαλό φως" ήταν "όμορφο να το βλέπεις" και "λαμπερό", ανέφεραν οι The New York Times. Η στιγμή που το έκανε ήταν η σωστή, αλλά δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα να συνδεθούν τα λαμπάκια με την περίοδο των Χριστουγέννων.
 
Drive-thru στολισμός στο Βανκούβερ του Καναδά που περιλαμβάνει ζωντανές παραστάσεις και χριστουγεννιάτικα κάλαντα
 
 
Το γλυπτό Whirl of Whimsy στην 5th Avenue της Νέας Υόρκης για το Hanukkah
 
Αυτός που το κατάφερε αυτό ήταν ο συνάδελφος και ο στενός φίλος του Έντισον, Edward H. Johnson, καθώς ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον ηλεκτρισμό για να φωτίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του (και να το κάνει να περιστρέφεται). Μάζεψε 80 κόκκινες, άσπρες και μπλε λάμπες και τις έβαλε γύρω από το περιστρεφόμενο στολισμό του. Ο Τύπος ανέφερε ότι ήταν "το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο στις ΗΠΑ".
 
Οι κήποι Supertree Grove στην Σιγκαπούρη
 
 
Η Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών (Fontana dei Quattro Fiumi) στην Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης
 
Μετά από μερικά ακόμη χρόνια, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των λαμπτήρων μειώθηκε, τα χριστουγεννιάτικα φώτα, καθώς οι διακοσμήσεις, έγιναν πιο προσιτές και δημοφιλείς στον κόσμο και, τελικά, πλέον είναι παντού. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockerfeller Center στη Νέα Υόρκη, οι κήποι Tivoli στην Κοπεγχάγη και το φεστιβάλ φωτός Kobe Luminarie στην Ιαπωνία είναι μερικές από τις πιο εκπληκτικές και γνωστές εκδηλώσεις.
 
Στο Καράκας της Βενεζουέλας
 
 
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Ωστόσο, παντού σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται νέοι και θεαματικοί στολισμοί με φώτα γι' αυτές τις ημέρες, ενώ μπορούν να εντοπιστούν ακόμη και από το διάστημα.
 
Το "Land of Light" στους κήπους του Longleat House στο Warminster της Αγγλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου