Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ένα μουσείο στο Παρίσι με μινιατούρες πόλεων


Στο κέντρο του Παρισιού βρίσκεται ένα συγκρότημα κτηρίων, το Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides), τόσο μεγάλο που δεν χάνεται. Εκεί, βρίσκονται κρυμμένες μινιατούρες που δημιουργήθηκαν μυστικά, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, για τους Γάλλους μονάρχες ώστε εκείνοι να προγραμματίσουν τις επιθέσεις τους.
 
 
 
Η ανέγερση του συγκροτήματος ξεκίνησε από τον Λουδοβίκο ΙΔ' -τον επονομαζόμενο "Ήλιο"-, με σκοπό να λειτουργήσει ως νοσοκομείο και οικοτροφείο για τους αναπήρους παλαίμαχους του Γαλλικού Στρατού, οι οποίοι διέμεναν εκεί, οργανωμένοι σε στρατιωτικές μονάδες -με αξιωματικούς κλπ. Σήμερα, και μετά από διάφορες χρήσεις, λειτουργεί ακόμη ως στρατιωτικό νοσοκομείο και αναπαυτήριο, αλλά και -κυρίως- ως Στρατιωτικό Μουσείο (Musée de l'Armée) με πολλά εκθέματα, μεταξύ των οποίων μια τεράστια συλλογή πανοπλιών του Μεσαίωνα και των πρώιμων νεώτερων χρόνων. Στην εκκλησία του συγκροτήματος βρίσκονται οι τάφοι επιφανών Γάλλων, διατεταγμένοι κυκλικά γύρω από τον τάφο του Μεγάλου Ναπολέοντα.
 
Όμως, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στη σοφίτα του, κρύβεται ένα από τα πιο γνωστά και πιο συναρπαστικά μουσεία του Παρισιού.
 
 
Πρόκειται για το Μουσείο Σχεδίων και Ανάγλυφων (Musée des Plans Reliefs), που φιλοξενεί έναν από τους πιο περίεργους ιστορικούς θησαυρούς της Γαλλίας, μια μοναδική συλλογή από μινιατούρες πόλεων.

Από τις 11 Οκτωβρίου του 2018 μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου του 2019, φιλοξενήθηκε στο μουσείο μια έκθεση με τη συμμετοχή της Microsoft, με έκθεμα τη νησίδα Μον-Σαιν-Μισέλ (Mont St Michel) και το γαλλικό φρούριο μπήκε στο επίκεντρο μιας τεχνολογία μικτής πραγματικότητας της εταιρίας.
 

Η εμπειρία περιελάμβανε τη χρήση ενός από τα κράνη HoloLens της Microsoft και μια ξενάγηση-ταξίδι διάρκειας 15 λεπτών που συνδύαζε την πραγματικότητα και τα ολογράμματα. Το HoloLens επέτρεπε να ανακαλύψει ο επισκέπτης το μοντέλο του 17ου αιώνα σαν να περπατούσε -κυριολεκτικά- μέσα σε αυτό.

Ο επισκέπτης μπορούσε να βρεθεί στο αββαείο -με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού- που βρίσκεται στην κορυφή της νησίδας και να περιπλανηθεί στις αίθουσές του. Ταυτόχρονα όμως είχε και μια θέα ολόκληρου του φρουρίου.
 

Το τρισδιάστατο μοντέλο του Μον-Σαιν-Μισέλ, το οποίο δημιουργήθηκε για τον Λουδοβίκο ΙΔ' από τους μοναχούς του νησιού, είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και πολύπλοκο κομμάτι της συλλογής, με τομές σε διάφορα σημεία για να φαίνεται το εσωτερικό του.
 
 
Αρχικά, τα μοντέλα ήταν στο Λούβρο (εικόνα πάνω). Όμως, όταν ήρθαν τα αερόστατα και η φωτογραφία, αυτά ξεπεράστηκαν. Μέχρι τον 18ο αιώνα, είχαν παραμεληθεί και σχεδόν πετάχτηκαν, ώσπου σώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη σοφίτα, όπου παραμένουν από τότε.
 



Η διαδικασία της αποκατάστασής τους ήταν μια δοκιμασία. Τα δέντρα και το γρασίδι είναι κατασκευασμένα από μετάξι, τα κτήρια είναι σκαλισμένα σε ξύλο και επιστρωμένα με βαμμένο χαρτί. Όμως δεν έχουν όλα την τύχη να αποκατασταθούν. Στις σοφίτες του Invalides, μια χρονοκάψουλα όπου οι Γάλλοι αντιστασιακοί κρυβόντουσαν από τους Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διατηρούνται τα μεγαλύτερα κομμάτια της συλλογής, αποσυναρμολογημένα, περιμένοντας να τα συναρμολογήσουν ξανά.
 
"Μόνο ένα μέρος του μουσείου είναι ανοιχτό στο κοινό", λέει η επικεφαλής ιστορικός του μουσείου, Isabelle Warmoes. Στην πραγματικότητα, εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα μοντέλα της συλλογής.

από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου