Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Η αληθινή ιστορία του Peter Sutcliffe, που κακοποίησε 13 γυναίκες τη δεκαετία του 1970 στην Αγγλία

Ο Peter Sutcliffe, ο "Yorkshire Rippe", την ημέρα του γάμου του
 
Ο Peter Sutcliffe ισχυρίστηκε ότι, όταν διέπραξε 13 δολοφονίες και απέφυγε την αστυνομία σε εννέα ξεχωριστές περιπτώσεις, ήταν σε αποστολή από τον Θεό.
 
 
 
Για πέντε τρομακτικά χρόνια, ο Peter Sutcliffe τρομοκρατούσε την Βρετανία ως ο αιματηρός "Yorkshire Ripper". Ισχυριζόμενος ότι ο Θεός τον έστειλε για να σκοτώσει πόρνες, ο Sutcliffe δολοφόνησε άγρια τουλάχιστον 13 γυναίκες και προσπάθησε να σκοτώσει ακόμη επτά τουλάχιστον, ενώ απέφευγε τη σύλληψη ξανά και ξανά. Αν και πέθανε τον Νοέμβριο του 2020 από Covid-19 ενώ ήταν φυλακισμένος, η κληρονομιά του ζει και αποτελεί το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του Netflix σχετικά με τα εγκλήματά του, με τίτλο "The Ripper".

Η τέλεια κάλυψη του νεκροθάφτη
 
Ο Yorkshire Ripper φεύγει από το δικαστήριο στις 14 Απριλίου του 1983
 
Ο Sutcliffe γεννήθηκε στο Bingley του Γιόρκσαϊρ το 1946 σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης. Μοναχικός και απροσάρμοστος από νεαρή ηλικία, εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του και άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές, ανάμεσά τους και αυτή του νεκροθάφτη.

Ως έφηβος, μεταξύ των συναδέλφων του στο νεκροταφείο, απέκτησε φήμη για νοσηρή αίσθηση του χιούμορ στη δουλειά. Επίσης, ανέπτυξε μια εμμονή με τις πόρνες και άρχισε να παρακολουθεί με συνέπεια τις δραστηριότητές τους στους δρόμους της γειτονικής πόλης του Λιντς.

Όμως, αν και τα μακάβρια και ηδονοβλεπτικά του ενδιαφέροντα άνθισαν, ο Sutcliffe άρχισε να χτίζει μια -σχετικά- φυσιολογική ζωή. Το 1967, γνώρισε την Sonia Szurma, την οποία παντρεύτηκε το 1974. Κατέχοντας δίπλωμα οδήγησης βαρέων οχημάτων και πλέον είχε ευκαιρίες για μια σταθερή απασχόληση, καθώς και μια σύζυγο, η δουλειά του ως οδηγός φορτηγού του επέτρεπε να κάνει ανενόχλητος ταξίδια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σύντομα, ο Sutcliffe δε θα ήταν ικανοποιημένος από το να παρακολουθεί απλώς πόρνες.

Ο Yorkshire Ripper ξεκινάει να ψάχνει θύματα
 
Έξι από τις γυναίκες που δολοφόνησε ο Sutcliffe
 
Το 1975 -αν και ορισμένοι λένε ότι είχε επιτεθεί σε γυναίκες ήδη από το 1969- ο Sutcliffe ξεκίνησε την τρομερή δολοφονική του μανία που τελικά του απέφερε το παρατσούκλι "Yorkshire Ripper".

Ήταν γνωστό ότι ο Sutcliffe είχε επιτεθεί σε τουλάχιστον τέσσερις νεαρές γυναίκες -μία χτυπώντας την στο κεφάλι με μια πέτρα που είχε βάλει σε μια κάλτσα το 1969 και τρεις με ένα σφυρί και μαχαίρι το 1975- πριν αρχίσει τις δολοφονίες. Το κίνητρό του παραμένει ασαφές, αν και κάποιοι είπαν ότι εκδικούνταν τις πόρνες επειδή κάποτε τον είχε εξαπατήσει μια. Ο ίδιος είπε ότι ήταν η φωνή του Θεού που τον διέταξε να σκοτώσει.

Καθ' όλη τη διάρκεια της μανίας του, η μέθοδός του παρέμεινε αρκετά συνεπής. Χτυπούσε τα θύματά του, κυρίως πόρνες, από πίσω με ένα σφυρί και μετά τις μαχαίρωνε επανειλημμένα. Τα θύματά του ήταν αποκλειστικά γυναίκες, μερικές από αυτές πόρνες.
 
Στα τέλη του 1975, δολοφόνησε το πρώτο του θύμα, την Wilma McCann, την οποία μαχαίρωσε 15 φορές στο λαιμό και το στομάχι, αφού πρώτα την χτύπησε στο κεφάλι με ένα σφυρί. Η άτυχη γυναίκα ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και τη στιγμή της δολοφονίας της -μέσα στη νύχτα-, τα παιδιά της κοιμόντουσαν στο σπίτι της οικογένειάς τους, περίπου 140 μέτρα μακριά.

Το επόμενο θύμα του, η Emily Jackson, υπέστη περισσότερα από το τριπλάσιο των χτυπημάτων που υπέστη η McCann. Τον Ιανουάριο του 1976, την πήρε στο αυτοκίνητό του ενώ εκείνη εκδιδόταν στους δρόμους του Λιντς, την έσυρε σε ένα κοντινό οικόπεδο, της επιτέθηκε με ένα κατσαβίδι και την κτύπησε τόσο σκληρά που της άφησε αποτύπωμα στο πόδι της.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με την ίδια υπογραφή -χτυπήματα σφυριών που τα ακολουθούσαν βάναυσες μαχαιριές στο στήθος και το λαιμό, καθώς και σεξουαλική επίθεση- μέχρι το 1977. Εκείνη την χρονιά, η αστυνομία ξεκίνησε -επιτέλους- να βρει την ταυτότητα του "Yorkshire Ripper".
 
Μια κακή έρευνα προσπερνάει τον Sutcliffe
 
Αστυνομικοί ερευνούν το πίσω μέρος του σπίτι του Sutcliffe μετά από τη σύλληψή του στις 9 Ιανουαρίου 1981

Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί συμμετείχαν στην έρευνα του Yorkshire Ripper, αλλά για χρόνια δεν μπόρεσαν να πιάσουν τον Sutcliffe. Επιπλέον, τους ξεγέλασαν οι ψεύτικες επιστολές και μια ηχογράφηση κάποιου που ισχυρίστηκε ότι εκείνος ήταν ο δολοφόνος.

Οι αρχές άρχισαν να ψάχνουν την υπόθεση το 1977, όταν βρήκαν ένα χαρτονόμισμα σε μια κρύπτη στην τσάντα μιας ακρωτηριασμένης νεκρής πόρνης, της Jean Jordan. Η αστυνομία κατάλαβε ότι ίσως κάποιος πελάτης είχε δώσει στην Jordan το χαρτονόμισμα και ότι ο πελάτης ίσως είχε πληροφορίες για το θάνατό της. Η αστυνομία μπόρεσε να εντοπίσει το χαρτονόμισμα σε μια συγκεκριμένη τράπεζα και να φτάσει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να ήταν μέρος των μισθών που είχαν λάβει περίπου 8.000 άτομα. Οι αρχές μπόρεσαν να πάρουν συνέντευξη από περίπου 5.000 από αυτούς τους ανθρώπους -συμπεριλαμβανομένου και του Sutcliffe- αλλά βρήκαν το άλλοθι του -ένα οικογενειακό πάρτι- αξιόπιστο.

Έχοντας διαφύγει από την αστυνομία, μόλις δύο μήνες αργότερα, ο Sutcliffe επιτέθηκε σε μια ακόμη πόρνη, την Marilyn Moore. Εκείνη όμως επέζησε και παρείχε στην αστυνομία μια λεπτομερή περιγραφή του άνδρα που της είχε επιτεθεί, μια περιγραφή που ταίριαζε με το παρουσιαστικό του Sutcliffe. Επιπλέον, στη σκηνή, υπήρχαν ίχνη ελαστικών που ταίριαζαν με εκείνα που βρέθηκαν σε μία από τις προηγούμενες επιθέσεις του. Αυτό ενίσχυσε την ιδέα ότι η αστυνομία ήταν κοντά στον κατά συρροή δολοφόνο.
 
Λόγω του χαρτονομίσματος, του γεγονότος ότι ο Sutcliffe ταίριαζε με την περιγραφή της Moore και του γεγονότος ότι το αυτοκίνητό του εντοπίζονταν συχνά στις περιοχές όπου σημειώνονταν οι δολοφονίες, η αστυνομία τον καλούσε συχνά για ανάκριση. Ωστόσο, κάθε φορά, δεν είχε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία και ο Sutcliffe είχε άλλοθι, κάτι που η σύζυγός του ήταν πάντα έτοιμη να επιβεβαιώσει.

Οι αρχές τον ανέκριναν συνολικά εννέα φορές σχετικά με τις δολοφονίες του Yorkshire Ripper και ακόμη δεν μπορούσαν να τον συνδέσουν με αυτούς. Παρ' όλα αυτά, τον Απρίλιο του 1980, κατάφεραν να τον συλλάβουν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Εν αναμονή της δίκης, εκείνος σκότωσε ακόμη δύο γυναίκες και επιτέθηκε σε άλλες τρεις.

Εν τω μεταξύ, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ένας γνωστός του Sutcliffe, ο Trevor Birdsall, τον ανέφερε στην αστυνομία ως ύποπτο στην υπόθεση του Yorkshire Ripper. Όμως, τα έγγραφα που κατέθεσε εξαφανίστηκαν μεταξύ των πολλών άλλων αναφορών και πληροφοριών που είχαν λάβει σχετικά με την υπόθεση και ο Ripper παρέμεινε ελεύθερος.
 
Η σύλληψη
 
Ο Sutcliffe, κάτω από μια κουβέρτα, ενώ μεταφέρεται στο δικαστήριο στις 6 Ιανουαρίου 1981
 
Στις 2 Ιανουαρίου του 1981, δύο αστυνομικοί πλησίασαν τον Sutcliffe, σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε μια περιοχή όπου συνήθως κυκλοφορούσαν πόρνες και έψαχναν πελάτες. Η αστυνομία αποφάσισε να κάνει έλεγχο και τελικά ανακάλυψε ότι το αυτοκίνητο είχε ψευδείς αριθμούς πινακίδων. Συνέλαβαν τον Sutcliffe με αυτό το αδίκημα, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι η εμφάνισή του ταιριάζει με τις περιγραφές του Yorkshire Ripper, τον ρώτησαν για την υπόθεση.

Ανακάλυψαν ότι, κάτω από το παντελόνι του, φορούσε ένα πουλόβερ με λαιμό "V", του οποίου τα μανίκια έφταναν στα πόδια του και το V άφηνε εκτεθειμένα τα γεννητικά του όργανα. Η αστυνομία απεφάνθη ότι ο Sutcliffe το έκανε αυτό για να μπορεί να γονατίζει εύκολα στα θύματά του και να κάνει σεξ. Μετά από δύο ημέρες ανάκρισης, ο Sutcliffe ομολόγησε ότι ήταν ο Yorkshire Ripper και την επόμενη ημέρα περιέγραψε λεπτομερώς τα εγκλήματά του.

Δικάστηκε για 13 κατηγορίες δολοφονίας. Δήλωσε ότι δεν ήταν ένοχος για δολοφονία, αλλά ένοχος για ανθρωποκτονία λόγω μειωμένης ευθύνης, ισχυριζόμενος ότι είχε διαγνωστεί με παρανοϊκή σχιζοφρένεια και ότι ήταν εργαλείο της "θέλησης του Θεού", που άκουσε φωνές οι οποίες τον διέταξαν να σκοτώσει πόρνες. Αυτό ακριβώς είπε και στη σύζυγό του, την Sonia Sutcliffe, η οποία δεν γνώριζε τίποτα από τις πράξεις του και έμαθε την αλήθεια μόνο όταν της το είπε ο ίδιος αμέσως μετά τη σύλληψή του.
 
Η σύζυγός του μπορεί να πίστεψε την ιστορία της αποστολής από τον Θεό, αλλά οι ένορκοι όχι. Ο Peter Sutcliffe κρίθηκε ένοχος και για τις 13 κατηγορίες, καθώς και για επτά κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας και έλαβε 20 ταυτόχρονες ποινές ισόβιας κάθειρξης. Η βασιλεία του Yorkshire Ripper είχε τελειώσει.

Το ντοκιμαντέρ The Ripper του Netflix
 
 
Το 1984, ο Peter Sutcliffe διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Broadmoor, παρόλο που είχε βρεθεί ψυχικά ικανός να υποβληθεί σε δίκη. Δέκα χρόνια αργότερα, η σύζυγός του τον χώρισε και ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με πολλές επιθέσεις από τους συγκρατούμενούς του.

Μία τέτοια επίθεση, το 1997, τον άφησε τυφλό στο αριστερό μάτι, μιας και ο τρόφιμος του επιτέθηκε με στυλό. Δέκα χρόνια αργότερα, ένας άλλος τρόφιμος του επιτέθηκε φωνάζοντας, "Γαμ*** βιαστή, μπάσταρδε δολοφόνε, θα σε τυφλώσω και από το άλλο μάτι". Ο Sutcliffe επέζησε από την επίθεση και δύο χρόνια αργότερα, κρίθηκε ικανός να πάρει εξιτήριο από το Broadmoor. Το 2016, μεταφέρθηκε σε μη ψυχιατρική φυλακή.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Yorkshire Ripper πέθανε σε ηλικία 74 ετών από κοραναϊό, ενώ ήταν στην φυλακή. Η κληρονομιά του όμως ζει στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix σχετικά με τα εγκλήματά του, το The Ripper. Το ντοκιμαντέρ αναλύει την έρευνα για τον Yorkshire Ripper και διερευνά γιατί χρειάστηκε τόσο πολύ η αστυνομία για να βρει τον Sutcliffe.

Όσο ήταν ακόμα ζωντανός, ο Sutcliffe υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους, αλλά απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Μετά το θάνατό του, η πρώην σύζυγός του, φέρεται να πραγματοποίησε μυστικά την κηδεία του. Η οικογένειά του ενοχλήθηκε που δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελετή, καθώς ήλπιζαν να βάλουν ένα τέλος με το θάνατό του και να αφήσουν πίσω τους αυτό το τρομερό κεφάλαιο.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου