Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep254

 
Τέτοια χρονιά, πρέπει να έχει το ανάλογο λογότυπο...
 
 
 
«Αν πιστεύεις στον Θεό, εδώ μιλάς μαζί του»: Το χωριό στη μέση του πουθενά που τα κάνεις όλα μόνος
 
 
Τα Καπετανιανά είναι ένα μικρό πανέμορφο χωριό, στη μέση του πουθενά, χτισμένο στις νότιες πλαγιές των Αστερούσιων Ορέων, σε υψόμετρο 750 μέτρα, 71 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Πήραν το όνομά τους από τους «καπεταναίους» της περιοχής, οι οποίοι συνεισέφεραν τα μάλα στον αγώνα κατά των Τούρκων.
Οι κάτοικοι στα Καπετανιανά είναι ελάχιστοι, όλοι τους όμως έχουν μάθει σε έναν τρόπο ζωής που τους κάνει αυτόνομους και ανεξάρτητους. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας δεν κάνουν κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι πριν το χτύπημα του κορονοϊού. Το κρέας, το λάδι, το γάλα και τα άλλα γεωργικά προϊόντα είναι δικής τους παραγωγής, ενώ μια ώρα πεζοπορίας ή ιππασίας στο χωριό κάνει το μυαλό τους να αδειάσει από τις μαύρες σκέψεις της πανδημίας.- στο: ethnos.gr

 
Αγόριανη - Το απόλυτο αλπικό όνειρο στον Παρνασσό
 

Ο Επτάλοφος ή Αγόριανη είναι χωριό του νομού Φωκίδας και ανήκει στο Δήμο Δελφών. Η Αγόριανη, μέσα στο ελατοσκέπαστο τοπίο του Παρνασσού, δημιουργεί το απόλυτο αλπικό σκηνικό και αναδεικνύεται ολοένα και πιο δυναµικά σε top χειµερινό προορισµό! Σε απόσταση μόλις 25 χλµ. από την Αράχωβα και µε εύκολη πρόσβαση στο Χιονοδροµικό Κέντρο του Παρνασσού, η Αγόριανη (Επτάλοφος όπως ονομάζεται επισήµως) στο δυτικό τμήμα του ορεινού όγκου εκπλήσσει ευχάριστα τους ανυποψίαστους επισκέπτες µε το χιονοσκέπαστο τοπίο της πνιγµένο στα έλατα! Και καθώς θα σπεύσετε στα ενδότερά της, ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία του χωριού, πάρτε το πέτρινο πλακόστρωτο µονοπάτι και συναντήστε τον υπέροχο καταρράκτη της Αγόριανης που µε τα γάργαρα νερά του, που κυλούν ασταμάτητα, δίνει µια ξεχωριστή νότα στο χωριό και αποτελεί must σημείο κατά την επίσκεψή σας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 εως 940 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 461 κάτοικοι.
 
 
Τα παραδοσιακά καμίνια.Οι καρβουνιάρηδες της Ηπείρου. Άνθρωποι,φύση και παράδοση σε απόλυτη αρμονία!
 

Δυο Άνθρωποι, 60 τόνοι ξύλα, πέντε τόνοι σανό και αρκετοί ακόμα τόνοι χώματος  συνθέτουν το ωραιότερο θέαμα που έχουμε αντικρίσει έως τώρα στην ζωή μας.
Τι είναι τα καμίνια; Καμίνια ονομάζονται οι πύργοι οι οποίοι κατασκευάζονται με περίσσια τέχνη και που σκοπός τους είναι μέσα από μια πολύ κοπιαστική και μεγάλη σε διάρκεια διαδικασία να παραχθούν τα παραδοσιακά κάρβουνα.
Πως γίνονται τα κάρβουνα; 60 τόνοι ξύλα χτίζονται με μοναδικό τρόπο και περίσσια τέχνη η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει. Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου κατά την διάρκεια που βρισκόμασταν μαζί με τους καρβουνιάρηδες χρησιμοποιούσαν αλυσοπρίονο προκειμένου να διορθώνουν την παραμικρή λεπτομέρεια στο εντυπωσιακό κατασκεύασμα τους. Στην συνέχεια αυτός ο πύργος από ξύλα θα καλυφθεί από 4 - 5 τόνους σανό και έπειτα ολόκληρο το κατασκεύασμα καλύπτεται από χώμα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα είδος φούρνου.
Εάν βάζανε απευθείας φωτιά στα ξύλα το αποτέλεσμα θα ήταν στάχτη. Η διαδικασία κατασκευής του πύργου - καμίνι διαρκεί περίπου ένα μήνα και η φωτιά καίει μέσα σε αυτό για περίπου 15 -  20 μέρες!
Όταν ο άνθρωπος και η φύση βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
 
 
Η «Νεράιδα» είναι ίσως η ομορφότερη γέφυρα της χώρας
 
 
Η υψηλή γέφυρα των Σερβίων, όπως είναι διαφορετικά γνωστή, είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μήκος γέφυρες της χώρας, μετρώντας 1.372 μέτρα μήκος και 55 μέτρα ύψος πάνω από τα νερά της λίμνης Πολυφύτου.
Η ονομασία της προέρχεται από τον οικισμό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτήν -με εκπληκτική θέα στη λίμνη και τη γέφυρα.
Ο θρύλος λέει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τις Νεράιδες που εμφανίζονταν στους πρώτους πρόσφυγες που κατοίκησαν την περιοχή από την Σεβάστεια του Πόντου, με την δύση του ήλιου. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι όταν οι νέοι άντρες του χωριού περνούσαν από την γέφυρα οι Νεράιδες του ποταμού τους καλούσαν να πηδήξουν στα νερά της λίμνης ώστε να τις συναντήσουν. - από: newsbeast
 
 
Ο Κρόνος «συνάντησε» τον Δία στον ουρανό
 
 
Η «Μεγάλη Σύζευξη» του Δία με τον Κρόνο
Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο προσφέρουν απόψε οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, στους παρατηρητές από την Γη. Η «Μεγάλη Σύζευξη» του Δία με τον Κρόνο - από: lifo.gr
 
 
Μία εντυπωσιακή τοιχογραφία «Σινεμά ο Παράδεισος» για τον Μορικόνε
 

Η δημιουργία της τοιχογραφίας βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος στη Λάρισα σε συνεργασία με την ομάδα Urbanact.gr , τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Istituto Italiano di Cultura di Atene, αφιερώνεται ειδικά στη σύζυγο του Maestro Ennio Morricone, Maria Travia Morricone και στον σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore Centro di documentazione και υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Pupet. - στο: koutipandoras.gr 
 
 
2 Φεβρουαρίου φέτος...


 
 
Στολισμός δέντρων με ζωντανά πουλιά...


Το πρότειναν κάποτε και αυτό! - από: Mental Floss
 
 
Χριστούγεννα στην Αυστραλία...
 

από: bored panda
 
 
Santa’s Space Sleigh
 

 από: digitvintage
 
 
Μερικά Χριστουγεννιάτικα διηγήματα


Το Χριστόψωμο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1887 στην εφημερίδα «Εφημερίς»
Το Άνθος του Γιαλού, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1906 στην εφημερίδα «Εστία»
Το Μοιρασμένο Φλουρί, Πρωτοχρονιάτικο διήγημα αναμνήσεων του συγγραφέα, ακαδημαϊκού και στρατιωτικού γιατρού Παύλου Νιρβάνα (φιλολογικό ψευδώνυμο του Πέτρου Αποστολίδη, 1866-1937).

 
Οκτώ εξωφρενικά ακριβά χριστουγεννιάτικα δώρα
 
Ολόχρυσος Άγιος Βασίλης – 1.307.400 ευρώ

Μάλλον δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα αγοράσουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε και να τα θαυμάσουμε. - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη χρονιά...
 
 
 
ΥΓ...
 

από: bored panda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου