Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Οικιακά πνεύματα απ' όλο τον κόσμο

Το σλαβικό Domovoy - πηγή
 
Και πώς να απαλλαγείτε από αυτά.
 
 

Από την Εστία, την θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογένειας στην αρχαία Ελλάδα, μέχρι τις εστίες της Βόρειας Αγγλίας, τα οικιακά πνεύματα υπάρχουν εδώ και αιώνες. Όμως, τα περισσότερα από αυτά τα μυθικά πλάσματα ήταν και θεοί της φωτιάς και παράγοντες χάους, οπότε, αν κάποιος δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες τους, έχανε αντικείμενα και είχε κακοτυχία.

Domovoy, σλαβική μυθολογία
Προερχόμενο από τη σλαβική μυθολογία, το τριχωτό μικρό πλάσμα που είναι γνωστό ως domovoy είναι ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς θεούς των σπιτιών. Όπως λέει ο μύθος, κάθε σπίτι έχει το δικό του domovoy, το οποίο συνήθως ζει κάπου κάτω από το κατώφλι, κάτω από τη σόμπα ή στον φούρνο. Πιστεύεται ότι, αυτό το πλάσμα είναι το πνεύμα του πρώτου αρχηγού του νοικοκυριού.
Το domovoy έχει τη μορφή ενός μικρού γέρου, περίπου όσο ένα μικρό παιδί, και έχει μακριά γκρι γενειάδα. Μερικές φορές, το πλάσμα παίρνει πτυχές του χαρακτήρα ενός οικογενειακού προγόνου, ή ακόμα και του σημερινού αρχηγού του νοικοκυριού. Μπορεί επίσης να πάρει τη μορφή ζώων, να εμφανίζεται σαν γάτα, σκύλος ή ακόμα και φίδι.
Για να είναι ήρεμο πρέπει το νοικοκυριό να είναι καθαρό. Το σπίτι πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση, να καθαρίζονται τα πιάτα και να είναι τακτοποιημένα, να μη μένουν υπολείμματα φαγητού -εκτός αν πρόκειται για ένα μικρό τραπέζι προσφορά στο domovoy.
Αν το πλάσμα είναι χαρούμενο μπορεί να βγει το βράδυ και να κάνει δουλειές στο σπίτι και την αυλή. Ωστόσο, αν δεν είναι ευχαριστημένο, μπορεί να αναστατώσει το σπίτι, γίνεται παράσιτο, κλέβει μικρά αντικείμενα, σπάει πράγματα και διαταράσσει τον ύπνο των ανθρώπων, μεταξύ άλλων.
    
Kotihaltia, φιλανδική μυθολογία
Στην φινλανδική μυθολογία, υπάρχει ένας τύπος πνεύματος γνωστός ως "haltija", το οποίο είναι προστάτης ενός ατόμου ή ενός αντικείμενου. Ανάμεσα σε αυτά τα πνεύματα είναι και το kotihaltia που φροντίζει το σπίτι. Το kotihaltia είναι μικρό, σαν ξωτικό, και μπορεί να είναι είτε βοηθός είτε φαρσέρ, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του.
Λέγεται ότι ζει στη σοφίτα ή στον αχυρώνα, προσέχοντας και προστατεύοντας την οικογένεια που ζει εκεί. Συνδέονται στενά με άλλα haltija που ζουν σε άλλα μέρη του σπιτιού, όπως το saunatonttu, που προστατεύει συγκεκριμένα τη σάουνα.

Trasgu, ισπανική λαογραφία
 

Το τελώνιο που κατάγεται από τις περιοχές της βόρειας Ισπανίας και είναι γνωστό ως Trasgu είναι ακόμη ένα πλάσμα που του αρέσουν οι οικιακές δουλειές, αλλά έχει και την τάση για σκανδαλιές. Ίσως είναι το πιο βίαιο και κακόβουλο στοιχειό της ευρωπαϊκής λαογραφίας. Το trasgu έχει την χειρότερη φήμη από τα πνεύματα που ζουν σε ένα σπίτι.
Μοιάζει με μικρό ξωτικό, φοράει κόκκινο μανδύα και κόκκινο καπέλο, κουτσαίνει και στο αριστερό του χέρι έχει μια τρύπα. Λέγεται ότι μρικές φορές έχει κέρατα.
Για να είναι ήσυχο, θα πρέπει να του δίνουν μικρές ποσότητες φαγητού και να έχει πρόσβαση σε ένα ζεστό μέρος για ύπνο, όπως κοντά σε μια καμινάδα. Αν είναι ευχαριστημένο, θα κάνει μικρές δουλειές στο σπίτι, αλλά αν παραμεληθεί, θα μετακινεί και θα κρύβει αντικείμενα στο σπίτι, θα σπάει τα πιάτα και θα δημιουργεί χάος.
Για να απαλλαγεί κανείς από ένα trasgu, ο μύθος λέει ότι πρέπει να του αναθέσει μια δύσκολη δουλειά, όπως το να μαζέψει κόκκους που πέφτουν μέσα από την τρύπα στο χέρι του. Τελικά θα αποθαρρυνθεί και θα φύγει από το σπίτι.

Hob, Λαογραφία της βόρειας Αγγλίας
Το hob, που προέρχεται από τη λαογραφία της βόρειας Αγγλίας, είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά οικιακά πνεύματα (έχει εμπνεύσει τον Ντόμπι στο Χάρι Πότερ). Σύμφωνα με τη λαογραφία, είναι ένας πιο μεταβλητός τύπος οικιακού πνεύματος που μπορεί επίσης να κατοικεί σε καταστήματα και αγροκτήματα, βοηθώντας σε δουλειές εκεί, και συνδέεται λιγότερο με ένα συγκεκριμένο σπίτι ή μια οικογένεια.
Παραδοσιακά μοιάζει με καφέ ξωτικό που βγαίνει κυρίως τη νύχτα για να βοηθήσει στις δουλειές, προτιμώντας να μην φαίνεται.
Συνήθως είναι θετική παρουσία, αλλά ένα πράγμα που πραγματικά μισεί είναι να ανταμείβεται για τη δουλειά του. Παραδοσιακά, το hob θα προσβληθεί και θα φύγει αν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού προσπαθήσει να του δώσει κάποιο ρούχο. Σχεδόν κάθε έπαινος μπορεί να θεωρηθεί προσβολή και να εξαφανιστεί.

Zashiki-warashi, ιαπωνική λαογραφία
 

Ενώ ορισμένα οικιακά πνεύματα πρέπει να εκδιωχθούν για να σταματήσει οποιαδήποτε καταστροφή που ενδέχεται να προκαλέσουν, στην περίπτωση του ιαπωνικού zashiki-warashi, θα πρέπει κανείς να ανησυχήσει αν φύγει από το σπίτι.
Ως επί το πλείστον, το zashiki-warashi παραμένει αόρατο ή μοιάζει με παχουλό παιδί, αλλά μόνο στα παιδιά. Συνήθως εμφανίζεται μόνο στους ενήλικες ή στους ιδιοκτήτες ενός σπιτιού αν ετοιμάζονται να φύγουν. Αν το πλάσμα εγκαταλείψει το σπίτι, είναι σίγουρο σημάδι επικείμενης καταστροφής και καταστροφής.
Το Zashiki-warashi συνήθως ζει σε όμορφα, παλιά σπίτια. Του αρέσει να κάνει φάρσες, όπως το να κάνει θόρυβο σε άδεια δωμάτια, και να χαλάει τα σκεπάσματα. Παρ' όλα αυτά, δεν θεωρείται κακό πνεύμα, και αν εγκατασταθεί στο σπίτι, συνήθως είναι σημάδι καλής τύχης.
 
Gabija, λιθουανική παράδοση
Το Gabija είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς θεούς του νοικοκυριού. Μοιάζει περισσότερο με τη ζωντανή ενσωμάτωση της φωτιάς.
Το Gabija εμφανίζεται με ανθρώπινη μορφή ως γυναίκα με κόκκινο φόρεμα, αν και μπορεί να πάρει τη μορφή γάτας ή κόκορα.
Όταν κάποιος σέβεται την φωτιά του νοικοκυριού του, το πνεύμα είναι ικανοποιημένο. Αν πρέπει να σβήσει εντελώς η φωτιά, είναι συνετό να γίνει μόνο με καθαρό νερό, καθώς, οποιοδήποτε άλλο υγρό μπορεί να το εξοργίσει.
Αν το Gabija δυσαρεστηθεί, λέγεται ότι τριγυρίζει στο σπίτι και η φωτιά θα εξαπλωθεί μέσα στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου